Acum citesti
Butuc

Butuc

cum_este_construit_un_butuc_de_roataButucul preprezinta acea componenta a bicicletei, pe care sunt montate spitele, fiind parte integranta a rotii. In termeni simplii, poate fi denumit „axul rotii”, desi termenul este folosit impropriu, mai ales datorita faptul ca butucul contine ca parte integranta un ax. Mai sunt intalnite si denumirile de „bucsa rotii”, sau „bucsile rotilor”.

Ca orice componenta a bicicletei, butucii se impart in diverse categorii, atat din punct de vedere al realizarii tehnologice cat si din punct de vedere al utilizarii.

Astfel, distingem doua tipuri de butuci : cu coroane/cuvete si cu rulmenti. Acestia din urma sunt cei mai avansati din punct de vedere tehnologic, dar si din punct de vedere a rezistentei. Butucii ce folosesc coroane cantaresc adesea mai putin, datorita faptului ca piesele folosite pentru crearea acestora sunt mai usoare, dar si mai putin rezistente, decat componentele folosite pentru butucii cu rulmenti. Ultimele tehnologii insa, au reusit sa reduca foarte mult din greutatea butucilor cu rulmenti.

Butucii pot fi folositi pentru roata din fata sau pentru roata din spate, constructia acestora diferentindu-se prin simplul fapt ca un butuc de spate are o caseta atasata pe care se monteaza pinioanele. Butucii de spate beneficiaza de o constructie cu patru rulmenti.

Exista butuci pentru : Cross Country, Downhill, Trial, City Bike-uri, Cursiere, BMX-uri, in general fiecare categorie de bicicleta sau disciplina, beneficiind de tehnologii diferite pentru butuci.

In imaginea alaturata, se poate observa un butuc de spate taiat in jumatate, cu informatiile de rigoare, pentru fiecare componenta a acestuia.

Vezi Comentarii (20)
 • Din pacate la noi in Romania NU stiu vanzatorii din magazine sa-mi spuna care butuci pe rulmenti sunt destinati numai pentru cursiera ci spun citez: „merg si la cursiera”

 • Am si eu o intrebare butucul meu din fata cand pedalez mai agresiv scoate un pocnet de metal pe metal(cred ca el scoate ca din fata se aude)mentionez ca butucul este pe rulmenti trebuie unsi rulmentii sau este ceva mai grav?

 • Buna ziua, cum pot sa-mi dau seama cate pinioane suporta butucul meu?
  Pe butuc scrie doar BikePositive 6061, nu si modelul.
  Multumesc.

 • In mod normal la casetele gandite pentru 7 pinioane de la Shimano, se pot instala 8 pinioane. Este o chestiune de compatibilitate stiuta. La butucii BikePositive nu am idee, dar este posibil sa functioneze. Nu pot sa garantez din pacate.

 • Buna ziua, incerc sa reconditionez un pegas insa axul butucului din fata este mai subtire decat un ax normal. Intrucat jantele sunt foarte strambe si au 28 de spite, ma vad nevoit ca atunci cand le schimb sa trebuiasca sa schimb si butucul. Aveti idee cum as putea sa adaptez axul mai subtire pe un butuc nou?

 • Buna ziua! Am desfacut butucul de la roata din spate(mentionez ca este cu bile) si mi-a ramas,dupa montare, o piesa cilindrica de aprox. 2-3 cm, iar acum nu stiu pe ce parte se potriveste; pe partea cu pinioanele sau dincolo?

 • Probabil cel de care pomenesti este distantierul iar acesta vine pe parte cu pinioanele ca de asta se pune ca sa completeze spațiul de sub acestea.
  Spor

 • Buna seara.Am si eu o intrebare,se poate sa modific o roata de bicicleta in loc de bile sa-i pun rulmenti daca scot camasa cosarei.Multumesc.

 • Buna ziua! Am si eu o intrebare : pe un butuc care din fabrica a venit cu o caseta de 6 pinioane se poate monta si o caseta de 7 pinoane fara alte modificari? Adica pot pur si simplu sa o demontez pe cea de 6 si sa o pun pe cea de 7?

  • Casetele de 6 pinioane sunt în general pe filet și se pot înlocui cu una de 7 pinioane, problema fiind la manetele de schimbător. Dacă acestea sunt indexate și au șase poziții, nu vor putea să folosească decât 6 din cele 7 pinioane. De asemenea, este posibil în funcție de tipul butucului să nu meargă modificarea. Pentru astfel de operații cel mai bine este să se apeleze la ajutorul unui service de biciclete de unde să se cumpere și pinioanele, pentru a evita cumpărarea unei piese care să nu se potrivească.

 • Butuci pe bile se pot transforma (trece) la butuci cu rulmenti si ce dimensiuni trebuie sa aiba rulmentii pentru roata fata si ce din spate?
  Daca se poate si cu un tutorial!

 • Salut
  Vreau sa modific o bicicleta Puch cu 3 viteze interne. lungimea axului este sub 120 mm intre piulite. Se poate pune butuc cu caseta/filet pentru pinioane exterioare?

 • Vreau sa trec de la 7 pinioane la 10 si asta inseamna ca trebuie sa schimb si butucul. Butucul cu filet poate fi înlocuit cu unul cu caseta?

  • Salut!

   Trebuie inlocuit butucul, iar daca nu gasesti unul cu dimensiuni identice mai mult ca sigur trebuie si alte spițe. Dacă nu e o roată foarte valoroasă, o idee bună e să schimbi roata cu totul, de multe ori iese mai ieftin. Exista roti second hand foarte bune si foarte ieftine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 + 4 =