Acum citesti
Ciclistul Marius Petrache, accidentat grav de un șofer

Neatenția șoferilor costă. Îi costă mai ales pe alți participanți la trafic, care nu se află în automobil când șoferii sunt neatenți sau chiar ignoranți complet. Drept urmare, un alt om pe bicicletă a căzut victimă unui asemenea șofer zilele trecute (sâmbătă, 15 februarie). Marius Petrache, un nume cunoscut pe scena ciclismului autohton, a fost accidentat grav sâmbătă, după ce un automobilist i-a tăiat calea. Chiar dacă urmările au fost grave, Petrache se află în afara oricărui pericol.

petrache

Ciclistul se afla pe bicicletă, pe Calea Dorobanți, când un șofer care venea de pe sens opus a virat la stânga  încălcând linia dublă-continuă. „Practic, m-am trezit cu el în fața mea, eu având o viteză de circa 30 km/h. Nu-mi amintesc clar ce s-a întâmplat, pentru că mi-am pierdut cunoștința aproximativ 10 minute până a sosit salvarea, moment în care m-am trezit. Am aflat ulterior că am intrat prin geamul lateral al mașinii” spune Petrache. „Rănile suferite sunt destul de grave, cioburile din geam provocându-mi câteva tăieturi pe față, deasupra ochiului drept și la nivelul gâtului, foarte aproape de artera carotidă. Am fisură cap radial cot drept și mi-am întins ligamentele de la claviculă și de la omoplat, plus niște contuzii. Cea mai gravă a fost tăietura de la gât, foarte aproape de artera carotidă și loviturile vertebrelor C2 și C3 care îmi puteau afecta măduva spinării, dar în urma rezultatelor s-a dovedit că sunt în afara oricărui pericol. Putea fi mult mai rău și să nu mai am șansa să povestesc cele întâmplate” mărturisește cel accidentat.

Șoferului vinovat i-a fost suspendat permisul de conducere și i s-a întocmit un dosar penal.”Întâlnesc zi de zi astfel de șoferi cu reacții neprevăzute, chiar dacă aceștia mă văd. Cu toate că am o experiență considerabilă și dexteritate în a evita și preveni reacțiile șoferilor, de această dată nu am avut niciun moment de reacție. Am trecut și prin alte chestii de acest fel, deci mă bucur că încă o dată am scăpat cu bine. Sper să mă apuc de antrenamente cât de curând” încheie Marius Petrache.

Vezi Comentarii (13)
  • Ma bucur ca ai scapat cu daune relativ minore din acest incident. Eu am avut un accident acum o saptamana cu un pieton inconstient care a iesit dintre mormanele de zapada direct in carosabil uitandu-se in directia opusa sensului de mers al masinilor.
    Nu am mai avut cum sa franez si sa il ocolesc si am avut un impact la 40km/h (l-am luat practic in plina viteza cu bicicleta).
    Din fericire, amandoi am scapat cu daune relativ minore si doar pagube materiale.
    Asa ca mare atentie si la pietonii care ies in carosabil si nu se asigura.

  • as glumi amar,ati baut apa dupa mine ? pe mine m-a luat un bulgar adormit la volan,cu fulgi cu tot,din spate,pe 30 noe trecut. aveam cam 30km/h,asta a scazut din socul loviturii,cursiera facuta praf9a trecut peste ea) doar cel de sus a vrut sa fiu aruncat in sosea,sifonat rau de tot,8 zile in spital,stingul nici acum nu e vindecat in totalitate. in mod miraculos am scapat fara fracturi,la virsta mea cind se mai reparau oasele ? ieri am citit ca un ciclist profesionist a fost accidentat mortal…e ceva de groaza cu soferii astia.

  • Ma bucur ca ai scapat cu bine!
    E plin de soferi neatenti, un motiv in plus sa avem bicicletele dotate cu frane performante si sa purtam protectii (in special casti), presupun ca nu se pune problema la un ciclist experimentat, ca tine.
    Fa-te bine! Sper sa te vedem pe podium cat mai repede!

