Acum citesti
Noul Shimano Dura-Ace va fi wireless, cu 12 viteze și fără baterii

Patentele recent depuse de Shimano par să confirme că japonezii urmează să intre și ei în rândul brandurilor ce oferă 12 viteze pentru cursiere, cu nou lor sistem wireless, dar care aparent va fi și fără baterii.

Rivalii Shimano, americanii SRAM și italienii Campagnolo, sunt demult trecuți de 11 viteze. În 2019 Campagnolo chiar a lansat groupsetul Ekar cu 13 viteze pentru gravel și 12 viteze pentru șosea, în timp ce SRAM cu al său eTap AXS generația 2, folosește deja tehnologia wireless.

Patentul depus de Shimano confirmă că noul groupset electronic Dura-Ace nu doar că va avea 12 viteze și va comunica wireless, dar se pare că pentru schimbarea electrică a vitezelor nu vor fi folosite baterii ci un sistem piezoelectric.

În schițele patentelor apar mai multe locații unde sunt poziționate baterii tip monedă. Una este în shifter, alta dedesubtul manșoanelor. Exista și opțiunea eliminării complete a bateriilor, electricitatea necesară fiind generată de mișcarea shifterelor.

Patentul vorbește despre curentul electric “care este generat folosind presiune și/sau vibrație generată de mișcarea a cel puțin uneia dintre manetele de frână, a celeilalte manete și a butonului pentru schimbarea vitezelor. Exemplu pentru acest mod de generare a curentului electric este elementul piezoelectric.”

Potrivit patentelor Shimano, butonul pentru schimbarea vitezelor ar fi inclus în corpul manetei de frână cu 12 viteze Dura-Ace Di2 wireless. Nu este clar ce protocol wireless va folosi noul Dura-Ace Di2 wireless și nici ce corp propulsor va utiliza la pinioane, dar odată cu trecerea la 12 viteze la mtb este posibil să fie folosit corpul Shimano Microspline.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × four =