Acum citesti
Shimano XT Shadow Plus M786 (2013)

Shimano va înzestra cu tehnologia Shadow Plus, schimbătoarele din gama XTR, XT și SLX. Dacă despre XTR am discutat într-unul din articolele trecute, acum îți voi spune mai multe despre cum se comportă pe traseu noul Shimano XT Shadow Plus, sub numele de cod M786. Despre aportul tehnologic al lui Shadow Plus adus schimbătoarelor Shimano, poți citi pe larg aici.

Tehnologia Shadow Plus a fost foarte bine întâmpinată de piață, pentru că rezolvă două probleme de bază:  reduce bătaia lanțului pe teren (puternic) denivelat și reduce astfel zgomotul sălbatic produs uneori de lanț. Sunt aceste două argumente suficiente pentru a justifica diferența de preț dintre un XT Shadow și un XT Shadow Plus? Sunt tentat să răspund pozitiv, deoarece diferența de preț este foarte mică (între 5 și 10 euro). Dezavantajul cu care vine Shadow Plus este greutatea de 21 de grame mai mare decât cea a schimbătorului Shadow. Dacă reprezintă doar un detaliu nesemnificativ pentru tine, atunci vei găsi cu greu un dezavantaj al utilizării schimbătorului cu tehnologie Shadow Plus.

Pe traseu am rulat permanent cu levierul în poziția ON. Reprizele de schimbare au fost mai ferme, dar nu la fel de brutale ca în cazul unui schimbător Shimano Saint. Poziția ON întărește arcul, ceea ce face ca schimbătorul să fie ceva mai zgomotos la schimbările treptelor. Nu știu pe câți ar deranja, dar pentru mine a reprezentat o plăcere. Totul pare că se întâmplă mai rapid, mai dinamic și mai sportiv.

Poziția OFF o vei utiliza atunci când trebuie să demontezi spre exemplu roata de spate a bicicletei, aceasta detensionând arcul schimbătorului.

Ca viteză de reacție, noul Shimano XT Shawdow Plus este conform japonezilor o idee mai încet la schimbări ca un Shimano XTR cu aceeași tehnologie, dar crede-mă, este aproape imposibil de sesizat diferența. De ce mai există în acest caz XTR? Pentru cei care vor un produs mai ușor, care arată mai bine, este mai bine finisat și ca să fiu realist, se bucură de o imagine mai bună. Dacă nu participi la concursuri și nu-ți faci un scop în viața din a-ți construi cea mai ușoară bicicletă, XT rămâne cea mai bună opțiune din segment. Sistemul de tipul ambreiajului care însoțește noul XT se anunță a fi durabil. Este singurul aspect care lasă o întrebare în urmă: oare cât de fiabil va fi?

Rotițele patinei utilizează rulmenți pentru o durabilitate mare, iar tensiunea arcului poate fi facil ajustată, îndepărtând capacul din plastic ce se află în imediata apropiere a corpului schimbătorului.

Shimano XT Shadow Plus este un schimbător excelent, atât pentru Cross Country cât și pentru trasee mai dificile, chiar și pentru cele de Enduro. Iar vestea bună este că-l poți achiziționa cu patină lungă sau medie.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four − four =