Acum citesti
Într-un final: noul Specialized Epic World Cup

Mă așteptam ca noul Epic să fie epic, însă trebuie să recunosc că nu m-am așteptat la asta: fără sistemul Brain și cu amortizorul bine ascuns sub top tube? Este un fel de hardtail cu suspensie pe cadru, un concept care îmbină exact ce trebuie din ambele lumi. Lucru care se regăsește de altfel și în cursa acestor suspensii: 110mm pentru furcă și 75mm pentru cadru – o combinație de care n-am mai auzit până în prezent. Dar o combinație care sigur funcționează mai bine decât orice altă microsuspensie sau seat stay-uri care flexează excesiv de mult. Specialized susține că această bicicletă, în ciuda faptului că are montat un amortizor pe cadru, se va comporta și va fi la fel de eficient precum un hardtail. Asta da afirmație!

Greutatea cadrului este de doar 1.765 de grame, cu tot cu amortizor, o greutate mai mică decât ale unor hardtail-uri din aluminiu. Şi este aproape incredibil cum de s-a ajuns la această cifră, dat fiind faptul că Epic-ul trebuie să fie rigid torsional, mai ales în zonele cele mai importante: Bottom Bracket sau headtube. Important este însă că cei de la Specialized au creat peste 100.000 de cadre virtuale pentru a face bicicleta aceasta cât mai performantă. Chiar și amortizorul, Rock Shox SID WCID (ID provine de la Integrated Design) a fost conceput pentru această bicicletă (la fel cum au făcut cei de la Trek împreună cu Fox pentru modelul Supercaliber. Însă nu te lăsa păcălit de cursa mică de 75mm. Dată fiind construcția și cinematica acestui cadru, cursa pare să fie mare decât atât și face față unor trasee dificile sau chiar unor drop-uri. Practic, când se află pe setarea „firm”, aceasta oferă aceeași cursă precum un amortizor de 100mm cu sag-ul setat la 25%. Amortizorul mai are două setări: Medium și Active – aceasta fiind setarea care deschide circuitul de ulei complet.

În ceea ce privește geometria, aceasta este similară unei biciclete de enduro din urmă cu ceva ani. Headtube-ul amplsat la 66.5 grade este foarte degajat, chainstay-ul de 430mm – scurt și astfel perfect adaptat acestei biciclete, unghiul seat tube-ului este de 74.5 grade, iar reach-ul de 440mm în dimensiunea M. Cât despre cadru, acesta poate găzdui o anvelopă cu lățime de maxim 2.35 inch și o foaie cu maxim 36 de dinți.

Pentru început vor exista versiunile S-Works și Pro, cât și cadrul separat, în dimensiunile XS, S, M, L și XL, toate putând acomoda câte două bidoane de apă.

Prețurile nu au fost făcute momentan publice.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 3 =