Acum citesti
Test – Veste Inuteq „anti-caniculă”

“Căldură mare mon cher!”, ar spune Ion Luca Caragiale și așa spunem și noi pe vremea asta de august! Cam e caniculă, care nu prea e compatibilă cu mersul pe bicicletă. Însă din fericire oamenii găsesc soluții să se dea cu bicicleta și la temperaturi mari. Unii sunt din naștere „puternici” și pot oricum, alții apelează la soluții “inteligente” de răcire.

Cum sunt și vestele de la Inuteq, care oferă răcoare folosindu-se de, poate, cel mai simplu proces natural, evaporarea.

De la importatorul Verito.ro am primit cinci produse destinate atenuării efectelor căldurii asupra corpului, mai precis trei veste, un tricou și un prosop. Trebuie spus, din start, că sunt foarte încântat de produsele astea, în special de trei dintre ele. Din cate am observat, este important ca vestele să fie purtate direct pe piele, măsura lor fiind la fel de importantă importanta. Nu trebuie să fie prea mari, pentru ca tricoul de deasupra să stea, la rândul lui, bine, iar vesta să nu facă cute pe dedesubt.

Așadar vorbim de vestele Inuteq Bodycool Smart X, Inuteq Bodycool Speed CoolOver, Inuteq Bodycool Xtreme, tricoul Inuteq Bodycool T-Shirt și propsopul Inuteq Body Cooling. Și prosopul ăsta e fabulos!

Inuteq Bodycool Smart X

De departe, cea mai performantă a fost această vestă, Inuteq Bodycool Smart X. E drept că este și cea mai scumpă dintre cele avute la test, dar performanțele nu pot fi contestate. Este singura în care se pune apă. Introduci 500 ml de apă plată, nici nu trebuie să fie rece neapărat, iar în specificații ți se spune că îți va oferi între 8 ore și 3 zile de răcoare. Să fim serioși, de trei zile în continuu chiar nu ai nevoie, așa că și doar 5-6 ore și tot este bine dacă ține.

Nu am putut testa cât ține răcoarea cu adevărat, pentru că tura de bicicletă s-a terminat în 6 ore, însă de-a lungul respectivei zile m-am simțit absolut perfect. Tura a fost făcută în zona viticolă Dealu Mare, într-o perioada în care era canicula aia mare. Pe ciclocomputerul bicicletei am înregistrat, la un moment dat, chiar și 43 de grade, când eram pe dealurile însorite de printre vii.

Ce pot spune este că efectul vestei Inuteq Bodycool Smart X este fantastic. Chiar nu știu cum să o laud mai mult! Cât eram în timpul mersului, vântul cald/fierbinte care bătea asupra mea, activa evaporarea apei din vestă. Nu simțeam vreo răcoare, ca de aer condiționat, dar nici căldura de afară, chiar deloc. Pedalam și mă simțeam excelent. Însă când mă opream și vesta se apropia sau se lipea de piele, o simțeam rece. Era momentul în care parcă ma trezeam la viața în loc să mă simt „leșinat” din cauza caniculei.

– Efect răcire: 8 ore – 3 zile
– Răcire a corpului cu până la 5-15 grade
– Capacitate: 500 ml apă
– Spălare la mașina de spălat
– Proprietăți antibacteriene

Materiale
– Exterior: INUTEQ-DRY® Nylon Jersey 50%, PU 50%
– Mijloc: INUTEQ-DRY® lână din poliester absorbant.
– Interior: INUTEQ-DRY® Nylon.
Preț: 759 lei

Inuteq Bodycool Speed CoolOver

Această vesta este mai simplă și funcționează mai simplu. Tot cu apă însă nu introdusă în ea. Tot ce trebuie să faci este să înmoi vesta în apă, să o storci puțin și apoi să o îmbraci. Procesul de răcire este același – evaporarea.

Am testat vesta Inuteq Bodycool Speed CoolOver în mai multe ture de antrenament pe cursieră și pot spune că a funcționat. Apa se pierde mai repede, evident, neavând o rezervă lichidă, în specificații menționându-se că efectul de răcire durează între 2 și 8 ore în funcție de temperatura de afară, efort și umezeala din aer. Cât a durat la mine antrenamentul, 3 ore, efectul s-a simțit, însă diferit față de cum era la vesta Inuteq Bodycool Smart X.

Se pare că aici se profită și de propria ta transpirație care, evaporându-se, creează efectul de răcire. Spun asta pentru că uitându-mă pe interiorul vestei, o vedeam practic udă, nu doar umedă, însă nu puteam spune dacă este doar transpirația mea sau și apa rămasă în material. Mai degrabă era o combinație.

Ideea este însă că efectul de răcoare îl simțeam în timpul mersului și nu aveam sentimentul că „fierb în sucul propriu”. Cât stăteam pe loc efectul era cumva neutru, nu-mi era nici cald nici frig. Avantajul acestei veste este că e mai mică, se mulează bine pe corp și are loc foarte bine pe sub haine, inclusiv pe dedesubtul tricourilor de ciclism șosea, care sunt foarte mulate.

– Efect răcire: 2-8 ore
– Răcire de până la 15 °C sub temperatura ambientală
– Tratament antibacterian

Materiale
– Exterior: țesătură 100% poliester.
– Mijloc : material de răcire superabsorbant INUTEQ-H2O®
– Interior: 100% poliester cu acoperire PU.
– Preț: 259 lei

Inuteq Bodycool Xtreme

Această veste este, cel puțin, interesanta. Spun asta pentru că atunci când este uscată, spui că e din carton. E foarte rigidă. Asta este din cauza materialului din care e făcută și care seamană cu “pielea de căprioară” cu care se ștreg de apă mașinile la spălătoria auto. Avantajul acestui material este că absoarbe bine apa și o stochează pentru timp îndelungat, lăsând-o să se evapore foarte încet. În specificațiile produsului ni se spune că materialul ăsta special este 100% alcool polivinilic.

