Acum citesti
Bottom Braket BB

Bottom Braket BB

ce_este_un_butuc_de_pedalierBottom Braket ( BB ) sau butucul pedalierului, este acea componenta care se regaseste in partea inferioara a cadrului, pe care sunt montate bratele angrenajului/pedalierului. Este cunoscut si sub denumirea de „rulmentul angrenajului”.

Distingem mai multe tipuri de butuci de pedalier : pe coroane si pe rulmenti.

Acesta a cunoscut o evolutie tehnologica puternica in ultima perioada, insa principiul a ramas neschimbat. Modificarile se refera la sistemele de prindere a bratelor si a tehnologiei folosite. Astfel, cele mai noi modele de butuci folosesc rulmenti si nu coroane. Mai mult de atat, exista deja multi producatori care ofera pedalierele/angrenajele cu bottom braket inclus.

Butucii de pedalier clasici, atarna mai mult in cantar din punct de vedere al greutatii, nu sunt foarte eficienti (dupa aproximativ 2 – 3.000 de km incep sa prinda joc) si cauzeaza probleme la prinderea bratelor. Pentru acest tip de butuc de pedalier, prinderea bratului se face cu ajutorul unui surub, iar cauzele ce pot determina distrugerea bratelor montate sunt multiple : fie suruburile nu sunt prinse bine, fie acestea se desfac usor dupa o utilizare intensa. De aici rezulta un joc in pedalier, care poate fi cauzat de strangerea superficiala a bratelor pe axul butucului, ceea ce duce in timp la sficuirea patratului bratului, fie capata joc in interior, datorita coroanelor care se tocesc.

Noile tipuri de butuci, care sunt in general livrati odata cu pedalierul, au axul gol, astfel incat se poate vedea dintr-o partea in cealalta a acestuia. Sunt printre cei mai rezistenti, beneficiaza de tehnologie cu rulment si au o durata medie de viata de aproximativ 8.000 de km. Bineinteles, in functie de modul in care sunt exploatati pot fi si mai durabili de atat. Producatorii ofera in ultima perioada, astfel de butuci de pedalier in variante de culori diversificate.

Cu timpul insa, acest nou sistem de butuc de pedalier se impune in fata celor clasici cu coroane si incep sa prinda din ce in ce mai mult teren. Exista probleme de incompatibilitate cu bicicletele mai vechi sau cele foarte ieftine, care folosesc dimensiuni diferite pentru montarea acestora (in general dimensiuni mai mici).

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three + 12 =