Acum citesti
V-brake Tektro M530

Poate unele dintre cele mai raspandite sisteme de V-brake ce echipeaza bicicletele la ora actuala. Am testat in paralel Tektro M530 cu BikePositive M530, care sunt identice din punct de vedere al fabricatiei.

Se pare ca tendinta din industria auto, de a crea acelasi automobil, dar cu o marca diferita, incepe sa-si faca simtita prezenta si in industria bicicletelor. Iar noi va lamurim : intai a fost Tektro, apoi BikePositive. Cu o constructie de aluminiu, relativ usoara, aceste frane fac cu succes fata tuturor testelor la care sunt supuse. Nu sunt frane cu pretentii premium, in niciun caz, dar in schimb isi fac bine treaba pentru bani putini. Pare alegerea ideala in bransa, mai ales pentru riderii care nu dispun de un buget prea mare, dar nici nu vor sa-si achizitioneze V-Brake-uri contra sumei de 10 Lei din targ. Construite pe acelasi sistem, modelul BikePositive a dovedit o mai buna forta de franare, si asta datorita sabotilor de dimensiuni mai mari cu care au fost echipate. Chiar si in conditii de umezeala, franele BikePositive s-au comportat mai bine. Ceea ce recomanda automat un upgrade pentru toti posesorii acestui model : niste saboti de calitate, oferiti de Kool Stop spre exemplu, ar oferi o forta de franare chiar si mai buna ( recomandam modelul de saboti in culoarea rosie ) – pe langa un look mai distinct, oferta si performante superioare.

Diferenta au facut-o manetele de frana, deoarece cele doua tipuri de V-Brake erau actionate de agregate diferite : cele Tektro de manete Shimano (integrate cu schimbatoare de viteza) din gama entry level, iar cele BikePositive de un set de manete, cu un design neschimbat de aproape 4 ani. Maneta face diferenta in aceste situatii, in cazul in care difera lungimea acesteia, asadar maneta cu o parghie mai lunga este clar ca va frana mai bine. Design-ul specific pentru doua degete era prezent in standard la ambele tipuri de manete, deci ne-am bazat intr-un final pe saboti, cei care au facut si diferenta.

Nu putem recomanda mai mult sau mai putin un model sau altul, la urma urmei fiind acelasi model, doar cu imprimarea diferita a marcii. Ambele cantaresc 158 grame ( pentru o singura roata ), ambele beneficiaza de constructie usoara din aluminiu si de o lungime a bratelor de 102 mm.

Le recomandam celor care dispun de un buget redus, care vor sa se bucure de utilitate si nu de design. Pentru cei doritori de frane V-Brake mult mai capabile, acompaniate de un design deosebit si o calitate exceptionala, recomandam Shimano XT V-Brake.

Greutate : 316 grame (ambele perechi)

Utilizare : Mountain Biking

Vezi Comentarii (8)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 2 =