Vesta este confortabilă, important fiind ca mărimea să fie potrivită, trebuie să stea lipită de corp pentru că efectul de răcoare să funcționeze bine. Inuteq Bodycool Xtreme vine într-un tub de plastic și de aici rezultă caracteristica ei specifică, faptul că o poți păstra umedă în acest tub și folosi periodic pe traseu, doar când ai nevoie. Este o treabă foarte bună și un avantaj față de vesta de mai sus Inuteq Bodycool Speed CoolOver care, împăturită, este mai mare decât aceasta.

Inuteq Bodycool Xtreme este mai scumpă decât Inuteq Bodycool Speed CoolOver pentru că, deși păstrează răcoarea mai puțin, 1-4 ore față de 2-8 ore, aceasta se împăturește, se face mai mică și poate fi păstrată umedă în tubul ei pentru a fi folosită mai târziu în cursul zilei, când se face cu adevărat cald, nu de la prima oră a dimineții.

– Efect răcire: 1-4 ore
– Depozitare: tub de plastic pentru utilizare întreaga zi
– Spălare la mașina de spălat

Materiale
– 100% alcool polivinilic.
– Țesătură tricotată din poliester respirabilă.
– Preț: 369 lei

Inuteq – Prosop Body Cooling

Pe același principiu funcționează și prosopul Inuteq Body Cooling, alt produs de care am fost foarte încântat. Iar din poza de mai jos rezultă foarte clar cât de rece era, la peste 40 de grade cât erau afară. De fapt, prosopul în sine nu era deloc deosebit de rece însă efectul de evaporare și răcoare erau foarte pronunțate, oferind senzația de rece ca gheața!

Mi-a plăcut mult acest prosop întrucât, la fel ca vesta Inuteq Bodycool Xtreme, îl transporți într-un tub de plastic unde-l poți ține umed. Ba chiar periodic poți turna puțină apă în tub, pentru a-l mai înmuia.

De-a lungul zilei obișnuiam să-l scoatem periodic din tub și să ne ștergem pe față, spate, piept etc. În câteva minute părea că prosopul se încălzea, însă imediat ce adia puțin vântul pe el, senzația de rece ca gheața revenea. Sincer, este un produs excelent! Se face foarte mic când e în tub și poate fi luat cu tine peste tot.

– Tehnologie: răcire prin evaporare INUTEQ-PVA®
– Dimensiuni 78 × 33 cm
– Material: 100% alcool polivinilic
– Spălare la mașina de spălat
– Preț: 49,99 lei

Inuteq Bodycool T-Shirt

Tricoul Inuteq Bodycool T-Shirt arată cât se poate de normal dacă nu ești atent. Arată foarte bine cu alte cuvinte, la fel ca un tricou sport de alergare sau drumeție. Tehnologia folosita este aceeași ca la vesta Inuteq Bodycool Speed CoolOver. Se înmoaie în apă timp de două minute, se stoarce puțin și apoi se poartă.

Specificațiile spun că oferă răcire cu până la 15 grade față de temperatura ambientală. Nu am putut măsura însă în tura de trail run făcută în Ciucaș, m-am simțit, iarăși, excelent cu acest tricou. Și, cum spuneam, arată cât se poate de normal și sport. Nu este o vestă, nu e alt fel de echipament tehnic, poate fi purtat la exterior, la fel ca un tricou normal.

Partea bună este că dacă cumva se usucă, dacă este prea cald afară, îl poți înmuia iarăși într-un pârâu sau izvor, dacă ești la munte.

– Răcire: până la 15°C fata de temperatura din jur
– Răcire: până la 8 ore
– Tratament antibacterian
– Măsuri: XS, S, M, L, XL, XXL, 3XL
– Culoare: Negru
– Tehnologie: H2O
– Exterior: Țesătură din Nailon100%
– Interior: Țesătură din Nailon100%
– Material principal: Țesătură superabsorbantă INUTEQ-H2O®
– Preț: 359 lei

Concluzie echipament “anti-canicula” Inuteq

Mi-a plăcut foarte mult să folosesc echipamentul de la Inuteq, eu personal nu știam de genul ăsta de răcire. Vestele sunt foarte confortabile când le porți pe dedesubtul hainelor normale de vară, singura condiție fiind să alegi măsura corectă, să nu facă cute pe dedesubt.

Dacă ar fi să identific o problemă, aceasta ar fi că dacă le îmbraci de la prima oră a zilei, când pleci în tură sau la concurs, că-i de bicicletă, alergare sau drumeție, ți se poate face prea frig. Cum temperatura ambientală nu este încă suficient de ridicată, dacă mai pui și vesta udă pe tine este posibil să fie prea mult. La vesta Inuteq Bodycool Smart X asta nu este o problemă pentru că poți pune apă în ea mai târziu. Celelalte veste trebuie să le înmoi în apă, în chiuvetă sau într-o găleată la fântână. De asemenea, vesta Inuteq Bodycool Xtreme și prosopul Inuteq Body Cooling, întrucât au acel tub de plastic în care sunt transportate, le poți menține umede acolo, până când afară se face suficient de cald și trebuie să le folosești.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two − 1 =