Acum citesti
Familia de furci FOX 34 vine în 2022 cu greutăți mai mici și design Step Cast, gata de Trail și competiții de XC

FOX a îmbunătățit gama de furci de trail cu brațe de 34 mm având acum greutate mai mică, șasiu mai rigid și funcționare mai fină, plus reglaje mai multe. E de remarcat și noul model Fox 34 SC cu design Step Cast care e cel mai ușor model din gamă, special pentru competiții de XC. Pentru prezentarea FOX 34 2022 a fost ales Eliot Jackson.

FOX have updated their family of 34mm stanchion trail forks with a lighter, stiffer chassis, smoother internals, and they are more tuneable than ever. Of note is the Fox 34 SC with the new Step Cast design making it their lightest iteration ever for uncompromising XC race performance. Eliot Jackson shows us just how capable the 2022 FOX 34 fork is…

De la modelele 2021 FOX 36 și 38 pentru enduro au fost preluate multe elemente ce îmbunătățesc rigiditatea, funcționarea fină și capacitatea de reglaj a modelelor FOX 34 Trail și XC 2022. Șasiul a fost complet redesenat, brațele inferioare folosind aceiași formă arcuită regăsită și pe modelele cu cursă mai lungă.

Noul arc optimizează raportul rigiditate/greutate. Acesta e ceva mai ieșit în exterior decât cel al modelului FOX 34 2021, asta pentru a se adapta tendinței de a construi cadre cu head tube tot mai masiv, oferind astfel spațiu suficient de funcționare la capătul cursei.

Pe partea dim spate a brațelor inferioare sunt canale care au ca scop creșterea volumului de aer. Consecința e o rampă mai mică de presiunie, ceea ce permite furcii să ajungă la capătul cursei. Canalele ajută și la circulația uleiului spre partea superioară a brațului inferior, lubrifierea garniturilor și bucșelor fiind continuă în timp ce furca este comprimată.

 FOX 34FOX 34 SC
Tipul de utilizareTrailXC
Cursa120-140mm100-120mm
Dimensiune roți29″29″
Opțiuni amortizorGRIP2, FIT4, GRIPFIT4, GRIP
Greutatea minimă1698g1496g

Tehnologia Step Cast ajută mult la scădererea greutății. Aceasta folosește brațe superioare mai scurte și deci mai ușosare, dar totuși suficient de lungi pentru a funcționa fără ca bucșele să se atingă între ele. Tuburile mai scurte ridică partea inferioară a mecanismului și creează o zonă interioară goală între brațe.

FOX 34 e disponibilă cu curse de 120-140 mm și folosește amortizoare GRIP, FIT4 și modelul de top GRIP2. Ultimul folosește tehnologia proprie Fox VVC (Variable Valve Control). Aceasta permite un reglaj extern cu 8 poziții pentru circuitul de compresie la viteză mare, pe lângă cel al circuitului de revenire. Practic adaugă un reglaj mai bun al valvelor.

Modelul de competiție FOX 34 SC nu primește opțiunea GRIP2. FOX spune că pentru acest model opțiunea ideală e amortizorul FIT4, adaptat pentru XC și Maraton, cu 75 g mai ușor decât GRIP2 dar care oferă reglajul compresiei din mers și e compatibil cu comandă pe ghidon.

Arcul EVOL de pe furcile FOX 34 2022 are acum o cameră negativă de aer mărită ce ajută la suportul la mijlocul cursei. Atât modelul standard FOX 34 cât și cel 34 SC beneficiază de acesta, dar numai ultimul are posibilitatea de a monta un distanțier în camera negativă de aer.

Fox spune că astfel a dat opțiunea unui reglaj mai rigid pentru cursele de XC sau mai moale pentru turele de relaxare. Adăugarea sau eliminarea distanțierului din camera negativă de aer nu e însă ușor de făcut, fiind nevoie de desfacerea completă a brațului inferior și de scoaterea camerei de aer. Apoi acesta se montează simplu pe axul camerei de aer.

Dacă noua FOX 34 a primit un arc mai rigid și brațe inferioare cu canale de bypass asemănătoare cu cele de pe FOX 36 2021, alte elemente nu se regăsesc însă pe noul model, cum ar fi porturile de aerisire sau noul ax flotant. Asta deoarece greutatea a fost una dintre prioritățile importante pentru noile furci de Trail și XC.

Porturile de aerisire oferă avantaje în anumite condiții însă adaugă o greutate destul de mare. Cei ce doresc această facilitate sunt sfătuiți să aleagă modelul mai masiv FOX 36. În modelele cu cursă mică șansele de aliniere eronată a șasiului sunt mici așa că s-a considerat că axul flotant nu e necesar.

FOX 34 și 34 SC 2022 sunt compatibile doar cu butuci Boost, însă FOX oferă în continuare modelul anterior 34 în versiune non-boost.

Furca FOX 34 2022 e disponibilă în versiunile Factory, Performance Elite și Performance, la prețuri între 1069-1389 Euro.

Modelul FOX 34 Step Cast e disponibil doar în variantele Factory și Performance, la prețuri între 1129-1459 Euro.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × two =