Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei…
Una dintre cele mai spectaculoase competiții sportive ale anului va fi Turul Ciclist al Sibiului 2013, care a urcat în acest an la categoria UCI 2.1 și care va aduce la start nume mari ale ciclismului european printre care Franco Pellizotti (Androni Giocatolli), Davide Rebellin (CCC Polsat) şi Michael Rasmussen (Christina Watches-Onfone).
TRASEUL
Turul se va desfășura între 11 și 14 iulie și va avea două etape, două semi-etape şi un prolog. Prologul va avea loc joi 11 iulie sub formă de contratimp individual și se va desfașura în mod tradițional pe străduțele înguste și pavate cu piatra cubică din centrul istoric al Sibiului, sub ochii publicului care va putea veni sa-și încurajeze favoriții. Traseul prologului va avea 2,7 km și va șerpui de la start din Piata Mică prin bolta sub Turnul Sfatului, pe langa zidul Cetății, prin Piața Mare, pe Mitropoliei, Poștei și apoi pe Spinarea Câinelui, pe sub contraforții gotici ai Bisericii Evanghelice, prin Piața Mică iar finishul va fi în Piața Mare.
Etapa 1 va avea loc vineri 12 iulie și va avea 145 km: startul din Sibiu înspre Nocrich și Agnita pe Valea Hârtibaciului, apoi caravana se va îndrepta spre Centru Geografic al României,apoi printre coline spre sud prin Cincu și Voila, după care va ieși pe E 68 pe firul Oltului, pe sub culmile Masivului Făgăraș, înspre Arpașu de Jos. De la intersecția cu DJ 7C, caravana va vira spre Cârțișoara iar cilicștii vor avea de înfruntat ascensiunea extrem de dură pe Transfăgărășan până la Balea Lac (2034 m altitudine).
Etapa 2 se desfășoară sâmbătă 13 iulie și va avea 183 de km: cicliștii vor porni din Sibiu, vor trece prin Șelimbăr, Veștem, Bradu, Avrig și vor continua apoi pe E 68 pe șoseaua care se strecoară printre râul Oltul și lanțul Făgărașilor până la Ucea de Jos, de unde vor părăsi drumul european înreptându-se spre Orașul Victoria, apoi pe podișul de sub Vârful Moldoveanu spre Drăguș și Sâmbăta de Sus, pe lângă complexul Mănăstirii Sâmbăta (ctitorită de Constantin Brâncoveanu). Caravana va face o buclă apoi prin Lisa și va reveni al drumul european în Voila reîntorcându-se pe firul Oltului înspre Sibiu. Inainte de Șelimbăr caravana ca coti spre Cisnădie, Cisnădioara, de unde, pe sub dealul dominat de bazilica romanică va continua spre cățărarea de la Dealul Cucului. Aceasta este doar un mic semn al ascensiunii care va urma apoi pe serpentinele ce duc la Păltiniș, la 1450 m altitudine.
Semi etapele 3A și 3B au fost programate ambele în 14 iulie. Mai întâi se va desfășura semi-etapa 3A sub forma unui de-al doilea contratimp individual de 12,5 km. Concurenții vor lua startul din Cisnădie, din piațeta de lângă biserica fortificată, vor trece prin Cisnădioara și vor reveni spre Sibiu, cu finishul la Muzeul Civilizației Populare din Dumbrava Sibiului. Semi-etapa 3B va avea 146,8 km și va porni din Sibiu spre Poplaca, Orlat, Cristian, va ieși în E 68 până la Săliște după care cicliștii vor începe să urce pantele munților spre Tilișca, Rod, Poiana Sibiului până la Jina (1006 m), după care vor avea de străbătut o coborâre extrem de dificilă pe o serie de serpentine foarte strânse pentru a intra apoi pe Șoseaua Transalpină, pe care o vor străbate înspre nord, spre Săsciori. De aici traseul cotește spre Câlnic, pe sub cetate, ieșind în E 68 la Miercurea Sibiului.În final caravana va merge întins înapoi la Sibiu pentru finishul din Piața Mare din fața publicului și a tribunei oficiale.
