Acum citesti
YT Capra revine în 2021 ca model de enduro cu cursa de 170 mm

YT Industries a lansat practic două modele noi de MTB pentru enduro. Noul YT Capra MK3 2021 vine în două configurații: una cu roți de 29 și una MX, cu roți mixte. Ultima este anunțată ca fiind cea mai rapidă bicicletă de enduro produsă vreodată de YT. Nu va mai exista opțiunea roților de 27.5, aceasta fiind înlocuită de modelul YT Capra MX care primește propriul cadru din carbon și suspensie cu cinematică dedicată, diferite de cele ale modelului 29.

Ediția de lansare va fi în culoarea roz, va avea echipare de top și va fi colantată în stilul filmului Return of the Goat II, numărul de exemplare fiind de doar 100.

YT Industries a lansat un nou model al bicicletei lor de enduro cu cursă lungă, prezentă de multă vreme pe piață: Capra. La a treia versiune, Capra Carbon a primit un cadru complet nou, cu o geometrie mai agresivă, dedicată coborârilor, dar în continuare reglabilă. Concret, aproape tot ce ține de Capra s-a schimbat la noul model.

  • Materialul cadrului: fibre de carbon Ultra Modulus
  • Cursa furcii: 170mm
  • Cursa spate: 165mm
  • Mărimi: S-XXL
  • Preț: de la $4,499

Fanii înfocați YT nu au motive de îngrijorare, noul model are în continuare aspectul Capra. Noul cadru e fabricat din fibre de carbon high modulus, fibrele fiind mai ușoare și mai scumpe decât cele folosite pe modelele anterioare. Rezultatul este un cadru mai ușor. Mai important însă, distribuția greutății s-a modificat. Downtube-ul și chainstay-urile au acum o poziție diferită relativ la toptube și seatstay-uri, mare parte din greutate fiind acum poziționată mai jos.

Noul cadru Capra 2021 e mai jos, mai lung și cu unghiuri mai mici decât modelul MK2 anterior. La cadrul mărimea L de exemplu, reach-ul a crescut cu 7 mm până la 467 mm iar rulmenții pedalieri sunt acum la 349 mm în poziția cea mai joasă.

Ca înainte, lungimea chainstay-urilor e diferită în funcție de mărimea cadrului. La fel ca mulți alți producători de MTB-uri, YT recunoaște meritele lungimii proporționale a chainstay-urilor, dar recunoaște că abordarea aceasta la toate mărimile nu e avantajoasă din punct de vedere al costurilor. Astfel, mărimile S, M și L au chainstay-uri de 438 mm în timp ce mărimile XL și XXL au de 443 mm.

Geometria modelului YT Capra 2021 este reglabilă printr-un flip-chip aflat în spatele prinderii inferioare a amortizorului. Cu o geometrie mai agresivă decât modelul anterior MK2, noul Capra are un unghi al furcii de 64.5 grade și un unghi al tijei de șa cu 3 grade mai mare, de 77.9 grade! Ajustarea geometriei are un efect subtil, aducând cele două valori la 64.2 și 77.6 grade. Aceste schimbări sunt rezultatul coborârii rulmenților pedalierului cu 5 mm.

Odată cu adăugarea mărimii S în oferta din 2021, mai mulți rideri vor putea să beneficieze de avantajele unei biciclete YT de enduro cu roți de 29.

YT Capra are în 2021 practic o cursă ceva mai mică a suspensiei decât modelul anterior, de doar 165 mm. S-a schimbat însă în mod considerabil modul în care această cursă este oferită. YT au făcut publice detaliile cinematicii suspensiei noului Capra.

Chiar dacă cele două cadre au o traiectorie aproape identică a axului spate, curba suspensiei modelului Capra 2021 are o progresie redusă la capătul cursei în comparație cu modelul 2020. Conform cu această schimbare, YT a îmbunătățit cinematica pedalatului, cu schimbări atât la caracteristicile anti-squat cât și a celor anti-rise ale cadrului.

Chiar dacă atât modelul 29 cât și cel MX sunt compatibile cu amortizoare cu arc, YT spune despre curba suspensiei cadrului MX că e mai potrivită pentru arcuri liniare.

