Acum citesti
Hunt a lansat roțile de șosea foarte performante UD Carbon Spoke Disc

Producătorul de roți Hunt a lansat pe piață un set de roți din carbon de șosea foarte performante și cu un preț avantajos – noile 44 și 54 UD Carbon Spoke Disc. Numele spune totul, este vorba de spițele lor unice TaperLock din carbon, montate pe jante aero tubeless-ready din carbon de 44 și 54 mm și butuci centerlock pe disc, rezultatul fiind un set cu performanțe de top pe șosea/all-road.

Construite în jurul spițelor aero din carbon ce pot fi înlocuite și a jantelor din carbon optimizate în tunelul aerodinamic, noile roți Hunt 44 și 54 UD Carbon Spoke Disc promit să ofere cea mai bună performanță posibilă la un set de roți de șosea și all-road, totul la un preț destul de avantajos, remarcat mereu în comparație cu cel al concurenței. Hunt a încercat mereu să construiască roți la prețuri bune și ușor de întreținut, dar după ce au angajat propriul lor inginer în domeniul carbonului aerodinamic lucrurile au început să se dezvolte mult și oferta de roți s-a diversificat.

Elementul principal al acestor roți este utilizarea spițelor din carbon TaperLock ce permite Hunt să construiască roți cu 6% mai reactive lateral decât unele identice cu spițe de oțel, cu o greutate mult mai mică. În plus, spițele din carbon lucrează la fel ca jantele pentru a amortiza vibrațiile venite de la șosea, pentru un rulaj mai confortabil și control îmbunătățit.

TaperLock folosește spițe din carbon ce se prind pe roți cu un sistem asemănător cu cel al spițelor convenționale. Acestea nu sunt lipite și au pe fiecare capăt adaptări pentru a fi prinse în nipluri.

Practic fiecare spiță este înfiletată în butuc cu un niplu din aluminiu, în jantă fiind prinsă cu un niplu din oțel. Tensionarea are loc din interiorul jantei. Practic, roțile pot fi reparate și centrate la fel ca unele cu spițe din oțel și nipluri interne, lucru destul de unic la roți cu spițe din carbon, la multe dintre ele acestea neputând fi tensionate sau înlocuite.

Noile roți se remarcă prin mai multe decât spițele din carbon. Acestea au jante aero cu lățimea externă de 29 mm și internă de 20 mm, cu profile de 44 și 54 mm dezvoltate de inginerul de aerodinamică de la Hunt Luisa Grappone, pentru a optimiza funcționarea în condiții de vânt realist cu anvelope de 28 mm folosite pe bicicletele moderne de azi. Performanțele aerodinamice vor fi maxime cu anvelope de 25-28 mm dar se vor putea instala și de 23 mm dacă se dorește.

Noile roți beneficiază de aceiași formă aplatizată și jantă lată ca restul modelelor din proiectul lor Limitless Research, care a avut scopul de a produce cele mai rapide roți de șosea cu frâne pe disc din lume.

Noile profile ale jantelor oferă un flux mai predictivil al aerului peste roata ce se rotește, din toate unghiurile, luând în calcul chiar și efectul vântului lateral asupra spițelor din carbon ce sunt mai late și mai puțin aerodinamice pe acea direcție.

Scopul principal al utilizării spițelor din carbon a fost de la început creșterea rigidității și minimizarea greutății. Hunt spune că îmbunătățirea rigidității, ce oferă o reactivitate laterală mai bună, crește și performanța, manevrabilitatea și transferul de putere. Din punctul de vedere al materialului, pentru spițe s-a ales un carbon de 2 ori mai rigid la o densitate de 1/5 din cea a oțelului, adică rigiditatea spițelor e de 5-10x mai mare decât la spițele tradiționale. Însă ei au dorit să și măsoare acest lucru în cifre.

