Acum citesti
Se pregăteşte un nou standard de monobloc pe filet, T47

engin-cycles-T47-new-threaded-bottom-bracket-standard-2016-600x338De ceva vreme s-a prefigurat în industria bicicletei o nouă idee. Brand-uri ca White Industries, Chris King şi Paragon Machine Works s-au gândit că cicliştilor le-au plăcut monoblocurile cu rulmenţi pe filet, dar cadrele şi angrenajele s-au schimbat mult în ultimii 10 ani, având acum tuburi cu diametre mari care nu merg combinate cu vechiul standard de monobloc englezesc. Fiecare companie a avut încercările proprii de realizare a unui monobloc nou, dar doar după ce s-au contactat reciproc a apărut acest standard pe filet care va înlocui probabil cupele pressfit.

Ideea a fost să se poată valorifica avantajul axului de 30 mm şi a cadrelor moderne şi de a le combina într-un sistem foarte rezistent, performant şi care să aibă farmecul vechilor standarde pe filet.

enduro-bearings-torqtite-threaded-pressfit-bottom-brackets01-600x399Rezultatul este noul standard denumit T47, de la Threaded 47. Acesta are dimensiunea M47x1, ceea ce înseamnă că filetul are un diametru exterior de 47 mm şi pasul de 1 mm (25.4 tpi), ceea ce îl face destul de apropiat cu modelul englezesc de 24 tpi care şi-a dovedit fiabilitatea pentru foarte mulţi ani.

Pentru a funcţiona, are nevoie de un spaţiu de 46 mm lungime în cadru, exact lungimea standardului PF30. Nu este o coincidenţă, White Industries încercând să facă un sistem compatibil cu cele mai vechi. Practic, se poate lua un cadru compatibil PF30, se filetează manual marginile şi avem un cadru pentru monobloc filetat.

white-industries-T47-threaded-bottom-bracket02-600x600Rulmenţii T47 vor funcţiona atât cu ax de 30 mm cât şi cu ax de 24 mm, existând patru tipuri diferite de cupe şi şase diferite lungimi care să acopere montajul pe aproape orice cadru.

Standardul este unul deschis, orice producător de cadre şi de componente având acces complet la acesta în mod gratuit şi fără licenţe. Argonaut Cycles şi Engin Cycles au început să producă biciclete pentru acest nou standard. White Industries şi PMW vor avea matriţe pentru producătorii de cadre.

white-industries-T47-threaded-bottom-bracket01-600x295În aceste imagini este primul monobloc T47 produs industrial. Pentru demontare se poate folosi de cele mai multe ori cheia specială de la Race Face. De fapt se doreşte să nu fie nevoie de scule speciale. pentru montarea sau demontarea acestui sistem,

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × 4 =