Acum citesti
Cannondale a lansat un nou model de MTB: Scalpel HT

Cannondale a lansat o bicicletă cu totul nouă: Cannondale Scalpel HT, un hardtail de XC cu geometrie progresivă, care folosește aceleași stay-uri coborâte regăsite și pe modelul lor full suspension fără pivot. Chiar dacă aceste seatstay-uri ușor flexibile nu oferă o cursă importantă, acestea reduc vibrațiile și preiau din forța loviturilor puternice, reducând și oboseala riderului. Pe față e montată o furcă de 110 mm așezată la un unghi impresionant în această categorie, 66.5 grade, astfel Scalpel HT fiind unul dintre cele mai agresive modele hardtail de XC existente.

Valoarea de 66.5 grade a unghiului furcii noului MTB hardtail de competiție de XC este destul de surprinzătoare. În comparație, modelul Trek Procaliber HA are un unghi de 68.8 grade iar Scott Scale are 69.5 grade. Asta face ca modelul Cannondale Scalpel HT să aibă una dintre cele mai agresive geometrii existente în această categorie de biciclete, mai ales în combinație cu furca cu cursă de 110 mm de pe modelul de top Hi-Mod 1.

În fața bicicletei lucrează furca Lefty Ocho cu cursă de 110 mm, însă pe modelul HT2 se regăsește doar versiunea sa de 100 mm, în timp ce pe modelelede bază HT3 și HT4 se găsește o furcă RockShox SID de 100 mm. Modelele cu cursa mai scurtă au și unghiul furcii ceva mai mic, de doar 67 de grade. Cannondale a ales pentru toate versiunile furci cu un offset lung, pentru o valoare mare a Trail-ului: Hi-Mod 1 are o furcă cu offset de 50 mm, HT2 de 55 mm iar HT3 și HT4 de 44 mm.

Pentru a evita orice confuzie trebuie precizat că modelul Scalpel HT nu va înlocui modelul deja vechi în gamă F-Si, hartail cu cursa de 100 mm și un unghi al furcii de 69 de grade. Noul Scalpel HT are și prețurile mult mai accesibile, începând cu doar 2200$ pentru versiunea de bază HT4.

Scalpel HT a luat designul cu seatstay-uri coborâte de pe modelul full suspension Scalpel, care lucrează împreună cu chainstay-urile ușor flexibile și ele pentru a adăuga un pic de amortizare în zona din spate. Cannondale spune că această mică amortizare la dropout-uri nu doar că reduce oboseala riderului datorită amortizării vibrațiilor ci îmbunătățește și controlul, datorită faptului că roata spate va avea o traiectorie mai stabilă pe teren tehnic.

Împreună cu unghiul mic al furcii vine un unghi al tijei de șa destul de abrupt, de 74.5 grade, care nu are o valoare extremă dar se află în zona limitei superioare pentru o bicicletă XC de competiție. Dacă ar fi să o comparăm cu restul ofertei din gama MTB Cannondale, geometria Scalpel HT pare să fie destul de apropiată cu cea a modelului de buget redus Trail SE, diferențele importante fiind cadrul din carbon cu triunghi spate flexibil, echiparea mai bună și geometria specifică fiecărei mărimi.

La fel ca majoritatea modelelor de top offroad de la Cannondale, Scalpel HT este proiectat folosind filozofia Proportional Response. Asta înseamnă că în gama de mărimi SM-XL, lungimea chainstay-urilor crește împreună cu reach-ul. Scopul e de a oferi riderilor același răspuns al bicicletei, indiferent de mărimea cadrului folosit.

Greutatea cadrului versiunii de top Hi-Mod este conform Cannondale de doar 895 g în mărimea M, cu 5 g mai mică decât la F-Si Hi-Mod.

Bicicleta completă livrată are o greutate anunțată de 9.68 kg, în cazul modelului de top care costă 5000$. Aceasta vine echipată cu furcă Lefty Ocho de 110 mm, transmisie Shimano XT/XTR 1×12, roți din carbon HollowGram de 25 mm, anvelope Schwalbe Racing Ray și Racing Ralph, frâne Shimano XT cu 2 pistoane, ghidon din carbon și șa Prologo DImension montată pe tijă de șa fixă.

Chiar și modelele cu cadru din carbon standard au o greutate respectabilă, cea a versiunii HT3 în mărimea M fiind de 10.52 kg.

Cannondale Scalpel HT e disponibil în trei versiuni, toate cu un preț sub 5000$, cu un cadru din carbon varianta standard. La 4000$ e disponibil modelul Scalpel HT Carbon 2 cu o furcă Lefty Ocho de 100 mm și cu roți din aluminiu Stans NoTubes Crest MK4, alături de o transmisie Shimano SLX/XT 1×12, frâne XT cu 2 pistoane și ghidon din aluminiu.

La 3000$ e disponibil modelul Scalpel HT2. Acesta renunță la furca Lefty pentru una standard cu cursa de 100 mm, modelul fiind RockShox SID SL Select+. În rest, bicicleta vine echipată cu transmisie Shimano SLX/XT 1×12, frâne Shimano M6100 cu 2 pistoane și roți Stans Crest MK4 din aluminiu.

Cea mai ieftină versiune este Scalpel HT4 cu un preț de doar 2200$. Aceasta are o furcă RockShox SID SL cu cursa de 100 mm, transmisie Shimano Deore 1×12, frâne Shimano MT500 cu 2 pistoane și roți WTB i23 din aluminiu cu butuci Shimano.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three + 2 =