Acum citesti
Janta

Janta

ce_este_janta_rotiiJanta este una din componentele de baza a rotii unei biciclete. Aceasta reprezinta elementul de legatura intre spitele rotii si anvelopa acesteia, fiind in fond suportul anvelopei. Jantele contribuie la performantele unei biciclete, atat prin constructia cat si prin greutatea lor. Distingem doua modele de jante : single wall si double wall. In traducere libera, exista modele de jante cu pereti simpli si pereti dubli.

Materialele din care sunt realizate jantele pot varia, de la otel (fiind cele mai slabe ca performante, dar si cele mai grele), aluminiu (cel mai des uzitate, imbina raportul costuri/performante) si carbon, care sunt in clipa de fata cele mai performante si cele mai usoare modele.

Distingem jante pentru mountainbike-uri, citybike-uri, cursiere, bmx-uri, impartite in subcategoriile disciplinelor respective. Un exemplu in acest sens este ca o janta destinata probelor de Cross Country, nu va putea fi uzitata pentru Downhill, deoarece se va distruge in scurt timp. Jantele pot avea 32 sau 36 de gauri pentru spite.

Exista si jante pline pentru mountainbike-uri, din aluminiu, cu 5 spite. Sunt insa ceva mai grele decat jantele normale, iar odata descentrate datorita unei lovituri foarte puternice, cu greu mai pot fi indreptate. Jantele pline pentru cursiere sunt insa mult mai performante si mai usoare decat cele pentru mountainbike-uri.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × five =