Acum citesti
Cannondale a lansat noul Jekyll, cu amortizor ascuns în cadru

Au trecut patru ani de la lansarea ultimei versiuni a modelului Cannondale Jekyll. În 2018, acesta a fost lansat sub forma unui full suspension cu roți de 27.5 și cursa de 170/165 mm, iar în 2019 bicicleta a primit roți de 29 dar o cursă mai mică a suspensiei. Noul Jekyll folosește roți de 29 dar revine la suspensia de 170/165 mm. Totul însă este schimbat, fiind folosită o nouă suspensie Proportional Response ce promite performanță mai bună la fiecare mărime de cadru.

29 U Jekyll 2

O scurtă privire la noul Jekyll dezvăluie de altfel că e vorba de un model cu totul nou. Practic Cannondale a luat tot ce ține de suspensie și se găsea până acum montat sus pe cadru și a înghesuit totul cât mai jos posibil, lăsând chiar loc de un bidon de apă deasupra. Astfel bicicleta arată destul de bine, însă îmbunătățirile sunt mai mult decât estetice.

Amortizorul nu mai e la vedere. De fapt rezervorul piggyback îi dezvăluie poziționarea, însă cea mai mare parte a amortizorului e ascunsă în downtube, în ceea ce a fost denumit ”gravity cavity”. Zona aceasta din cadru, când nu se lucrează la amortizor, are un capac care are rol dublu și de protecție de cadru. Capacul e deschis pe lateral, pentru a evita adunarea apei și noroiului în zona amortizorului dar și pentru aerisirea acestuia.

29 U Jekyll 2

Amortizorul ascuns e acționat de o suspensie Horst Link cu 4 brațe și cu pivot principal înălțat, pentru a oferi o traiectorie în spate a axului roții. Multe biciclete noi au ales în ultima vreme această configurație. Traiectoria spre spate a axului permite roții să nu deranjeze acționarea suspensiei peste obstacole, menținând foate bine viteza.

Totuși acest tip de suspensie nu e extrem de folosit deoarece în cele mai multe cazuri transmite forțe în angrenaj sub forma de impulsuri în spate. Pentru a evita acest lucru, se folosesc din ce în ce mai des rotițe întinzătoare.

29 U Jekyll 2

În cazul noului Jekyll e folosit sistemul Cannondale Guidler care e parțial întinzător, parțial chain guitde. Guidler are deci rol dublu, atât de a prelua forțele parazite din transmisie cât și de a evita căderea lanțului.

La o privire atentă la graficile de mai sus se vede că nu sunt o comparație între mai multe biciclete și una între modul de funcționare a fiecărei mărimi a noului Jekyll. Acest lucru e denumit de Cannondale Proportional Response Suspension, în principiu fiind o cinematică specifică fiecărei mărimi de cadru.

Cannondale spune că cu cât rider-ul e mai înalt, cu atât se modifică mai mult centrul de greutate, lucru care afectează funcționarea suspensiei, așa că cinematica trebuie să ia acest lucru în considerare. Ei spun că majoritatea bicicletelor sunt proiectate în raport cu un singur centru de greutate, pentru un rider de aceleași dimensiuni iar dacă acesta nu e fix în acest standard, bicicleta va avea cinematica compromisă într-o oarecare măsură. Este posibil ca și alți producători să aplice această metodă, ce e clar e că aceasta e folosită la noul Cannondale Jekyll.

Pe lângă suspensia dedicată fiecărei mărimi, geometria e de asemenea adaptată. Lungimea chainstay-urilor variază de la 430-450 mm, însă toate mărimile au un unghi al furcii de 64 de grade și al tijei de șa de 77.5 grade.

Toate versiunile Jekyll folosesc anvelope de 29×2.5 în față și de 29×2.4 în spate. În față suspensia are o cursă de 170 mm și folosește fie o furcă Fox 38 cu offset de 44 mm, fie una RockShox Zeb, în spate fiind montat un amortizor Fox Float sau unul DPX2.

Cannondale păstrează și la acest model conceptul de transmisie Ai Offset, însă e admirabil că s-a trecut la rulmenți pedalier clasici BSA filetați, de 73 mm, cu două prinderi ISCG05. Cadrul din carbon folosește butuc spate de 12×148 mm, headtube conic și tijă dropper de 31.6 mm.

29 U Jekyll 1 – PD

Modelul e oferit în două versiuni de echipare, Jekyll 1 și Jekyll 2. Jekyll 1 are prețul de 6100$ și include furcă Fox Float Factory 38, amortizor Fox Factory X2, transmisie SRAM GX/X1 Eagle 1×12, frâne SRAM Code RSC cu discuri de 220/200 mm și câteva piese de top cum ar fi ghidonul riser din carbon HollowGram SAVE.

29 U Jekyll 2

Jekyll 2 are un preț mai mic, de doar 4400$ și incude furcă RockShox Zeb Select cu amortizor Fox Float DPX2 Performance, transmisie Shimano Deore 1×12, frâne Deore M6120 cu discuri de 203 mm și piese mai accesibile cum ar fi roțile WTB STX I30 TCS, pentru a păstra prețul redus.

29 U Jekyll 2

Ambele versiuni vor fi oferite atât în culorile specifice cât și în culoarea Graphite de mai sus. Bicicletele ar trebui să fie livrate începând cu sfârșitul verii 2021, dar acest lucru nu e foarte sigur.

Mai multe informații găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + 11 =