Acum citesti
Poliția previne furturile de biciclete

Există în sfârșit o rază de speranță pentru cei cărora le-au fost furate bicicletele. Inițiatorul acestui proiect, pentru prevenirea viitoarelor furturi de biciclete, este Secția 6 Poliție din cadrul Poliției Municipiului Ploiești. Am participat astăzi la eveniment și am înțeles că aceasta poate fi scânteia de care aveam nevoie pentru a implementa un astfel de program la nivel național.


Proiectul a fost condus de Tiberius Iordache, șeful secției 6 Poliție a Municipiului Ploiești, care merită toate laudele pentru soluțiile de organizare ale campaniei. În cadrul evenimentului au fost marcate și înregistrare primele biciclete în baza de date a Poliției Ploiești.


Cum funcționează?


Este foarte simplu: dupa ce-ți achiziționezi o bicicletă, te duci la Poliție și ceri înregistrarea acesteia în baza de date. Vei primi un talon, asemănător cu cel pentru automobile, în care sunt trecute date despre bicicletă și despre componentele acesteia (serie cadru, denumire componente etc).


Cadrul sau componentele vor fi de asemenea marcate cu un cod, însă locația acestuia nu a fost dezvăluită din motive lesne de înțeles. Pe bicicletă va fi aplicat și un sticker cu un mesaj menit să descurajeze eventualii hoți. Întreg procesul nu durează mai mult de 10 minute și îți chiar de foarte mare ajutor în cazul în care bicicleta îți este furată ulterior.


Anul trecut, în Ploiești, au fost furate 55 de biciclete, din care Poliția a reușit să recupereze 35, cu o rată de succes mai mare de 50%. Valoarea bicicletelor este cuprinsă între 500 și 1.000 de euro.


Campania este valabilă doar în Ploiești?


Pe moment da și foarte curând pe întreaga arie a Municipiului Prahova. Cum se va dezvolta aceasta la nivel național rămâne de văzut. Bicicliștii dar și publicațiile de biciclete vor fi nevoite să facă ceva lobby pentru ca acest proiect să poată fi considerat viabil la nivel național. Nu știu sincer ce alte motive mai sunt necesare pentru trecerea în aplicare a acestei campanii, cel puțin în marile orașe din România, dar lupta cu autoritățile se pare că este întotdeuana una grea.


Cine este Secția 6 Poliție a Muncipiului Ploiești?


Este o secție nou înființată, pe care am reușit s-o vizităm și noi. Luând contact cu toți cei de acolo, mi-a fost mult mai ușor să înțeleg de unde și cum s-a născut acestă inițiativă lăudabilă. Nu este o secție ca oricare alta și pot să afirm că am întâlnit niște persoane foarte deschise spre nou, cu inițiativă și cu o voință de fier în finalizarea planurilor propuse.


Cunoașteți părerea mea de ansamblu despre autoritățile din România. Ei însă au reușit să-mi schimbe acestă percepție, iar dacă am fi avut parte de mai mulți astfel de oameni,  progresul nostru ar fi cunoscut o cu totul altă direcție decât cea actuală. Îi poți numi „open minded” sau îi poți numi perseverenți. Indiferent de variantă, ei fac parte din acel grup care urnesc lucrurile în direcția cea bună, spre normalitate.


Felicitări Secției 6, din partea echipei Free Rider, pentru acestă campanie!



Vezi Comentarii (6)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − 17 =