Acum citesti
Desfășurare de forțe la Turul Ciclist al Sibiului 2013

Cu o încadrare superioară în calendarul competiţiilor Uniunii Cicliste Internaţionale (2.1), cu echipele pro-continentale care intră în joc de la acest nivel, cu primele nume mari ale ciclismului european, cu faima deja asigurată ca fiind o competiţie a căţărătorilor, Turul Ciclist al Sibiului 2013 a intrat cu pregătirile pe ultima linie dreaptă şi anunţă un spectacol pe cinste sub ochii publicului între 11 şi 14 iulie.

turul_sibiului_2013

Nouăsprezece echipe naţionale, continentale şi pro-continentale se vor înfrunta pornind de la Sibiu pe şoselele din Transilvania Centrală de-a lungul a 480 de kilometri. Va fi un duel rutier dus de participanţi până la ultima picătură de energie în lupta pentru cele 529 de puncte UCI puse în joc de organizatori şi cei 29.789 euro premii în bani.

Lista de start pentru anul 2013 arată că Turul Ciclist al Sibiului devine o competiție a „montagnarzilor”, care aduce la Sibiu echipe solide, ce au în componență cățărători puternici, capabili să-și adjudece victoriile și punctele pe traseele de munte montane specificul turului transilvan. Este şi normal având în vedere că trei din cele cinci curse ale Turului se desfăşoara în zone montane, cu urcări dintre care cea mai „uşoară”  este la 1.006 metri, iar celelalte merg până la 1.438 şi 2.040 metri altitudine.

Iubitorii ciclismului vor putea vedea la Sibiu rutieri ale căror performanţe au rămas înscrise în istoria ciclismului. Unul dintre ei este campionul Italiei în 2012, Franco Pellizotti (Androni Giocattoli), specialist în căţărări, care şi-a mai înscris în palmares şi alte competiţii prestigioase: victorii în clasamentul pe puncte din Paris-Nisa 2007, în Memorialul Marco Pantani 2007 şi în Settimana Coppi e Bartali. Androni Giocattoli îi mai aduce la Sibiu pe căţărătorul Emanuele Sella, pe Fabio Felline şi pe sprinterul Matia Gavazzi, toți protagoniști ai unor curse importante, precum Turul Italiei din acest an.

Spectatorii îl vor putea vedea şi pe Davide Rebellin (CCC Polsat), care deține recordul de a fi câștigat în același an, 2004, Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège. Chiar dacă l-a pierdut pe celebrul Michael Rasmussen, gruparea Christina Watches-Onfone va veni la Sibiu cu o echipă extrem de puternică, din care fac parte Martin Pedersen (învingător în Circuit d’Alger 2013, Turului Chinei I în 2012, Tour of Britain 2006), Stefan Schumacher (bronz la C.M. de Şosea 2007, învingător în două etape ale Turului Franței 2008) şi Angelo Furlan.

Publicul va avea ocazia să-l vadă din nou pe spaniolul Victor De La Parte (SP Tableware), câştigătorul de anul trecut al Turului și pe Eduard Carol Novak, câştigătorul a două medalii de aur şi două de argint la Jocurile Paralimpice din cadrul Olimpiadelor de la Londra 2012 şi Beijing 2008

După ce Pro-Continentala Vini Fantini şi-a suspendat temporar activitatea, organizatorii Turului au decis să păstreze vacant locul ocupat de echipa italiană pe grila de start. În acest moment 19 echipe au confirmat participarea la Turul Ciclist al Sibiului 2013: Tuşnad Cycling Team, Naţionala României, Androni Giocattoli, CCC Polsat, Christina Watches-Onfone, Amore & Vita Cycling Team, Team Gourmetfein Simplon, Differdange Magic Sportfood, ISD Continental Team, Kolss, LKT Brandenburg, Chrobry Felt Glogow, Naţionala Cehiei, Naţionala Serbiei, Naţionala Slovaciei, SP Tableware, Utensilnord Continental Pro Cycling Team, Froy Bianchi și Team Verandas Willems CC Chevigny

Turul va avea tradiţionalele cinci etape, dispuse sub forma unui prolog, două etape şi două semi-etape. Astfel, întrecerea debutează joi, 11 iulie, cu un contratimp individual de 2,5 km și vineri ajunge la Bâlea Lac la căpătul celor 145 de km ai zilei. Sâmbătă 12 iulie, le este pregătit sportivilor un supliciu de 183 km cu finiș la Păltiniș, iar ultima zi include un contratimp individual de 11 km, desfășurat dimineața și o etapă în linie de 146, 8 km.

Tot acest traseu face cursa mai ușor de urmărit de către spectatori, motiv pentru care publicul este invitat să urmărească în direct întrecerea rutierilor şi să-şi încurajeze favoriţii în punctele de mai jos:

  • 11 iulie: în centrul istoric al Sibiului (orele 18-21): Piaţa Mică, Piaţa Mare, străzile Arhivelor, Tipografilor, Cetăţii, Nicolae Bălcescu, Mitropoliei, Poştei, Centumvirilor, Odobescu, Piaţa Huet.
  • 12 iulie: urcarea pe Transfăgărăşan după borna 140 până la Bâlea Lac (începând de la 13.30 până la  15.30).  Toţi cei care au urcat pe traseu sunt obligaţi să găsească un loc de parcare în afara carosabilului astfel încât să nu împiedice cursa).
  • 13 iulie: urcarea la Păltiniş începând de la Curmătura Ştezii până în Păltiniş la intersecţia cu drumul de Şanta (între orele 14.00 şi 16.00). Atenţie! – Înainte de concurs  pe acest traseu va avea loc şi competiţia ciclistă King and Queen  of  the Mountain şi King and Queen of the Off-road ( pe drumul spre Şanta). Toţi cei care au urcat pe traseu sunt obligaţi să găsească un loc de parcare în afara carosabilului astfel încât să nu împiedice cursele.
  • 14 iulie dimineaţa: între Muzeul Astra intrarea principală şi Răşinari, cu retur pe acelaşi traseu şi finishul în Muzeu (între orele 9.30 şi 11.30). Atenţie: accesul se va face cu cel puţin 30 minute înainte de începerea semi-etapei!
  • 14 iulie după-amiaza (orele 19.30 – 20.50): sosirea în Sibiu cu următorul traseu: Cristian – Sos. Alba Iulia – giratoriu Bieltz – podul Cibin – str. Malului – giratoriu Libertatea – giratoriu Independenţa – Liceul Independenţa – str. Ocnei – pe sub Podul Minciunilor – Piaţa Mare.

Turul Ciclist al Sibiului 2013 va fi transmis live şi anul acesta de DigiSport cu comentariul lui Radu Naum şi va fi difuzat prin reţeaua de cablu în cinci ţări central-europene.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve + one =