Acum citesti
Potenza, un nou grup de componente de la Campagnolo

Campagnolo_Potenza-11_mid-range-road-groupset_01-600x400Nu se întâmlă foarte des să fie lansat un grup nou de componente, în special de la un producător conservator cum este Campagnolo. Deoarece ne mulţumim cu versiuni noi ale grupurilor deja cunoscute.

Totuşi, Campagnolo, de la care încă lumea aşteaptă intrarea pe piaţa frânelor pe disc, ne surprinde cu lansarea Potenza, un nou grup de componente tradiţionale, cu frână pe jantă. Grupul este pentru 11 pinioane şi se situează în zona medie a gamei, între Athena şi Chorus, un loc foarte ciudat după părerea noastră, chiar Chorus nefiind foarte populare, lumea preferând Athena care reprezintă intrarea în gama cu 11 pinioane sau Record. Probabil Campagnolo a studiat bine piaţa şi a stabilit că acest grup este binevenit.

Practic, Potenza este un grup cu componente din aluminiu dar care preiau o parte din tehnologiile grupurilor superioare Chorus, Record şi Super Record. Se pare că pe lângă versiunea neagră din imaginile de prezentare va exista şi una argintie, pentru bicicletele cu aspect clasic. Conform celor de la Campagnolo, acest nou grup, care se va situa cu preţul sub 900 euro, va fi un concurent direct pentru Shimano Ultegra mecanic, fiind orientat către ciclistul care pedalează zilnic dar nu vrea să investească în componente de carbon.

Campagnolo_Potenza-11_mid-range-road-groupset_03-400x600Noile manete ergopower Potenza oferă forma ergonomică ale celor din grupurile superioare, cu un corp din material compozit şi levier din aluminiu. Maneta de urcare a pinioanelor are o formă nouă, inspirată de cea de la manetele electronice EPS, pentru un acces facil atât de pe manetă cât şi din drop-uri. Maneta permite urcarea a trei pinioane şi coborârea a unuia singur cu o apăsare, deci nu avem posibilitatea de a schimba mai multe trepte ca şi la grupurile superioare.

Maneta stângă oferă patru poziţii pentru deraiorul faţă, pentru a asigura o aliniere perfectă indiferent de pinionul folosit. Fiecare poziţie permite folosirea fără frecări a 8 pinioane, fie cele mai mici fie cele mai mari.

Campagnolo_Potenza-11_mid-range-road-groupset_07-600x400Angrenajul forjat are prinderea foilor cu 4 şuruburi şi oferă combinaţiile 53/39, 52/36 şi 50/34. Axul este de tip Powe Torque, ca la modelele ieftine. Deraiorul faţă are o formă nouă, cu un braţ mai lung şi din oţel.

Campagnolo_Potenza-11_mid-range-road-groupset_08-600x400Deraiorul spate este un proiect nou şi oferă aspectul Revolution 11+ de la modelele mai scumpe, dar şi nişte tehnologii noi. În primul rând, acesta foloseşte un corp din tehnopolimer ranforsat şi braţe din aluminiu forjat pentru greutate redusă şi rezistenţă bună. Ce este însă de remarcat este că acesta va fi disponibil intr-o versiune medium cage mai lungă, ce va permite folosirea casetelor 11-32, o premieră pentru Campagnolo. Pe lângă 11-32, vor mai fi disponibile casete 11-25, 11-27, 11-29 şi 12-27, fiecare având cele mai mari trei pinioane conectate şi restul libere, cu distanţiere din aluminiu.

Campagnolo_Potenza-11_mid-range-road-groupset_09-297x297Grupul Potenza primeşte şi un set de frâne tip skeleton pentru o frânare uşoară şi puternică.

Părerea noastră este că Potenza aduce un pic din tehnologia claselor superioare la un preţ mai corect, dar prinderea axului angrenajului şi numărul de viteze care pot fi schimbate la o apăsare de manetă rămân la nivelul claselor inferioare, ceea ce nu face grupul atât de atractiv. Singura mare noutate, destul de importantă pentru cicliştii care iubesc munţii şi căţărarea, este extinderea gamei de pinioane peste clasicul 29, la 32. Cam acesta este probabil singurul motiv real pentru care cineva ar apela la acest grup, pentru o combinaţie modernă de pinioane 11-32 cu angrenaj 52-36, bună atât pe urcări cât şi pe coborâri. De asemenea, este posibil ca viitoarele frâne pe disc Campagnolo să îşi facă intrarea prima dată in acest grup, dar momentan nu ştim nimic despre asta.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe pagina producătorului.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × two =