Acum citesti
Alpha RS, discuri ceramice extrem de ușoare din Spania

Alpha_Ceramic-Rotor-RS_carbon-ceramic-bicycle-disc-brake-rotor_handProducătorul spaniol de piese de motocicletă Alpha produce de câțiva ani discuri de frână ceramice pentru vehiculele pe 2 roți, iar acum ei au pregătit un model special pentru biciclete. Noile discuri RS sunt lăudate ca fiind cele mai ușoare din lume, cu o greutate începând cu 32 g pentru modelul de 140 mm. Evident este vorba de o greutate foarte mică, dar întrebarea mare este cum frânează ele? Producătorul spune că împreună cu plăcuțele dedicate Alpha acestea frânează mai bine decât discurile de oțel, fiind recomandate pentru toate domeniile de utilizare, de la șosea și cross până la DH și chiar trial.

Alpha_Ceramic-Rotor-RS_carbon-ceramic-bicycle-disc-brake-rotor_stacked-rotorsDiscurile sunt fabricate în Spania folosind ultimele tehnologii ceramice cu polimeri de la Alpha. Rezultatul este o disipare superioară a căldurii și o frânare mai eficientă atât în condiții uscate cât și ude, rezistență mare în timp și evident o greutate foarte mică. Acestea nu sunt primele discuri din material ceramic și carbon de pe piață, dar modelele anterioare de la alți producători nu erau foarte performante. Cei de la Alpha se laudă că au rezolvat acest aspect, dar lucrul acesta ar trebui verificat prin teste în condiții reale.

Alpha_Ceramic-Rotor-RS_carbon-ceramic-bicycle-disc-brake-rotor_on-bikeDiscurile au prindere IS cu 6 șuruburi și o grosime destul de mare, de 1.9 mm, la limită pentru unele modele de frână de pe piață (discurile de oțel au grosimi între 1.5-1.8 mm). Pentru a acoperi toată gama de utilizări, de la șosea, ciclocros, XC, enduro și până la DH și trial, au fost concepute dimensiuni între 140 și 203 mm. Singurul aspect ciudat este că se specifică faptul că e nevoie de plăcuțe ceramice, fără să se precizeze nimic mai mult despre un model anume. Compania a precizat că sunt de evitat plăcuțele cu conținut de fibre metalice, deoarece acestea deteriorează prematur stratul de carbon. Din păcate însă, modelele anterioare de discuri de carbon nu frânau suficient cu plăcuțe organice și aveau nevoie de modele metalice, ceea ce reducea mult durata de viață. Rămâne de văzut în timp cum se vor comporta aceste discuri.

Alpha_Ceramic-Rotor-RS_carbon-ceramic-bicycle-disc-brake-rotor_140mm-rotorPrețul este mare, după cum era de așteptat, întreo 102-120 Euro bucata, dar există și oferte de preț cu reduceri de până la 45%, ceea ce înseamnă că se poate cumpăra un disc de 140 mm la 56 Euro, 160 mm la 67 Euro, 180 mm la 74 Euro și 203 mm la 98 Euro. Greutățile măsurate de producător sunt de 32, 40, 56 respectiv 69 g pentru cele 4 dimensiuni. Rămâne doar să fie testate de cineva independent pentru a vedea cât sunt cu adevărat de performante.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × four =