PARTICIPARE
O prezență nouă la Sibiu o constituie Androni Giocattoli Venezuela, echipă pro-continentală înregistrată în Italia, care a participat cu wild-card și în competiții UCI Pro Tour. Echipa a câștigat campionatele de contratimp ale Elveției în 2009 și 2010, ale Columbiei în 2002 și 2005 și al Australiei în 2001 și are în componență nume prestigioase cum ar fi cele ale lui Franco Pellizotti (campionul Italiei în 2012), venezueleanul Carlos Jose Ochoa, italianul Emanuele Sella, columbianul Miguel Angel Rubiano, Tomas Gil și Miguel Ubeto (campioni ai Venezuelei în 2012).
Echipa daneză continentală Christina Watches-Onfone este o altă surpriză a acestei ediții. Echipa are în componență sportivi extraordinari. Poate cel mai cunoscut este cățărătorul și căpitanul echipei Michael Rasmussen (5 victorii de etapă în Tour de France și Vuelta Espana, victorie de etapă în Turul Maltei 2012 și Turul Serbiei 2011 și locul 2 în clasamentul general, de două ori câștigător al tricoului cățărătorilor în Tour de France 2005 și 2006, 9 etape în tricoul galben al Tour de France, victorii de etapă în Vuelta Catalunya și Dauphinee Libere, locul 3 în clasamentul general al Turului Chinei).
Nu mai puțin cunoscut este sprinterul Angelo Furlan (nr. 1 în Turul Tallin – Tarou în Estonia, 3 victorii de etapă în Turul Serbiei, câștigător în 2011 al Grand Prix Herning, Grand Prix Aalborg și al Post Cup Køge, victorie de etapă în Dauphine Libere). Acestora li se adaugă Martin Pedersen (nr. 1 în Post Cup Aalborg 2010, nr. 1 în Grand Prix Cristal Energie, Grand Prix Nogent-sur-Oise și Rund um Köln în 2009, victorios în 3 etape din Jours de Vaucluse) și Stefan Schumacher (câștigător în clasamentele generala ale Turului Chinei, Turului Maltei și Turului Serbiei în 2012, Amstel Gold Race 2007, victorios în prologul și alte cinci etape ale Azerbaidjan Tour 2011, învingător în o etapă în Vuelta Asturias 20122, învingător în 2 etape din Giro d’Italia 2006).
Christina Watches-Onfone sezonul acesta s-a clasat pe locul 2 la nivel mondial printre echipele continentale, înaintea a 5 echipe pro-continentale.
CCC Polsat Polkowice, o altă echipă pro-continentală a câștigat o serie impresionantă de trofee în 2012: Nikolai Mihailov locul 1 la Campionatul de Contratimp al Bulgariei, Marek Rutkiewicz locul 1 în clasamentul general al Circuit des Ardennes și și al Turului Malopolska. Echipa își va începe anul în Argentina, la Tour de Saint Luis, unde se va lupta cu șapte echipe din Word Tour: Movistar Team, Lampre Merida, Omega Pharma-Quick Step, Astana Pro Team, BMC Racing Team, Katusha și Cannondale Pro Cycling Team.
Pentru anul 2013, CCC Polsat Polkowice și-a întărit rândurile cu Davide Rebellin, care deține recordul de a fi câștigat în același an (2004) Amstel Gold, La Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège (triplu record egalat de Philippe Gilbert doar în 2011 în versiune italiană). Rebellin a câștigat o medalie de argint la Olimpiada de la Beijing 2008, după care a fost găsit pozitiv la testul anti-doping la începutul anului 2009 și a fost deposedat de medalie și rezultat. După doi ani de suspendare, Rebellin a câștigat cu echipa Miche-Guerciotti la Tre Valli Varesine și Trofeo Melinda în 2012, după care a semnat cu CCC Polsat.
Din România nu va lipsi Tușnad Cycling Team, singura echipă continental românească. Carol Novak a declarat că echipa sa se va prezenta la start cu ambiția de a urca printre primele cinci, chiar dacă formația a rămas fără croatul Matija Kvasina, câştigătorul Turului României de anul trecut şi locul 2 în Turul Sibiului 2012. Kvasina va fi însă prezent la Sibiu, el fiind înregimentat în prezent pentru echipa continentală Team Gourmetfein Simplon (fosta Arbö Wels Gourmetfein) din Austria.