Chiar dacă YT Capra a apărut pe piață ca o bicicletă de trail cu roți de 27.5, industria și cererea clienților au făcut ca aceasta să treacă la lucruri mai mari și mai bune. Roțile de 27.5 dispar din gama 2021 și sunt înlocuite de versiunea MX, cu roți mixte.

Cadrul Capra MX e cu totul diferit de cel al modelului 29. Nu diferă doar geometria. Aranjarea fibrelor de carbon e adaptată intențiilor mai orientate spre coborâre ale modelului. Astfel, greutatea e puțin mai mare, modelul Core 3 îm mărimea S având greutatea de 15.3 kg.

Capra MX are o curbă a suspensiei mai ridicată la începutul și finalul cursei decât modelul 2020 de 27.5 pe care îl înlocuiește. O observație interesantă e că versiunea MX are o progresie mult mai mare la capătul cursei decât noul model 29, fiind un candidat mai bun pentru un amortizor cu arc liniar.

După cum era de așteptat, Capra MX are unghiurile un pic mai agresive decât modelul 29, cu unghiul furcii de 64.3 grade, acesta scăzând la 64 de grade dacă se schimbă poziția flip-chip-ului. Operația coboară rulmentul pedalier cu 5 mm până la 346 mm și schimbă unghiul efectiv al tijei de șa la 77.5 grade.

Ediția de lansare YT Capra 2021 e disponibilă doar în versiunea MX. Este modelul de top, cu o listă de componente ce aduc prețul la 7999$. YT va produce doar 100 de exemplare din ediția de lansare care cu siguranță se vor epuiza destul de repede.

Pentru prețul acesta, bicicleta vine echipată cu furcă RockShox ZEB Ultimate, amortizor Cane Creek DB Kitsuma cu arc Vault Progressive și angrenaj Cane Creek eeWing.

Echiparea mai include setul de roți CrankBrothers Synthesis Carbon cu reglaj diferit față/spate, frâne SRAM Code RSC cu discuri de 200 mm, transmisie SRAM X01 Eagle 12 și componente Renthal.

De la rutarea internă completă până la spațiul pentru bidon în interiorul triunghiului principal la toate mărimile, fiecare detaliu a fost atent studiat pe noul Capra. Tot ca noutate în 2021 e o pereche de prinderi de accesorii sub top tube. Noul Capra folosește ureche de schimbător SRAM UDH pentru simplitate.

Chainstay-urile din dreapta au protecții împotriva loviturilor lanțului pentru a păstra liniștea și a proteja vopseaua. Downtube-ul are și el protecție. Toate cadrele vin cu cuvete ZS44 ZS56 și rulmenți pedalier press fit.

YT Capra 2021 e disponibil în trei modele, unul fiind ediția limitată de lansare prezentată mai sus.

Modelul de intrare în gama Capra este Core 3. Atât versiunea 29 cât și cea MX au prețul de 4499$. În acest preț intră o furcă FOX Float Performance Elite 38, amortizor Float X Performance Elite, roți Crankbrothers Synthesis Alloy, frâne SRAM Code R, transmisie GX Eagle 12 și cockpit E13.

Core 4 primește furcă și amortizor din seria FOX Factory, roți Crankbrothers Synthesis Alloy dar cu butuci Industry Nine 1/1, frâne SRAM Code RSC, transmisie XO1 Eagle 12 și componente Renthal. Prețul este de 5999$ și e identic pentru versiunile 29 și MX.

YT a introdus o nouă metodă de precomandă odată cu lansarea Capra 2021. Cei ce doresc să comande o bicicletă cu termenul de livrare mai mare de 8 luni, vor fi nevoiți să plătească un avans complet rambursabil de 10% pentru rezervare, prețul complet fiind încasat de pe card cu 4 săptămâni înainte de expediere.

Avansul asigură locul în coada de comenzi iar rezervarea poate fi anulată oricând cu returnarea completă a banilor. YT speră să livreze primele Capra la finalul lui 2021, producția crescând apoi la începutul lui 2022. Clienții vor putea să vadă data aproximativă a livrării când fac comanda.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 + seven =