Acum citesti
Tehnologia şuruburilor din titan. Proti foloseşte forjarea

Poate te-ai gândit că şuruburile bicicletei tale sunt ultimele piese care ar putea conţine vreo tehnologie specială şi de cele mai multe ori ai avea dreptate. Vine o vreme însă când avansezi şi încep să te preocupe mai mult detaliile bicicletei pe care te dai, atât de mult încât ajungi finalmente şi la şuruburi.

suruburi titan Proti 4

Proti produce şuruburi din titan pentru industria moto folosind o tehnologie prin care întreg şurubul este forjat, inclusiv filetul. Această tehnologie relativ nouă creează un şurub mult mai rezistent în comparaţie cu unul prelucrat CNC din titan.

suruburi titan Proti 1

Pe scurt titanul are în jur de 60% din densitatea oţelului. La prima vedere avantajul vine sub forma greutăţii mai mici. Pe de altă parte însă acest şurub din titan prelucrat CNC nu este la fel de solid şi se poate deteriora sau rupe mai uşor atunci când nu este folosit cuplul corect la strângere.

suruburi titan Proti 5

Proti foloseşte procesul de forjare pentru a crea şurubul în întregime. Forjarea împinge metalul în formă folosind o presiune foarte mare lucru care forţează moleculele metalului să se alinieze aşa cum doreşte producătorul. Pentru a înţelege mai bine putem compara cu fibrele din lemn. Dacă tai o scândură de-a lungul fibrei aceasta va fi rezistentă. Dacă o tai de-a latul se va rupe mult mai uşor. Atunci când se foloseşte prelucrare CNC nu se poate prezice direcţia moleculelor spre deosebire de forjare.

suruburi titan Proti 3

Atunci când avansezi la o bicicleta mai apropiată de top vei observa că încep să apară pe piese şi cadru diferite valori de cuplu pe care trebuie să le foloseşti atunci când strângi şuruburile. Dacă pe piesă apare menţionat un cuplu mic atunci acela trebuie folosit. Dacă însă trebuie să foloseşti un cuplu mare atunci mai bine nu utilizezi un şurub din titan în locul respectiv.

suruburi titan Proti 2

Însă calitatea şi greutatea redusă au un preţ. Un astfel de şurub comun, M6x16, costă 9,13$ şi cântăreşte 2,9 grame. Preţul per gram în general acceptat pe forumuri de 1$ la gram este cu mult depăşit şi este adevărat că există metode mai ieftine prin care îţi poţi uşura bicicleta.  Aşadar alegerea este a ta însă gândeşte-te şi la estetică. Nişte şuruburi aurii din titan instalate pe bicicletă ar arăta superb 😉

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fifteen − 8 =