Tot din Polonia va participa la ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului și Chrobry Felt Glogow, o echipă ce de anul acesta are statut de echipă continentală.
Echipa luxemburgheză Differdange Magic Sportfood, încercată în ultimii ani în competiții ca Volta Limburg, Grand Prix Nogent-sur-Oise, La Roue Tourangelle, Grand Prix Cerami, Bucle de l’Aulne și Grand Prix Vianden, Paris – Bourges, va reveni la Sibiu pentru al treilea an la rând.
Echipa a avut rezultate bune în 2010, când a câștigat Campionatul de Șosea al Lituaniei și Grand Prix Nogent-sur-Oise prin Vytautas Kaupas și două etape din Fleche du Sud prin Jempy Drucker și Stefan Cohnen. Echipa îi mai are în rândurile sale pe Christian Poos (câștigător al Campionatului de Contratimp al Luxemburgului în 2007 și 2011, cel mai bun cățărător în Turul Luxemburgului și câștigător al contratimpului individual din centrul istoric în Turul Ciclist al Sibiului 2011) și pe australianul Alex Meenhorst (locul 1 în cursa Paris – Mantes-en-Yvelines).
Dintre ehipele naționale care vor alerga în Turul Ciclist al Sibiului în 2013 enumerăm: România, Serbia , Cehia și Slovacia.
Austriecii de la Team Gourmetfein Simplon sunt și ei vechi cunoștinte ale sibienilor, echipa participând cu succes la prima ediție a Turului Ciclist al Sibiului în 2011, atunci când Riccardo Zoidl a câștigat etapa 1 (în TTT) și etapa 5 după ascensiunea extenuantă de la Bâlea Lac. Arbö Wels Gourmetfein a câștigat în 2012 Campionatul de Șosea al Austriei (Lukas Pöstlberger), Campionatul de Contratimp al Austriei (Riccardo Zoidl), locul 1 în clasamentul general al Istrian Spring Trophy (Markus Eibegger) și câte o etapă în Turul Slovaciei (Werner Riebenauer), Turul Austriei Inferioare (Riccardo Zoidl) și Turul Ținutului Secuiesc (contratimpul pe echipe).
Alți obișnuiți ai Turului Sibiului sunt cicliștii de la echipele continentale ISD Continental Team și Kolss din Ucraina. ISD Continental Team vine cu un moral foarte bun după ce în această toamnă a înregistrat succese deosebite în Turul Chinei I și II (UCI 2.1), unde rutierii echipei au urcat de trei ori pe podium iar Vitali Popkov a terminat al treilea în clasamentul general. Echipa are mulți cicliști valoroși dintre care să aleagă, dar se pare că formula de succes este dată de liderul Vitali Popkov și Anatoli Pahtusov, cărora li se adugă trenul sprinterilor Oleksandr Martinenko, Maksim Vasiliev și Dmitro Volovod, plus Denis Karnulin. De asemenea Popkov a câștigat argintul în Grand Prix Kralovehradeckeho Kraje din Cehia, iar Pahtusov a terminat al doilea în Polonia în Cupa Ministerului Apărării (UCI 1.2).
Un alt motiv de încredere pentru cicliștii de la ISD Continental Team este șirul de succese de la Turul Ținutului Secuiesc 2012, în care Popkov a învins în clasamentul general repetându-și succesul din 2009, iar Pahtusov s-a clasat al doilea. ISD Continental Team se pregătește de sezonul viitor semnând un contract cu foștii lor ciclisti, Dmitro Krivtzov și Oleksandr Sheydyk, care în 2012 au concurat pentru Lampre-ISD. De altfel, Sheydyk este foarte încântat că va concura la Sibiu anul viitor: „Aș fi tare bucuros să revin la Sibiu. Îmi amintesc de cațărările din această competiție. Vreau să-mi testez din nou forțele pe acestea.”
