Acum citesti
Silca a lansat suportul de GPS Mensola, imprimat 3D din titan, cu un aspect deosebit și preț pe măsură

Silca intră pe piața componentelor imprimate 3D din titan, prima ofertă fiind acest suport de computer cu un aspect foarte original. Prețul e de-a dreptul scandalos, dar pe piața bicicletelor e loc pentru orice extravaganță…

Proprietarul companiei, Josh Poertner, spune că au încercat să facă un produs diferit de cele ce vin din China, care să poată fi realizat în cantități mici. China vrea să producă mii de bucăți, dar prin imprimare 3D se poate obține profit chiar și dintr-un număr extrem de mic de exemplare.

Bineînțeles, se așteaptă să vândă mult mai multe. De fapt încă de la lansare există aproximativ 12 variante diferite, în funcție de distanța dintre șuruburile pipei și de forma acesteia. Numărul variantelor e în creștere constantă odată cu studiul formei mai multor modele de pipă.

Totuși scopul nu a fost realizarea unei piese de colecție. Ei sunt conștienți că nu sunt primii care au proiectat un astfel de suport de computer, cu prindere pe șuruburile pipei, iar întrebările principale la proiectare au fost legate de ergonomia suportului și de prinderea optimă a acestuia.

Josh spune că la un astfel de suport, tensiunea e preluată de zona superioară și inferioară, materialul din interior nefiind foarte util, asemănător unei aripi de avion.

Imprimarea 3D a permis să se obțină elemente imposibil de realizat prin frezare CNC, design-ul propus fiind de 6-10 ori mai rezistent decât cel obținut prin procese tradiționale, din aluminiu.

În ciuda aspectului masiv, suportul e foarte ușor, cu o greutate între 27.5 și 38 g, în funcție de model. În plus e și foarte aerodinamic.

Pentru început va fi oferită o singură lungime, care funcționează practic cu orice computer de pe piață, inclusiv cu forma aerodinamică a Wahoo Bolt-ului.

La lansare vor fi disponibile 10 modele, cu numerele afișate pe ele în imaginea de mai sus – 22/24/25/26/27/28/30/32/33/35mm, dimensiunea fiind distanța între centrul găurilor pentru șurub al pipei cu care sunt compatibile. Acestea sunt proiectate pentru a funcționa cu pipe de la Specialized, Bontrager, FSA, ENVE, Zipp, Syncros, Firefly și Bianchi. Modelul cu prindere directă din partea de stânga jos se potrivește pe un combo ghidon/pipă Black Inc.

Prețul de vânzare e de 175$ și include toate șuruburile din titan și inserția de prindere a computerului fabricată din materiale compozite. Inserția se prinde cu un singur șurub, având fante laterale care îi permit montarea la 0 sau la 90 de grade, fiind practic compatibilă cu standardele de montaj atât de la Garmin cât și de la Wahoo.

Costul imens are și o explicație: pulberea de bază de titan 6/4 costă mai mult de 500$/kg. Imprimanta aplică straturi de o grosime de 30 microni, apoi o rază laser lipește stratul peste cel deja existent. Pulberea e aplicată pe un sertar care se coboară cu câte 30 microni după fiecare aplicare, pentru a face loc stratului nou, apoi procesul se repetă.

Suportul e produs doar pe bază de comandă iar producția unul lot de aproximativ 50 de bucăți durează în jur de 3 zile. Materialul titan 6/4 e reciclabil, așa că practic nu există pierderi.

Însă chiar dacă Silca spune că nu prea există limitări în ceea ce privește forma produsului, există limitări de design. Producția e limitată de numărul mic al imprimantelor 3D pentru titan, extrem de scumpe. Din acest motiv, de abia la finalul lunii mai va fi disponibilă o a doua imprimantă iar capacitatea de producție va crește de 3 ori.

Suportul va rămâne însă la fel de scump, deoarece noua imprimantă va produce și alte componente ce urmează să fie lansate, fiind în acest moment testate pe bicicletele unor rideri profesioniști.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 + 16 =