Acum citesti
Târguri și expoziții


Bun, expoziția de biciclete ExpoBike 2011 s-a încheiat. Asta este o certitudine. Rămâne însă confruntarea dintre cei doi termeni: a fost o expoziție sau a fost un târg defapt? Feedback-ul obținut de la cititori a umplut balanța mai mult cu critici decât cu laude. În orice caz, așteptările nu se pot ridica la nivelul celor pe care le avem de la expozițiile din afara țării.


Cert este că la târguri precum EuroBike, expozanții nu afișează prețurile bicicletelor expuse. Dar poți obține o listă de prețuri, adresându-te celor prezenți la standul respectiv. Bicicletele prezentate la târguri de renume de către marii producători nu sunt de vânzare. Cu mici excepții! După încheierea târgului, există unii comercianți care vor să vândă rapid bicicletele care au fost expuse. Și o fac la prețuri mici. Un sistem foarte avantajos pentru reprezentanții magazinelor, care ulterior le vor vinde consumatorilor. Evident, în funcție de cantitatea achiziționată, producătorii oferă discount-uri și mai mari pentru bicicletele expuse. De această practică însă se lipsesc marii producători și poate fi întâlnită în cazul celor mai mici.


Ce s-a întâmplat la București a semănat într-adevăr mai mult cu un târg. Sau altfel spus, a fost o expoziție cu vânzare. Faptul că au lipsit branduri de renume arată dimensiunea încă destul de mică a pieței locale. Deși a trecut ceva timp, ultima statistică pusă la dispoziție de către Bike Europe-COLIBI pentru 2009 ne arată că în România au fost vândute 120.000 de biciclete. În același an, în Bulgaria s-au vândut oficial 180.000 de biciclete, în Ungaria 260.000 iar în Cehia 320.000 de biciclete. Toate aceste cifre în condițiile în care Bulgaria numără doar 7.6 milioane de locuitori, iar Ungaria și Cehia aproximativ 10 milioane. Populația estimată a României în 2009 este de 21.5 milioane locuitori! De aici, poți trage singur concluziile.


Este mai mult decât evident că marii jucători încep să vadă România ca pe o oportunitate excelentă. Acesta a fost un subiect des abordat la toate întîlnirile la care am participat, organizate de către marii producători. Prin urmare, se așteaptă cât de curând o creștere spectaculoasă. Un boom. Iar atunci, cu siguranță vor fi și ei prezenți la astfel de evenimente. Și mai mult ca sigur, că ei vor fi cei care vor remodela fața acestui gen de expoziție, pentru că pretențiile vor fi pe măsură. Până atunci însă, noi cei pasionați de biciclete, vom mai aștepta un pic până ce vom vedea un show așa cum ni-l dorim.


Creșterea pieței va ține de promovarea corectă dar și de mentalitate. Ultima afirmație pe care am auzit-o din partea unui vizitator de la ExpoBike, chiar în momentul în care ne pregăteam să strângem standul a fost: „Ce căutăm noi la amatorii ăștia cu bicicletele? Hai la adevărați, la motoare!” Ei bine, la astfel de auzite nu poți să rămâi impasibil și fără să vrei, realizezi care este percepția unora despre bicicliști.


Sunt mai mult decât sigur că lucrurile se vor schimba în viitorul apropiat și vom putea avea expoziții așa cum ni le dorim.


Ca să încheiei va trebui să lămurim: a fost o expoziție sau un târg? Poate că nici nu mai este atât de important, ținând cont de faptul că s-au vândut biciclete. După acest weekend, vom avea mai mulți camarazi pe două roți care pedalează alături noi. Iar asta este cel mai important pentru piața românească aflată în continuă dezvoltare!


Dragoș Mitroi
editor-in-chief FreeRider.ro


Vezi Comentarii (3)
  • Personal cred ca acele 120.000 de biciclete vandute in Romania au fost cumparate de pasionati. Care au dorit sa aibe mai multe biciclete. Trist…

  • Interesant punct de vedere! Din punctul meu de vedere asteptarile trebuie sa fie la nivelul celor din afara, noi ne-am invatat sa ne micsoram asteptarile in functie de ce primim, ceea ce nu este tocmai ok din punctul meu de vedere. Tot vorbind din punctul meu de vedere, problema este organizatorul in cazul de fata. Comentariul de care mentionezi sunt convins ca nu se referea la biciclisti, ci cuvantul amatori facea referire la felul in care a fost organizat tot. Adica sa fim seriosi, 10-15 expozanti s-au strans intr-o hala unde au asezat niste biciclete. Eu unul asta am vazut. Am mai vazut cateva persoane care se agitau pentru a imbunatati lucrurile, am vazut un spectacol al unui rider din afara, fara a vedea nici unul roman, desi sunt convins ca avem si noi rideri de valoare. Cat despre preturi… am trecut pe la mai multe standuri si pot spune ca la unul dintre ele nu stiau sa iti spun pretul… erau complet pe langa. Nu dau nume aici, dar pot spune ca era unul dintre standurile/distribuitori mari de la noi. In schimb altii au venit cu spectacol au venit cu liste preturi exact asa cum spuneai si tu ca trebuie sa se intample. Problema este de mentalitate. Problema este ca trebuie sa scapam de cei care gandesc: „lasa ba ca merge si asa”. Si uite ca merge… lumea accepta, ne micsoram asteptarile, calitatea scade si ea, si in ritmul asta mai amanam un pic acel boom. Deci sincer la modul in care s-a organizat acolo, nu cred ca mi-ar fi greu sa gasesc si eu o hala pe undeva, eventual un fost C.A.P. dezafectat, il curat un pic, si invit magazinele sa imi dea cateva mii de euro ca sa inghesuie niste bicle, fara a avea nici un fel de pretentii despre cum este amenajat, sau ce se intampla acolo. Si uite asa, am scos niste bani, ca am adus un plus acestei piete sau nu… ramane de vazut. Restul impresiilor va las sa la cititi pe blogul meu. 😉

  • salutare Freerider!
    am fost si eu la ”expo-targ” si, sincer sa fiu, am fost foarte dezamagit de organizare. Inca de la intrare m-am lovit de probleme precum lipsa informatiilor privind locul de desfasurare, apoi a urmat haosul si asezarea standurilor. Din punctul meu de vedere standurile au fost asezate probabil in functie de bugetul fiecaruia sau poate chiar fiecare expozant s-a asezat unde a avut chef, drept urmare n-aveai cum sa urmezi un traseu cu o anumita logica, asa ca, la un moment dat erai obligat sa mai treci inca odata pe unde mai trecusei deja.
    Cat despre aducerea unui rider din afara ideea mi s-a parut foarte tare, am vizionat pe net mai multe filmulete cu el si am ramas impresionat, insa ce ”traseu” au facut organizatorii…mi s-a parut o joaca de adolescenti. Adica aduci un rider, un campion national si-i pui 3 paleti la dispozitie. Pacat! ne-am fi putut bucura de un adevarat spectacol noi cei prezenti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × three =