Kolss, al cărei site web este dominat de fotografiile de la Turul Ciclist al Sibiului, se bazează pe Oleksandr Grigorenko (locul doi la Campionatele de Contratimp ale Ucrainei în 2009), Andrii Vasiliuk (locul 1 la Campionatul Uphill al Ucrainei 2012, și etape câștigate la Odessa – Turul Deribas și Bila Țrkva în Campionatul Ucrainei în 2011), Mihailo Kononenko (etape câștigate în 2011 în Turul Slovaciei, Campionatul Ucrainei, Turul Orașului Soci). În 2011 Kollss a ocupat toate cele trei locuri de pe podium în clasamentul general al Cupei Prieteniei Polono-Ucrainene (Oleksandr Golovash, Anatoli Sosnitzky și Evgen Filin). Sosnitzki a fost și câștigătorul clasamentului U23 în Turul Ciclist al Sibiului 2012.De anul acesta se bazează şi pe 2 foarte cunoscuţi ciclişti ucrainieni”repatriaţi” Vitaly Buts ( ex Lampre –ISD) şi Valery Kobzarenko ( ex Team Type 1-SUA).
De asemenea, vechi cunoștințe ale turului sibian sunt și grecii de la SP Tableware (Grecia), care speră într-un nou rezultat frumos în acest an, după ce în 2012 Victor de la Parte a făcut legea atât în Turul Ciclist al Sibiului , în care a câștigat o etapă, tricoul galben și titlul cățărătorilor, iar Tableware a câștigat competiția la echipe, cât și în Turul României, în care Victor de la Parte a câștigat o etapă și s-a clasat al doilea în clasamentul general. Deși SP Tableware l-a pierdut pe Ioannis Tamouridis (transferat la Euskaltel Euskadi), echipa a reușit transferul olandezului Peter Van Dijk de la echipa americană Jamis Sutter, după ce acesta a strălucit în 2011 la Azysa-Conor. Echipa are la activ câștigarea Campionatului Greciei, Circuit d’Alger și numeroase victorii de etapă în tururi internaționale.
Vor reveni la Sibiu și norvegienii de la Froy Bianchi precum şi o parte parte din echipierii de la fosta Ora Hotels Ungaria ce sunt legitimaţi la echipa maghiară Utensilnord Continental Pro Cycling Team ce va fi prezenta la Sibiu anul viitor cu cea mai buna echipa: Gabriele Bosisio, Omar Lombardi (ex Colnago), Marco Zanotti, Peter Kusztor, Cador Rida şi Christian Lovassi. La acestea se adaugă echipele continentale LKT Brandenburg din Germania si Team Verandas Willems – CC Chevigny ce provine din Belgia, printre ciclistii săi aflându-se Olivier Pardini (castigatorul cupei Belgiei in 2011), Floris Smeyers si Niels Van Dijk.
Lista cu echipe invitate este:
Tuşnad Cycling Team –România
Naţionala României
Androni Gicattoli – Italia
CCC Polsat – Polonia
Christina Watches-Onfone -Danemarca
Team Gourmetfein Simplon – Austria
Differdange -Luxemburg
Froy Bianchi -Norvegia
ISD Continental Team – Ucraina
Kolss – Ucraina
LKT Brandenburg – Germania
Chrobry Felt Glogow – Polonia
Naţionala Cehiei
Naţionala Serbiei
Naţionala Slovaciei
SP Tableware -Grecia
Utensilnord Continental Pro Cycling Team – Ungaria
Team Verandas Willems – CC Chevigny – Belgia
Desigur că această listă mai poate suferi modificări. În plus, bineînţeles!
Competiţia
Turul Ciclist al Sibiului 2013 este o competiţie de şosea afiliată la Uniunea Ciclistă Internaţională de la Geneva la categoria 2.1 şi este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. Turul Ciclist al Sibiului 2013 are premii de peste 29.000 de euro şi 521 puncte UCI.
Traian Goga este redactor FreeRider.ro încă de la începuturile revistei și reprezintă una dintre vocile care contează în ciclismul românesc.
MAMAAA! super tare turul anul asta,peste turul romaniei. daca se face iar king of the mountain,vin cu placere si vom calca si noi,partial,pe unde se dau astia tari. anul trecut am stat in sibiu la un prieten,ne-am dat cu biclele,ptr mine a fost antrenamentul final ptr surmont azuga.sa vedem cum va fi anul asta…