Acum citesti
Marșul Bicicliștilor Clujeni a fost interzis de autorități

Se pare că nici libertatea de a susține o cauză nu mai e ce a fost în România, după ce la Cluj-Napoca, marșul lunar al comunității de bicicliști a fost interzis. Explicația autorităților a fost că în data de 15 martie ar fi avut loc mai multe manifestări în oraș și exista posibilitatea ca diverșii participanți să se încaiere și să se ajungă la un conflict. Însă întreaga poveste o relatează chiar organizatorul marșului, Radu Mititean, pe blog-ul Clubului de Cicloturism Napoca.

marsul_biciclistilor_clujeni

Sambata, 15 martie 2014, ar fi trebuit sa aiba loc a 78-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni, organizata de Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN). Actiunea a fost insa interzisa abuziv de autoritati, de doua ori succesiv, inclusiv dupa ce, tot la sugestia lor, a fost modificata ora si zona de desfasurare incat sa fie doar in periferia orasului, departe de alte manifestari declarate in ziua respectiva.

Intentia CCN, ca organizator, era ca marsul sa debuteze la ora 14:00 in piata Unirii, si sa treaca si pe Splaiul Independentei, cu tinerea unui moment de reculegere pentru biciclistul ucis recent acolo de un sofer beat care a trecut pe rosu. CCN a depus la autoritati declararea manifestarii luni 10 martie dimineata, iar Primaria avea, conform art. 11 din Legea 60 / 1991, la dispozitie 48 de ore pentru a analiza, si eventual hotari si notifica catre CCN decizia motivata de interzicere, pe unul din motivele prevazute de lege, cum este de exemplu situatia in care la acea ora pe acea zona / traseu era deja declarata o alta manifestare, sau urma sa se desfasoare lucrari tehnico-edilitare de mare amploare, sau scopul si natura manifestarii incalca normele legale si bunele moravuri,(conform art.5, 9 si 10 din Legea 60 / 1991.

Primaria clujeana nu a transmis oficial o decizie de interzicere a manifestarii, in termenul legal, astfel ca CCN putea considera marsul ca implicit legal, insa neoficial am aflat telefonic ca ar fi probleme de interferare, din cauza orei si traseului propus, cu manifestari declarate in zona centrala, de unele organizatii civice maghiare respectiv de organizatia Noua Dreapta si respectiv de un meci de fotbal anuntat la Cluj Arena de care Politia ar fi ingrijorata ca ar putea genera turbulente din cauza unor suporteri potential violenti.

Fiind de buna-credinta, desi a primit prin e-mail decizia de interzicere a marsului in forma declarata abia joi, 13 martie, in afara termenului in care Primaria putea comunica interdictia, si cu o motivare evident netemeinica, si deci abuziva si sub acest asepect, CCN s-a oferit sa modifice ora, locul de incepere si finalizare si traseul, inclusiv sa desfasoare actiunea numai spre seara si numai in periferii ale orasului, la kilometri distanta de alte manifestari de care am aflat din presa.

Primaria, printr-un director, nu ne-a prezentat in concret ce alte manifestari, la ce ore si pe ce trasee sau zone sunt declarate, pentru a putea depune o declarare a marsului cu o ora si traseu care sa nu se mai interfereze cu manifestari deja declarate, si a invocat pretextul pueril si nelegal ca suporteri turbulenti ai echipelor de fotbal ar putea pune in pericol biciclistii din mars la orice ora in orice colt din oras si prin urmare, chipurile spre binele biciclistilor, ar trebui sa fie interzisa orice manifestare biciclistica la orice ora in orice zona a Clujului in acea zi…

Dupa multe discutii tensionate, in care si noi am subliniat caracterul absolut nelegal si abuziv al acestor „argumente”, ni s-a sugerat verbal sa depunem o noua declaratie, pentru o ora spre seara si un traseu care sa ramana in partea estica o orasului, departe de zona centrala si de zona stadionului Cluj Arena.

Continuarea textului poate fi citită aici.

Vezi Comentarii (3)
  • Adica primaria permite manifestarile suporterilor de fotbal violenti si beti dar interzice marsul biciclistilor. Poate ar trebui ca si biciclistii sa se manifeste violent, sa zbiere, sa se imbete, sa se incaiere cu jandarmii, sa sparga vitrine, sa dea foc – asa sigur Clujul ii va primi cu bratele deschise.

    Evident sunt ironic. Primaria Cluj e doar stupida.

  • Primaria Cluj este o cladire, cel/cei care au interzis marsul biciclistilor sunt angajati acolo, au nume si sunt nu numai stupizi ci si obtuzi; domnul Mititeanu incearca de ani buni sa le deschida ochii despre ce se intampla in orasele civilizate in privinta mobilitatii urbane dar este ignorat constant sau, daca da bine la media, purtat cu vorbe evident fara acoperire faptica.

  • Autoritatile interzic doar manifestarile de buna credinta a caror organizatori doresc sa se autorizeze in mod legal, dar sunt incompetente sa blocheze hoardele de suporteri beti, sirurile de masini tiganesti care claxoneaza la nunti, sirurile de masini ale absolventilor de liceu care serbeaza sfarsitul clasei a 12- a. Rusine, mare rusine !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 − 5 =