Acum citesti
Turul Italiei 2013: Columbienii fac legea în Friuli

Sarea și piperul marilor tururi au fost și vor fi etapele montane, cu răsturnări de situații și episoade memorabile. Turul Italiei 2013 și-a consemnat prima bătălie importantă prin a 10-a etapă ce s-a încheiat la Altopiano del Montasio, într-o urcare de toată splendoarea. Clasamentul general a fost cernut încă o dată, chiar dacă nu decisiv, Rigoberto Uran Uran (Team Sky) fiind primul care a trecut linia de sosire și, probabil, noul lider al formației britanice și pretendent la victoria finală.

uran

Într-o etapă relativ scurtă, de 167 de kilometri, cu două urcări de primă categorie în grafic, parcursul de azi a fost unul desfășurat după tiparul clasic. Un grup mare de evadați, printre care nume precum Daniele Bennati (Team Saxo-Tinkoff), Yaroslav Popovych (RadioShack Leopard), David Millar (Garmin-Sharp) sau Oscar Gatto (Vini Fantini-Selle Italia) au pornit la drum devreme. Plutonul condus de Astana nu i-a prea băgat înseamă, iar fugarii au ajuns la un moment dat la un avans de circa 8 minute. Jocul de-a șoarecele și pisica era în toi, căci grupul fruntaș avea șanse minime de succes, de-a dreptul zdrobite de ultima urcare a zilei, lungă de 22 de kilometri.

Cu 60 de kilometri înainte, Sky trece la trenă cu scopul de a-l lăsa pe Nibali fără oameni. Un lanț căzut era să îl coste, dar sicilianul revine în grupul favoriților, care numără pe prima urcare a zilei doar 40 de sportivi. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) e la anaghie și pierde contactul cu acest grup, iar Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) se află în aceiași situație. În față, grupul de evadați se destramă, Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli) fiind liderul cursei.

Coborârea dinaintea ultimei cățărări a zilei îi permite lui Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step) să revină alături de Rodriguez, iar în urma lor Vincenzo Nibali (Astana), Bradley Wiggins (Team Sky), Cadel Evans (Team BMC), Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team) și Michelle Scarponi (Lampre-Merida) sunt greii care își vor da primul examen serios al acestui Giro. Pe urcare spre Altopiano del Montasio, jocurile tactice se reiau. Sky trece la trenă, dar Astana lui Nibali le suflă în ceafă. Totuși rutierii echipei britanice și-au făcut temele mai bine și după ce îi prind din urmă pe cei doi fugari, mai urcă o treaptă de viteză. Astana scărțâie din toate încheieturile și simțind miros de sânge locotenetul numărul 1 al lui Wiggins, Uran, se desprinde de grup cu circa 9 kilometri până la final. Nibali îl cheamă în ajutor pe Valerio Agnoli, dar ritmul acestuia nu este suficient ca să îl apropie sau să mențină distanța față de columbian care câștigă secunde prețioase. Tricoul roz însuși trece la trenă, mai mult cu intenția de a lua secundele de bonificație de la sprintul intermediar care urmează. Sicilianul nu se omoară cu firea și declanșează războiul nervilor. Cine pleacă după Uran?

Rafal Majka (Saxo Bank-Tinkoff Bank) nu stă pe gânduri și preia inițiativa. Departe de a fi singurul ilustru anonim care rulează alături de monștri sacri, este urmat de Robert Kiserlovski (RadioShack), Niemiec Przemyslaw (Lampre-Merida), Carlos Betancur și Domenico Pozzovivo (AG2R), Nibali și Evans. Deja restul favoriților erau inșirați pe urcarea tot mai abruptă. Betancur forțează nota și pleacă după co-naționalul său. Eforturile lui Nibali sau Evans de a-l prinde nu fac decât să îi îndepărteze pe Wiggins, Scarponi, Gesink sau alți rutieri care tânjeau cândva la victorie. În față de tot, Uran este de neclintit. Face totul să pară așa ușor și, fără vreo grimasă sau semn de agonie, înghite metru după metru spre linia de sosire aflată tot mai aproape. În spate, tumultul continuă, dar tardiv. Betancur se apropie de Uran, însă e nevoie  de mai mult dacă vrei să-l bați pe omul în negru. Columbianul de la Sky câștigă etapa după o acțiune care aduce aminte de vremurile de glorie ale cățărătorilor, cu Betancur sosit la 19 secunde în spate și Nibali cu încă 11 secunde în spate.

Primele 5 poziții ale clasamentului general nu suferă modificări majore, lucru care nu poate fi spus despre următoarele 5. Situația după 10 etape de cursă arată astfel:

1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 38:57:32
2 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:41
3 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling 0:02:04
4 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:02:08
5 Robert Gesink (Ned) Blanco Pro Cycling Team 0:02:12
6 Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:02:13
7 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:02:55
8 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 0:03:35
9 Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2R La Mondiale 0:04:17
10 Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 0:04:21

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 + eight =