Acum citesti
Demontarea pinioanelor pe filet


Butucii de pe biciclete mai vechi sau de pe bicicletele de copii, nu au caseta integrată. Astfel, pinioanele sunt înfiletate pe butuc. În cazul în care vrei să le schimbi sau pur și simplu să le demontezi pentru a le curăța, vei avea nevoie de o cheie specială pentru a duce la bun sfârșit operațiunea.


Pe lângă cheia special concepută pentru demontarea pinioanelor, vei avea nevoie extra de o cheie clasică de 21.



După ce demontezi roata, fixează foarte bine cheia de pinioane în interiorul acestora. Aceasta beneficiază de câteva canale care se potrivesc cu interiorul pinioanelor.



Prinde bine cheia de 21 pe cheia de pinioane și apasă în jos cu forță.



Pinioanele trebuie să iasă de pe butuc fără probleme.



Operațiunea este deja încheiată. Acum le poți schimba cu unele noi sau le poți curăța în voie.


Vezi Comentarii (38)
  • Caseta cu pinioanele uzate este atat de puternic stransa, evident din cauza folosirii indelungate, incat este nevoie de un prelungitor (teava ovala) in care se baga cheia fixa de 21 pt. a obtine un cuplu cat mai mare necesar demontarii.

  • Salut. Mi-am schimbat pinioanele la bicicleta si arata ca cele din imagini (ale mele sunt modelul MF-TZ 21 )si am remarcat ca dintii de la foaia (cea mai mica ) sunt inclinati in afara si sunt usor strambi dar toti in aceeasi directie. Am revenit la service-ul respectiv mia spus ca asa trebuie sa arate pentru ca sunt dinti pentru schimbare a vitezei . Eu nu prea am experienta in ceea ce priveste piesele , dar as vrea sa imi spuneti voi daca asa trebuie sa arate pinioanele.Ma tem tare ca am fost pacalit si nu am nici bon nici nimic . Multumesc

  • Nu cumva sensul de desfacere(invers acelor de ceas) indicat in figura este gresit? In acel sens pinioanele se rotesc liber si nu le pot desface.
    Unde gresesc?

    • Salut , vad ca esti dotat în asta
      Si eu am ceva experienta dar nu inteleg în timp ce mergem s a desfăcut caseta de pinioane de pe butuc ..de ce? Pur si simplu nu stiu o fi butucul mai mic ?dar nu am gasit pinioane lt el

  • Multumesc. M-am lamurit intre timp ca pinioanele de la bicicleta mea sunt pe caseta. Din cauza asta nu reusam sa le desfac.

  • Cheie pentru pinioane pe filet se numeste.
    Eu ca sa le desfac folosesc o cheie reglabila deoarece se strange pe piulita cheii si mai bag o teava pe bratul cheii pentru a avea un cuplu necesar.Inainte de infiletarea pinioanelor este bine sa ungeti filetul cu putina vaselina,se vor desface mai usor urmatoarea data.

  • Urmatoarea provocare: pe 2 mountain bike (pinioane identice cu imaginea de mai sus)de 15,18 vit. sa montez pinioane 11-34 T . s-ar parea ca nu e necesar sa pun 9 V, ar exista asa ceva si pe 8 V.. INTREBARE: 1) daca lantul e de 8/9 V … se va potrivi pe foile originale de la pedalier sau trebuie sa le schimb si pe acelea? 2) cum imi dau seama CARE E PE FILET SI CARE PE CASETA? – cheia (Nr.21) din imaginea de mai sus se potriveste la ambele, si chiar si la o a 3-a bicicleta la care doresc sa fac treaba asta, dar care la ultima rotita parca mai are o rotita ce ar avea nevoie de o cheie mai speciala – aspectul in zona ultimei rotite nu mai e similar cu imaginea de mai sus. MULTUMESC MULT !

  • PAUL, pinioane pe filet cu 8v au avut cei de la Marosbike, dar acum mai au cu 9v de la Sun Race, tot pe filet.
    Lantul de 8/9v se potriveste perfect pe foile originale de la pedalier, nu trebuiesc schimbate!
    Pinioanele pe filet sunt astea din imaginea de mai sus iar cele pe caseta sunt cele cu piulita detasabila (lock-ring).
    Cheia (Nr.21) nu se potriveste la ambele, pt. cele pe caseta (cu piulita) exista o alta cheie; o poti gasi la Playbike, de ex. la pretul de 25 lei la Scule.
    ”Rotita” despre care vorbesti este acel Lock-Ring, adica piulita.

  • Am ales un pinion set de pinioane identic cu cel de pe bicicleta, insa atat de intepenit era surubul care le prindea incat m-am chinuit ceva sa-l desfact. Nu am avut un spray special, asa ca am dat cu ulei si l-am lasat sa lucreze. Cand in sfarsit am reusit urmarind pasii de aici totul a mers ca uns.

  • Buna ziua,
    Mi-a desfacut cineva pinioanele pe filet, si cred ca nu mi-a asezat corect bilele. Imi poate spune cineva unde se aseaza corect bilele?

