Acum citesti
Ibis a lansat noul MTB din carbon Exie fabricat în SUA cu un cadru de doar 2 kg

După un mic lot de Ripleys de test, Ibis a reușit să crească producția din SUA de cadre din Carbon 831 și a lansat primul model de MTB complet fabricat acasă. Toate exemplarele Exie pleacă spre cumpărători direct din fabrica de procesare a carbonului din California.

Proiectul Carbon 831 a fost inițiat de Ibis doar pentru a produce prototipuri și a ajuta la dezvoltarea de modele noi direct acasă. După ce au proiectat prima bicicletă însă, au realizat că au putea să le producă integral în atelierele proprii și au decis să extindă proiectul. Într-o nouă clădire construită lângă sediul din Santa Cruz, California, Ibis a construit o fabrică alimentată cu energie electrică doar de la propria fermă de panouri solare, construind acolo cadre ce folosesc mai puțin material, sunt mai ușoare, mai rigide și ies mai repede de pe linia de producție.

Rezultatul este un cadru complet din carbon cu o greutate anunțată sub 2 kg, fiind cea mai ușoară bicicletă pe care ei au produs-o vreodată. Astfel, bicicelta completă în mărimea L incluzând chiar și lichidul antipană are o greutate de doar 10.25 kg, în versiunea Anniversary.

Modelul Exie (care sună de fapt asemănător cu XC) este o bicicletă modernă de cross country. Aceasta are o cursă spate de 100 mm cu ajutorul unei suspensii dw-link, fiind dotată cu o furcă cu cursa de 120 mm.

Roțile sunt de 29 iar spațiul este suficient pentru anvelope de 2.4, o dimensiune potrivită pentru genul de utilizare pentru care bicicleta e dezvoltată.

Ibis e o marcă atentă la detaliile bicicletelor, iar Exis corespunde tendinței. Cadrul e proiectat să aibă loc de 2 bidoane pe toate mărimile, rulmenții pedalierului sunt filetați iar cadrul are loc pentru tije dropper cu cursă lungă.

  • rulmenți pedalier filetați 73mm BSA
  • chain guide superior integrat
  • offset furcă de 44mm
  • unghiul tijei de șa crește odată cu mărimea cadrului
  • 2 prinderi de bidon în interiorul cadrului
  • mărimile M-XL compatibile cu tije dropper de 170+mm, restul cu tije de 125-150 mm
  • protecții din cauciuc moale pentru brațele suspensiei
  • pivot inferior cu bucșă IGUS și superior cu rulment
  • amortizor Metric 190 x 45
  • frână spate Post mount
  • disc de maxim 180mm
  • compatibil doar cu frâne cu 2 pistoane
  • compatibil doar cu transmisii 1x
  • butuc Boost

Design-ul specific 1x include un chain guide superior integrat ce previne căderea lanțului în cele mai nepotrivite momente.

Cu toate că s-a încercat obținerea unui cadru cât mai ușor, acesta include protecții încastrate pentru downtube, chainstay și brațul inferior al suspensiei.

Nu că ar fi nevoie de frâne foarte puternice pe acest tip de bicicletă, însă Ibis precizează că se poate monta pe cadru doar un etrier cu 2 pistoane și e compatibil doar cu discuri de maxim 180 mm.

Există opțiunea unui amortizor spate Fox Performance DPS cu blocaj de pe ghidon.

În ceea ce privește geometria, Ibis spune că au abordat subiectul diferit la Exie. În loc să urmeze tendințele pieței spre tijă de șa cu unghi foarte mare, aceștia au decis să folosească un unghi între 73.8 și 75.9 grade în funcție de mărimea cadrului, pentru a oferi un echilibru similar la toate modelele. Top tube-ul a fost proiectat pentru a fi folosit cu pipe mai scurte, lungimea acestuia fiind cu aproximativ 20 mm mai mare. Cadrul este proiectat să permită montarea pe cadrele de la mărimea M în sus a tijelor dropper cu cursa de 170 mm sau mai mare, iar pentru cicliștii mai mici de înălțime există posibilitatea folosirii tijelor de 125 mm.

Ibis Exie e deja disponibil la un preț începând cu 7999$ pentru versiunea echipată cu Shimano XT. Va fi disponibilă și o versiune cu SRAM X01 la 9199$ dar și una cu XX1 AXS Eagle la 12799$. Ibis a planificat să ofere și o versiune Anniversary ce va include detalii cum ar fi angrenajul Cane Creek eeWings, o pipă italiană de 60 g și tijă dropper personalizată Bike Yoke Divine de 125 mm, prețul fiind de 11799$. Doar 40 de exemplare din ediția specială vor fi disponibile, corespunzătoare celor 40 de ani de la înființarea mărcii.

Doritorii vor putea cumpăra și doar cadrul separat, însă doar cândva în cursul anului 2022. Acesta va fi disponibil în culorile Bug Zapper Blue sau Cheat-O Orange la prețul de 4500$, echipat cu amortizor Fox. Toate cadrele Ibis Exie vin cu o garanție de 7 ani și înlocuire gratuită pe viață a bucșelor din pivotul inferior (rulmentul superior fiind însă înlocuit pe banii proprietarului).

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three − 1 =