Acum citesti
Întâmpinând primăvara pe două roţi în Munţii Gilăului

Perioada aceasta a anului e una cu toată aparte din punctul meu de vedere… sus încă e destulă zăpadă, mai jos petice de zăpadă și brândușe, în timp ce în zona depresionară începe să miroasă tot mai mult a primăvară. Drept urmare, în funcție de preferințe poți alege între cele două anotimpuri… iarna care e pe ducă și primăvara care își intră tot mai mult în drepturi.

gilau_1

Cu acestă ocazie, jurnalele turelor pe zăpadă vor alterna cu evadările printre culorile, mirosurile și temperaturile noului sezon. Mai am încă câteva povești din sezonul schiului de tură, 2013-2014, dar acum e momentul celei aferente primei ieșiri oficiale cu bicicleta pe anul acesta. Duminică dimineața ne adunăm și purcedem nu departe de Cluj, în munții Gilăului. Rezultatul firesc al iernii blânde, e primavara timpurie… fără doar și poate natura are vreun avans de vreo 3 săptămâni față de acum un an. Evident că brândușele au apărut și ele mai repede, așa că de ce să nu le facem o vizită?

Găsesc foarte repede un traseu, circuit care să ne ducă și pe la poiana Sărătec, sub vârful Bătrâna- munții Gilăului. Cu mașinile ne deplasăm până înainte de localitatea Uzină, valea Someșul Rece, locul unde ar trebui să terminăm circuitul la care mă gândeam. Temperaturile nu prea generoase și umbra din vale ne zoresc să o luăm din loc. Încălecăm șeile și  coborâm vreo 2 kilometri pe asfalt până la bifurcația cu drumul ce anunță 8 kilometri până la mănăstirea Muntele Rece, adică până în culmea ce se ridică între valea Someșului Rece și valea Ierii.

Ușor începem să ne încălzim atât din cauza pantei cât și datorită faptului că drumul nostru e pe un versant vestic, însorit. Pedalând, realizez că e pentru prima dată când urc pe acest drum, de coborât l-am mai coborât cu bicicleta…

O alta premieră e componență trupei… povești, pauze din când în când și până la urmă ajungem în culme. Tragem pe dreapta, refacem proviziile de apă și ciugulim ceva dulce.

Continuarea articolului poate fi găsită pe blogul Banda Roșie, unde a fost inițial publicat de Alina Cîrja.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − fourteen =