Acum citesti
Când bicicleta vindecă rănile de război: Soldier Ride

Conflictele și războaiele au modelat fundamental istoria, iar milioanele de ostași căzuți de-a lungul anilor pe câmpurile de luptă sunt acum numai niște statistici seci în cărțile și documentarele dedicate conflagrațiilor. Unii au murit în numele libertății, alții apărându-și țara sau luptând pentru un ideal, însă finalitatea a fost aceeași. Alții au scăpat și au apucat să povestească ororile de pe front, dar oricât ar povesti, oricâte filme s-ar face pe această temă ori cărți ar apărea, urmele lăsate de ceea ce se petrece acolo, în primele linii, par a depăși orice imaginație. De unde rezultă și disonanța între statisticile seci în care sunt incluși acum foștii beligeranți și latura umană a fiecărui militar. Da, fiecare dintre ei are o poveste, o durere și amintiri peste care nu pot trece. Iar Soldier Ride încearcă să mai panseze rănile invizibile.

soldier_1

Soldier Ride este un eveniment de ciclism care se întinde pe durata a 4 zile și care are loc anual, în mai multe locuri din lume, fiind o inițiativă aparținând Wounded Warrior Project, ale cărui baze au fost puse de un grup de veterani de război din Virginia, Statele Unite ale Americii. La Soldier Ride nu participă doar cadre militare, ci și civili, formându-se perechi, cu scopul de a-i ajuta pe primii, care sunt adesea militari răniți, cu diverse dizabilități. Socializarea și practicarea unui exercițiu fizic, în speță ciclismul, ajută, cel puțin într-o anumită măsură, la vindecarea traumelor, și succesul programului Soldier Ride este dovedit de faptul că se desfășoară fără întrerupere din 2008.

Evenimentul nu este rezervat numai veteranilor și soldaților americani, ci și celor din armatele lor aliate, drept urmare, la ediția din acest an care a avut loc în Landstuhl, Germania, au participat și 4 militari români. Este vorba despre plutonierul-adjutant Costel Stanciu, plutonierii-majori Vasile Zbâncă şi Valerică-Costinel Slăniceanu, şi locotenentul Alin Marinescu. Primii 3 sunt internaţi şi trataţi la centrul medical din Landstuhl, în urma rănilor suferite pe timpul unor misiuni în Afganistan, în timp ce cel din urmă încă se află aflat sub tratament, în urma unui incident care a avut loc anul acest în luna martie, tot în Afganistan.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − ten =