Acum citesti
Amsterdam, orașul cu mai multe biciclete decât locuitori

amsterdam_biciclete_16Amsterdam este orașul pe care-l dai ca exemplu atunci când vorbești despre infrastructură pentru bicicliști. Aici există atât de multe biciclete, încât au reușit să depășească numărul de locuitori: 800.000 de locuitori versus 880.000 de biciclete. Nu mai are sens să amintim de numărul de automobile din Amsterdam, care este de 4 ori mai mic ca numărul de biciclete. Și pe drept cuvânt, cui îi convine să plătească 5 euro pentru ora de parcare?

În acest moment, 32% din traseele zilnice sunt realizate pe bicicletă, pe când doar 22% cu automobilul. Dar, numărul mare de biciclete, a dat naștere unor probleme, precum aglomerația de pe pistele de biciclete sau locurile de parcare. Așa cum în București infrastructura nu a fost gândită pentru un număr atât de mare de automobile, același lucru se pare că se întâmplă și în Amsterdam, pentru biciclete. Soluția este însă simplă și va fi aplicată, cel mai probabil, cât de curând: construirea mai multor piste și parcări pentru biciclete. În acest sens, primarul capitalei Olandeze tocmai a declarat într-un interviu că orașul va investi 135 milioane $ pentru îmbunătățirea infrastructurii și pentru crearea a 38.000 de locuri noi de parcare în oraș.

Fotografia din acest articol a fost realizată în 2009 într-una din plimbările noastre prin Olanda. În aceasta se poate vedea una dintre cele mai mari parcări de biciclete din lume, cu o capacitate de 10.000 de locuri de parcare și construită cu trei etaje.

Interviu Thomas Koorn, primarul Amsterdamului: NYtimes.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 − 8 =