Pentru asta, ei au legat noua jantă 44 Aerodunamicist în două configurații – una cu 20 de spițe din carbon și una cu 24 de spițe convenționale din oțel folosite la alte roți premium. Apoi le-au pus pe ambele într-un aparat de măsurare a rigidității pentru a vedea diferențele de flexare. Rezultatul direct este că noile roți Hunt sunt cu 6% mai rigide în condițiile în care au cu 4 spițe în minus.

Mai există și efectul cunoscut al carbonului care elimină vibrațiile șoselei. Hunt spune că noile roți din carbon sunt special calculate să absoarbă vibrațiile cu frecvențe mari, mai bine decât pot să o facă spițele din oțel. Acest lucru deja îl cunoaște majoritatea lumii de la cadrele, furcile și jantele din carbon, uneori folosite împreună cu spițe din carbon lipite. Hunt spune că spițele au un rol determinant în absorbția vibrațiilor la noile roți UD Carbon Spoke.

Hunt spune că roțile sunt rigide și ușoare, dar cât de ușoare? Greutatea anunțată pentru un set cu jante cu profil de 44 mm este 1398 g, cu 200 g mai ușoare decât modelul 48 Limitless. Modelul cu jante de 54 mm are o greutate anunțată de 1546 g, tot mai ușoare, cu 160 g. Setul combinat 44/54 mm are o greutate în mijloc, de 1427 g pentru o pereche.

Noile jante din carbon sunt construite dintr-un amestec de fibre de carbon Toray T700/T800, cu margini UD și cu zona de contact cu anvelopele și cu spițele din carbon 3K. Roțile folosesc butuci speciali TaperLock din modelul folosit de Hunt pe roțile cu spițe cu tragere directă, fiind folosite 18 spițe în față (spițate 2x pe partea cu discul și radial pe cealaltă) și 20 de spițe in spate (2x pe ambele părți).

Butucii folosesc ax din aluminiu 7075-T6 de 15 mm, rulmenți din oțel etanși japonezi EZO și sunt compatibili cu toate standardele moderne de ax thru de șosea. Caseta are unghiul de angajament de 7.5 grade, cu 3 clicheți și are un corp al casetei cu dinți ranforsați din oțel, disponibilă pentru Shimano, Campagnolo, SRAM XD și XDR.

Roțile Hunt UD Carbon Spoke Disc sunt testate pe piatră cubică și sunt atestate pentru o combinație ciclist+bicicletă sub 100 kg.

Pe lângă faptul că roțile sunt rigide, ușoare, aerodinamice și ușor de reparat, Hunt oferă și un plus de securitate cu o garanție la distrugere accidentală pe viață pentru proprietarii originali ai roții, pentru toate modelele UD Carbon Spokes și altele ce folosesc jantele Aerodynamicist. Garanția H-Care recunoaște că și dacă roțile Hunt au fost proiectate să facă față la abuzuri, accidentele se mai întâmplă. Hunt vrea ca cicliștii să revină pe șosea cît mai repede. Ei au încredere mare în calitatea produselor și vin cu o garanție oficială ce să dovedească asta!

Garanția de înlocuire se extinde la orice piese marca Hunt folosite la roată, chiar și reconstrucția roții este gratuită. Tot ce trebuie plătit este transportul roții afectate până la sediul firmei, în UK sau USA.

Noile roți Hunt UD Carbon Spoke Disc vin în trei variante: pereche de 44 mm, pereche de 54 mm sau combinate, cu 44 mm în față și 54 mm în spate. Oricare ar fi alegerea, prețul e același: 1229 Euro perechea. Hunt poate chiar să monteze tubeless anvelopele din fabrică, fiind nevoie să se plătească doar prețul anvelopelor simple.

Roțile UD Carbon Spoke Disc de la Hunt sunt deja disponibile la precomandă, cu livrarea în luna iulie 2020. Se poate plăti acum tot prețul sau doar un avans de 99 Euro pentru rezervarea unui set, restul fiind plătit înainte de expediere.

Pentru mai multe informații și comenzi accesați pagina producătorului.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + nineteen =