Acum citesti
Canyon a lansat versiunea 2021 a modelului de trail din carbon Spectral 29 CF, cu cadru nou și roți de 29

Noua generație Canyon Spectral 29 CF ia tot ceea ce a făcut din modelul original de trail și all-mountain cu roți de 27.5 o bicicletă fantastică și o face mai capabilă decât a fost vreodată, o bicicletă extrem de polivalentă. Pe lângă faptul că trece la roți de 29, noul Spectral 29 primește un cadru mai ușor și mai rigid, cursă mai lungă, funcționare mai progresivă plus geometrie reglabilă ce permite abordarea oricărui tip de trail, de la poteci locale până la trasee din bikepark.

Canyon a reproiectat modelul lor popular de all-mountain Spectral pentru a-l face mai capabil pe trasee foarte tehnice, păstrând însă versatilitatea. La prima vedere, profilul noului Canyon Spectral 29 CF seamănă cu modelul anterior, dar în afară de suspensia cu 4 brațe Triple Phase care e asemănătoare, toate celelalte elemente sunt complet noi.

Cel mai evident lucru e trecerea la roțile de 29, modelul anterior având roțid e 27.5, dar și trecerea la o cursă de 150 mm în spate față de 140 mm cât era înainte. Ambele modificări fac bicicleta mai capabilă pe coborâri la viteză mare, dar Canyon spune că noua geometrie o face mai eficientă și confortabil și pe urcări.

A fost modificată și cinematica suspensiei, cu o rată mai progresivă ce mărește protecția la capătul cursei, plus un suport mai bun la pedalat în prima parte a cursei, cu un kickback minim.

Noul cadru din carbon Spectral 29 CF are doar 2598 g cu piesele mici și vopseaua incluse, fiind atât mai ușor cât și mai rigid decât modelul anterior 27.5 CFR, oficial categorisit ca bicicletă de enduro.

Este remarcabil că greutatea cadrului a fost redusă, dar Canyon spune că acesta este și mai ușor de întreținut. Au fost eliminate părțile filetate din carbon și înlocuite cu inserții ce se pot înlocui în pivoți, lucru ce face bicicleta mai ușor de reparat fără risc de distrugere. Aproape toate elementele suspensiei pot fi acum desfăcute din partea stângă a cadrului, depanarea fiind astfel mult mai ușoară.

Noua bicicletă trece la rutarea internă convențională a cablurilor, complet ghidată, față de sistemul anterior semi-extern, pe sub protecția de pe downtube. Noul cadru are monobloc clasic filetat. Prinderea ascunsă a tijei de șa a fost înlocuită cu una cu colier clasic.

Noul cadru are un mic chain guide integrat, prindere opțională demontabilă ISCG, protecții de downtube, chainstay și seatstay integrate, cea de pe chainstay având și elemente de eliminare a zgomotului, iar toți rulmenții cadrului sunt cu garnituri duble de protecție.

Spectral 29 CF acceptă un bidon de apă de 600 ml la toate mărimile, plus un sistem de prindere a accesoriilor deasupra amortizorului. Dimensiunea maximă acceptată a anvelopelor este de 29×2.5.

Momentan noul cadru Spectral 29 e disponibil doar în varianta din carbon CF, însă fiind cu 63 g mai ușor decât vechiul model de 27.5 din fibre superioare CFR, nu e de așteptat o versiune mai ușoară prea repede. De fapt noul cadru e chiar cu 222 g mai ușor decât vechiul 27.5 CF, însă acela avea bascula spate din aluminiu. Vechile modele cu roți de 27.5 sunt în continuare disponibile, pentru cei ce vor o bicicletă mai agilă.

Geometria de trail a fost complet reproiectată, pentru toate cele 4 mărimile. Unghiul furcii e mai mic cu 1-2 grade pentru stabilitate mai bună pe coborâre iar tija de șa are unghiul mai mare cu 2-3 grade pentru o poziționare mai bună pe urcări. Reach-ul cadrului a fost mărit iar lungimea cockpit-ului scăzută, înălțimea cadrului e mai mică, astfel că e mult mai ușor pentru mai mulți rideri să își găsească mărimea potrivită.

Pentru cei ce au nevoie de mai mult control, un flip chip de la prinderea amortizorului spate permite modificarea cu 0.5 grade a unghiului furcii și tijei de șa și cu 8 mm a înălțimii monoblocului, bicicleta putând fi adaptată astfel pentru orice tip de teren.

Noul Spectral din carbon vine în două tipuri de echipări, fiecare cu câte două variante, toate cu scheme de culoare negre sau vesele. Modelele mai ușoare de trail au suspensie de 150 mm la ambele roți, folosind furca mai ușoară cu brațe de 35 mm RockShox Pike. La 3300 Euro, Spectral 29 CF 7 vine cu furcă Pike Select RC și amortizor Deluxe Select+, transmisie GX Eagle și frâne G2, greutatea fiind de 14.16 kg.

Mai sus în gamă se află modelul Spectral 29 CF 9 care la 5000 Euro trece la furca Pike Ultimate și amortizorul Deluxe Ultimate, transmise SRAM X01 Eagle, frâne G2 RSC și roți DT Swiss XMC1501, greutatea fiind de 13.42 kg.

Pentru versiunile mai agresive, de all-mountain, Canyon trece la furci Fox cu brațe de 36 mm și cursa de 160 mm, unghiul acesteia fiind mai mic cu 0.5 grade. Versiunea mai ieftină Spectral 29 CF 8 costă 4000 Euro și vine cu furcă Fox 36 Performance Elite și amortizor DPX2, transmisia e Shimano XT iar greutatea e de 14.44 kg.

Varianta de top Spectral 29 CF Ltd costă 6000 Euro și primește furca Fox Factory 36, amortizorul DPX2, transmisie XTR, angrenaj din carbon RaceFace Next SL și roți din carbon DT Swiss XMC1200, greutate fiind de doar 13.57 kg.

Toate modelele sunt deja disponibile cu vânzare directă de pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three + 11 =