Acum citesti
Silca oferă plăcuțe SPD imprimate 3D din titan, mai ușoare și mai rezistente

Silca a lansat în ultima vreme mai multe produse imprimate 3D din titan, de la prinderi de computer și scule până la dropout-uri, fiind se pare în căutare permanentă de noi componente unde să poată aplica procesul magic de fabricație prin imprimare 3D. Ultimul produs inclus pe listă sunt plăcuțele de pedale pentru MTB/CX/Gravel, evident, imprimate 3D din titan.

Până acum, cea mai mare parte a plăcuțelor de MTB au fost fabricate din oțel sau alamă. Plăcuțele fabricate din alamă, compatibile cu pedalele Time și Crank Brothers, aveau probleme cu uzura foarte rapidă. Oțelul mediu ca duritate al plăcuțelor Shimano SPD este ceva mai rezistent în timp, însă este foarte greu.

Silca a venit cu o idee pentru a face plăcuțele mai ușoare dar în același timp și mai rezistente. Au reușit asta prin folosirea unei structuri interne numită gyroid, o structură ce poate fi obținută doar prin procesul de imprimare 3D. Rezultatul e un set de plăcuțe din titan 6AL/4V care sunt de 2.25 ori mai puternice și de 3 ori mai dure decât alama sau oțelul.

Silca spune că materialul titan 6/4 este în continuare mai moale decât oțelul folosit la fabricarea pedalelor, așa că cel puțin teoretic, plăcuțele ar trebui să se uzeze mai repede decât pedalele, fără să facă necesară schimbarea prematură a acestora din urmă.

Noile plăcuțe sunt disponibile în variante compatibile cu pedalele Shimano , Time ATAC și Crank Brothers, toate fiind imprimate 3D în Indianapolis și având incluse și suruburi de prindere tot din titan. Greutatea anunțată e între 22-26 g, ceea ce înseamnă cam jumătate din greutatea plăcuțelor standard. Evident, acest lucru are și un preț corespunzător. Fiecare set de plăcuțe costă 85$, adică de aproximativ trei ori mai mult decât un set standard. Însă dacă durata de viață a acestora e de 4 ori mai mare, probabil prețul combinat cu reducerea de greutate le fac să fie avantajoase.

Plăcuțele vor fi disponibile începând din data de 24.11.2021 în următoarele variante:

• Shimano SPD 24g, mai ușoare cu 30g
• Crank Brothers 22g, mai ușoare cu 24g
• Time 22g, mai ușoare cu 26g
• fabricate din titan 6V/4AL
• imprimate 3D în Indianapolis
• durată de viață de 4 ori mai mare decât a celor din alamă

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 + 3 =