Acum citesti
Waldo, sistemul românesc de prevenire a furtului de biciclete

Un subiect peren al oricărui posesor de bicicletă va fi protecția iubitului vehicul împotriva furtului. Există deja o rețetă sigură în acest sens – legarea bicicletei cu un număr respectabil de lanțuri antifurt și amplasarea ei undeva în câmpul vizual al proprietarului, de preferat la o aruncătură de băț ca distanță fizică. Numai că această metodă nu e mereu aplicabilă, plus că bicicleta o folosești pentru că e practică, nu ca să stai cu ochii pe ea ca pe butelie, așa că dilema devine recurentă. Aici intervin sistemele antifurt care încep să fie dezvoltate, iar un exemplu în acest sens este Waldo, invenție a 3 tineri români.

waldo

Mai întâi, ce este și cum funcționează Waldo? Pe scurt, este un dispozitiv montat pe bicicletă conectat la o aplicație de pe telefonul tău inteligent. Odată activată, aplicația te anunță dacă dacă bicicleta este supusă unor mișcări bruște, precum cele care intervin în situația unui furt, grație senzorului de mișcare din unitate, și emite și semnale sonore. Și dacă totuși nu ajungi la timp pentru a preveni furtul, dispozitivul include și funcția GPS, așa că poți localiza vehicului proaspăt deposedat. Sau, o explicație ceva mai pe larg, în montajul de mai jos.

Waldo presentation video from Waldo Knight on Vimeo.

Acum, adepți ai dictonului „prin noi înșine” și nu numai, puțină atenție, vă rugăm! Această inițiativă privată aparține unui trio de vechi prieteni şi colegi de liceu: Radu Ţuţueanu, Vlad Georgescu şi Narcis Mihai, primii doi absolvenți ai Universităţii Politehnice Bucureşti (Automatică şi Calculatoare, respectiv Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei), iar cel din urmă al Facultății de Cibernetică din cadrul ASE București. Cu toții sunt utilizatori frecvenți ai bicicletei și, conform spuselor lor, s-au cam săturat de toate emoțiile care îi încearcă atunci când își lasă bicicleta nesupravegheată, chiar dacă legată cu un număr respectabil de lanțuri.

„Produsul este în prezent în stadiul de prototip”, afirmă Narcis Mihai. „Momentan ne concentrăm pe dezvoltarea dispozitivului şi a aplicaţiei mobile. Am început să lucrăm la prototip în luna iulie a acestui an, testând diverse tehnologii şi module pe care le-am putea folosi. În prezent am ajuns la o concluzie privind tehnologia pe care o vom utiliza şi ne axăm pe dezvoltarea funcţionalităţilor. Plănuim ca în primăvara anului 2015 să lansăm o campanie de crowdfunding, iar spre sfârşitul verii aceluiaşi an să avem produsul gata pentru livrare”, adaugă tot el.

Totuși, mai există astfel de dispozitive pe piață, deci apare întrebarea: cu ce e mai bun Waldo decât restul lumii? Răspunsul ni-l dă tot Narcis: „O problemă  pe care am observat-o la alte sisteme este că sunt uşor de dat jos de pe bicicletă.  În acest caz, localizarea prin GPS devine inutilă. Noi propunem un sistem electronic de fixare pe bicicletă, care să facă dispozitivul aproape imposibil de scos. El va fi plasat într-o carcasă rezistentă, iar aceasta va fi amplasată pe partea exterioară a cadrului, sub locul pentru bidon (cum se vede şi în filmuleţul de prezentare). Astfel, dispozitivul va fi şi protejat împotriva loviturilor. Waldo se axează pe două direcţii: prevenţie şi recuperare. Utilizatorul este anunţat dacă cineva încearcă să fure bicicleta, iar dispozitivul alertează persoanele din jur printr-un semnal sonor puternic – partea de prevenţie. Dacă, totuşi, este furată, poate fi localizată prin GPS – partea de recuperare. Această combinaţie, credem noi, va contribui la succesul produsului. De asemenea, faptul că dispozitivul va fi aproape imposibil de îndepărtat fără permisiunea utilizatorului credem că va aduce un plus esenţial de valoare. Nu în ultimul rând, Waldo oferă libertate de mişcare utilizatorului. Faţă de alte soluţii care utilizează Bluetooth, Waldo foloseşte comunicare prin date mobile; astfel, biciclistul se poate îndepărta oricât de bicicletă, fără a exista riscul de a nu mai primi notificări”.

Fondatorii proiectului speră ca, în vara lui 2015, Waldo să intre pe piață, cu un preț de vânzare cu amănuntul situat undeva în intervalul 120-150 de euro. Mai multe informații despre Waldo puteți găsi pe site-ul oficial.

 

Vezi Comentarii (8)
  • Aveam bicla legata cu u-lock si mi l-au taiat cu felxul in miezul zilei, chiar in capitala. Sper sa iasa cat mai repede sistemul asta.

  • Salut!

    @Cristian: Mulţumim! Ne străduim să găsim cele mai eficiente tehnologii şi să obţinem un cost de producţie cât mai scăzut.
    @Iulian: Nicio soluţie nu poate proteja 100% împotriva hoţilor şi nici nu cred că există vreuna care să-şi propună aşa ceva. Însă noi dezvoltăm produsul astfel încât să ofere nivelul de siguranță maxim posibil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × two =