  • Am avut si eu un incident similar, masina (un Clio) a virat stanga de pe sens opus, dupa ce oprise pentru acordarea prioritatii. Mie nu mi-a mai acordat prioritate si aveam 36 km/h, a estimat ca bicicleta merge incet. Aici vine partea interesanta: cand m-a vazut franand prin geamul din dreapta, s-a panicat si a franat! S-a oprit cu aripa din spate fix in dreptul meu. Am dat drumul bicicletei si am basculat pe portbagaj, nu-mi amintesc exact, dar m-am trezit jos. Viteza de impact a fost cred 15-20km/h, am franat vreo 6 m. Roata fata un pic descentrata, camera fata sparta, ghidonul rotit 20-30 grade, eu doar o vanataie la antebratul drept cauzata de ghidon si o julitura pe bratul stang de la asfalt. In cazatura mi-a sarit un pet de plastic din buzunarul de la spate si o masina l-a calcat, facand o explozie si stropindu-ma cu apa. Daca nu oprea, eram ok, nu-l atingeam. In cazatura am vazut cu coada ochiului cum un taxi depasea, daca saream catre banda 2 eram sub roti. Flacaul cred ca abia luase permisul si s-a panicat cand m-a vazut pe jos, eu am injurat vreo 5 minute. Mi-a dat numarul de telefon si mi-a promis ca ma despagubeste. Dupa ce ne-am linistit amandoi, i-am facut morala sa nu mai riste tampenii din astea, ca omoara oameni sau moare el daca in loc de biciclist e un camion. Ne-am despartit si a doua zi m-a sunat sa-mi dea bani pentru reparatia rotii. L-am refuzat, roata era deja reglata la loc din tensiunea spitelor, eu eram intreg, i-am spus ca poate bem o bere vreodata si sa fie atent la cei pe doua roti.

  • Frate fa-te bine ca ciclismul romanesc are nevoie de oameni ca tine! Cand aud cazuri din astea ma face sa fiu mult mai dur in trafic nu nenorocitii astia! Insanatosire grabnica!

  • Si eu accident azi, pe 21 Decembrie, intre P-ta Marasti si sensul giratoriu, mi-a intrat in fata (neacordare de prioritate, venea de pe drum secundar, iesea din parcare). m-am proptit in aripa stanga, urmari minore pentru mine, roata din fata descentrata. Acuma imi pare rau ca nu am anuntat accidentul, ca macar ieseau statisticele mai corecte.

  • Fratilor , avem nevoie de mai multe actiuni prin care sa ii determinam pe soferi sa inteleaga ca si noi sintem participanti la trafic . In caz de accidente nu ii iertati , anuntati evenimentul imediat . Insanatosire grabnica , tuturor si evitati pe cit posibil aglomerarile .

  • In primul rand incercati sa convingeti majoritatea biciclistilor care merg pe drumurile publice ca soselele nu sunt parcuri sau piste speciale de bicilete. Eu sunt si biciclist si sofer in acelasi timp si marea majoritate a biciclistilor care ruleaza alaturi de masini pe benzile de circulatie, n-au pic de bun simt in ei si merg de parca le-a luat mama lor sosea, de parca toata banda li se cuvine si sunt chiar siderati cand ii claxoneaza un sofer sa se dea mai pe marginea benzii ca incurca traficul.

    • Eu nu inteleg soferii incapabili sa depaseasca o bicicleta amarata fara sa claxoneze si sa se isterizeze. Ce se fac daca au de depasit un tractor, o caruta sau, Doamne-fereste, un TIR plin care merge cu 30 km/h? Trag pe dreapta si incep sa planga? Cine nu e in stare sa depaseasca o bicicleta cu masina poate ar fi mai bine sa renunte la condusul de masini pe drumurile publice si sa ia taxiul.

    • Am mers frumos langa bordura o perioada, dar cand soferii trec cu 50+ la jumatate de metru de mine sau chiar lovindu-ma cu oglinda (s-a intamplat de mai multe ori), sau ma claxoneaza la 1 m in spate apoi trec la fel… atunci imi iau marja de siguranta si merg pe jumatatea benzii, tocmai ca sa fie nevoit sa schimbe banda pentru a depasi in loc de a-mi pune viata in pericol doar pentru ca el „crede ca are loc”. Cat despre claxon, din masina nu-ti dai seama de cat de puternic/enervant este acel claxon, pt. ca esti izolat fonic, mai asculti o muzica… asa ca evident ca ma „siderez”… da-l scurt la 50m distanta cand crezi ca e neaparat necesar si nu se mai sidereaza nimeni 😉

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × three =