Acum citesti
Fox a realizat RAD, un prototip de furcă pentru gravel, cu arc inversat

Rider-ul canadian de MTB Geoff Kabush a publicat pe contul său de Twitter imagini cu o furcă prototip de la Fox, un model de gravel cu cursa scurtă și arc inversat denumit RAD pe care îl testează prin Moab, UT. Noua furcă nu seamănă deloc cu modelul de gravel Fox AX lansat acum câțiva ani, însă arcul inversat aduce aminte de modelele vechi de la Manitou și RockShox. Momentan există un patent al celor de la Answer pentru această formă de arc de furcă, dar patentul expiră anul acesta așa că vechea formă ar putea să revină pe piață cât de curând.

Nu există multe date despre noua furcă Fox RAD, însă Kabush o folosește pe gravel bike-ul său pe traseele de 100 mile White Rim și de 140 de mile Kokopelli Trail, care sunt parcurse de obicei pe MTB. Kabush a optat pentru o echipare ușoară, cu anvelope 700×40 Maxxis Receptor cu profil semi slick de gravel și evident cu noua furcă prototip Fox RAD.

Deși RAD pare să vină de la Reverse Arch Design, prescurtarea vine de la divizia Fox denumită Racing Application Development, aceiași care a dezvoltat și modelul anteror AX Adventure Cross, însă noul proiect e total diferit.

Fox nu a lansat nicio știre oficială despre această furcă, însă din imaginile publicate de Kabush se pot deduce multe aspecte.

Cursa noii furci pare a fi de 30 mm. Modelul anterior AX avea brațe de 32 mm și cursă de 40 mm, iar noua furcă pare a avea mai puțină cursă. Brațele fiind tot de 32 mm, cursa pare a fi de 30 mm judecând după lungimea expusă a tubului.

Un alt element interesant sunt brațele furcii cu o formă puternic conică. Pare a fi o versiune Step Cast dar cu o subțiere mai fină, furca devenind foarte subțire în zona dropout-ului pentru ax thru.

Se poate observa și prinderea de etrier flat mount. Discul XTR pare de 160 mm iar etrierul este poziționat jos pe furcă, ceea ce sugerează și o eventuală compatibilitate cu discuri de 180 mm.

Elementul cel mai evident este însă arcul inversat, despre care mereu s-a spus că oferă un echilibru excelent de greutate redusă și rigiditate. Acesta este însă patentat de Answer, care au fost proprietarii mărcii Manitou, marcă ce e acum în portofoliul Hayes. Patentul a fost lansat în 17 octombrie 2001, ceea ce înseamnă că va expira în octombrie 2021. Nu se poate ști sigur dacă Fox va începe să producă furci cu arc inversat, însă este o posibilitate reală!

Informații preluate de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × one =