Acum citesti
Conceptul Smog Free: biciclete care purifică aerul din mers

O echipă de designeri și ingineri de la Studiourile Roosegaarde au adus un nou concept pentru a curăța aerul din orașele poluate – aspiratoare de smog instalate pe biciclete! Se pare că există și rațiuni științifice în spatele proiectului, proiect care ar putea să fie pus în aplicare. Profesorul Blocken de la Universitatea Tehnică din Eindhoven a dezvoltat tehnologia ENS cu ionizare pozitivă care practic extrage o mare parte din particulele din aerul poluat, tehnologie care a fost folosită pentru a crea proiectul Smog Free Tower, un prototip care funcționează în China și folosește un turn fix care separă smogul din aerul poluat. Acum tehnologia va fi pusă pe roți.

Acum că tehnologia și Smog Free Tower și-au dovedit eficiența după evaluări atât prin simulări pe calculator cât și prin măsurători reale, rezultatele confirmă că turnul captează până la 7-% din particulele PM10 inhalate (cu dimensiuni sub 10 microni) și până la 50% din cele PM2.5 (sub 2.5 microni) din împrejurimi.

Turnul într-un câmp deschis în condiții de vânt slab ar putea deci să reducă particulele PM10 cu 45% și PM2.5 cu 25% pe o rază de 20 m în jurul său. Într-o suprafață închisă efectele ar fi mult mai benefice.

Acum Roosegaarde încearcă să ducă proiectul Smog Free mai departe cu Smog Free Bicycle. Bicicleta inovatoare va transporta o mică versioune portabilă a turnului care va filtra aerul de pe străzile mai mici și ascunse și va arunca aerul curat către biciclist.

Proiectul este momentan într-o fază incipientă de dezvoltare dar speră să devină o metodă importantă de eliminare a smog-ului din orașe, reîntărind în același timp ideea că ciclismul este o modalitate de transport mai sănătoasă. Roosegaarde speră ca sistemul să fie folosit în cadrul companiilor de bike sharing din China, doar în Beijing fiind peste 1 milion de biciclete ce funcționează în acest sistem.

Mai multe informații aflați pe pagina instituției.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 + 18 =