  • Am zis sa imi reconditionez bicicleta MTB veche(din ’95) si m-am blocat la butucul din spate.Cand am scos axul am vazut ca erau niste bile(atat pe partea cu pinioanele cat si pe cealalta parte) dar spre surprinderea mea nu erau cu caseta,adica nu am gasit urme de resturi de la caseta.Si acum stau si ma gandesc cum pot pune bilele inapoi(sau sa pun caseta daca merge) pe partea cu pinionele?Trebuie sa dau grupul de pinioane jos cu cheia respectiva? Am mai vazut ca langa pinionul mic,pe langa gaura pe care intra axul scrie firma si mai sunt doua gaurele mici care merg cu o cheie asemanatoare celei de la polizor,de stangi panza.Trebuie sa desfac si aia?Vreau sa o degeresez pentru ca ne mai mergand cu ea de foarte mult timp este plina de vaselina amestecta cu pamant,tarana.Multumesc.

  • nici nu am stiut ca exista 13-34 pe filet, luasem 14-34, dar acum , cu o roata noua cu caseta si pinioane 8V 11-34 cred ca va fi bine. pe fata am pus 52T, dar imi pare rau ca nu am pus brat 175 in loc de 170, chiar la 26″. ce model si de unde as putea procura pinioane 8v casetate, ca nu le am ci doar roata cu butucul si de asemenea de unde si ce mi-ati recomanda pe fatza, 52T brat 175. Multumesc, o zi buna !
    IONUT : ai rezolvat problema ???

  • ATENTIE! Intrebarile tehnice sau cele legate de alt subiect vor fi postate pe forum.
    Buna ziua
    am o problema cu pinioanele cred, cand pedalez mai tare trosneste ceva la pinioane si scapa pedala in gol.

  • Salut! Imi cer scuze daca nu trebuia sa postez aici, dar am si eu o problema. Am un MTB cu caseta de 7 pinioane, si mergem in gol si inainte si in spate . Am vrut sa schimb caseta dupa ce am scos axul si pinioanele dar am observat ca imi trebuie o cheie asemanatoare celei cu care am scos ” capacul ” care tine pinioanele, doar ca ceva mai mica. Ceva de genul http://www.dirtbike.ro/bazar/piese/pinioane/shimano-7-vit-116548 . Am vazut pe unele site-uri ca altii au 2 chestii unde bagata o cheie speciala dar eu nu am asa…. Trebuie sa cumpar butuc nou ? ca nu reusesc nicicum sa scot caseta…Multumesc de ajutor!

  • Buna seara si ma scuzati daca nu am postat corespunzator mesajul meu,sunt pentru prima oara pe acest site,si as vrea sa invat lucrurile utile care se discut aici.Azi am incercat sa dau jos pinioanele,mentionez ca am pinioane pe filet.Dupa ce am bagat acea cheie speciala pentru desfacut pinioanele,abia daca am rotit invers acelor de ceasornic si pinioanele au iesit DAR doar pinioanele fara filet cum ar trebui sa iasa tot deodata,am incercat din nou sa bag cheia acea mica inauntru (de data asta fara pinioane) cum ar fi trebuit si am realizat ca e intepenita ca dracu,ceea ce ma deranjeaza este ca piesa aceea din interiorul pinioanelor a iesit si toate bilutele mici au sarit pe jos,plus bilutele din interior,probabil vezi zice ca trebuia sa nu fie asa,ci sa iasa tot setul,insa nu a fost asa,acum vreau sa stiu daca cumpar alte pinioane acestea vin cu bilutele incorporate sau trebuie sa ma chinui sa le pun la loc?Multumesc mult

  • Vlad, din octombie pana acum sper ca ai rezolvat, dar daca nu:
    pinioanele alea ies tot timpul, fara cheie. doar iei siguranta aia cu filet invers iar pinioanele ies usor.bile gasesti si separat le pui la loc cu vazelina.
    partea pe care vrei sa o scoti, eu tin minte ca am imobilizat -o dupa care am invartit cu forta de roata. e f stransa chestia aia. exista daca chiar vrei, un maner cu lant ce te ajuta sa o dai jos, cu ajutorul pinioanelor bineinteles, pe care vei fixa acel lant. bafta !

  • daca e veche, e pe filet. vrei sa spui ca pinionul mic are mai putin de 14 dinti? poate 13? nu cred ca e relevant. cheie pt desfacut pinioane pe filet si se rezolva. o zi buna !

  • salut ! va rog ajutati ma si pe mine, am desfacut caseta de pinioane de pe butuc pe caseta cu 8 pinioane. si am desfacut si ax.ul sa il curat.. si nu mai stiu sa il asamblez.. acea teava cred ca distantier se numeste.. imi iese in afara casetei.. nu stiu cu ce am gresit. va rog sa imi spuneti si mie cu ce am gresit sau daca aveti vreun tutorial, va multumesc !!!

  • Nu, am gresit eu.. acel distantier trebuia pus in cealalta parte.. nu in partea cu caseta.. am reusit. oricum iti multumesc !

  • Buna am incercat sa demontez pinioanele pentru a le inlocui dar nu pot nici cum .sunt pe filet am apasat csi cu picioarul pe cheie ,am si sarit pe ea .nu pot sa le dau jos .Ajutor

    • Se desfiletează normal, dacă le-ai fixat bine cu cheia și tot nu funcționează e posibil ca acea piuliță care le prinde să fie pur și simplu blocată. Iar în acest caz ai nevoie de o pârghie mai mare (un prelungitor la cheie – o țeavă de metal spre exemplu). Mai ia pe cineva cu tine să te ajute.

  • Sanatate ,am niste grupuri de pinoane mai vechi [Atom, Mailard ,Regina , suntour . ] pe 6 pinioane pe filet si doresc sa fac rost de o cheie pentru desfacut . Am gasit in general cheie pentru caseta
    multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 1 =