Acum citesti
Luna evenimentelor


Arunc un ochi pe calendarul competițional al lunii care urmează și mă văd nevoit să exclam cu aceeași exaltare cu care o făcea Galileo Galilei în urmă cu 400 de ani: Eppur si muove! Și totuși se mișcă! Dacă cele nouă evenimente și concursuri care urmează nu sunt suficiente pentru a te convinge, voi încerca să-ți amintesc faptul că o lună cu atâtea evenimente pentru scena ciclistică din România este fără precedent.


Și bineînțeles că șansele ca numărul evenimentelor lunii Mai să crească sunt mari, pentru că nu doar competițiile sunt cele care vor promova direct sau indirect mersul pe două roți. Alte evenimente satelit, organizate de grupuri restrânse, își vor aduce de asemenea contribuția la fixarea ideii de bicicletă în mintea locuitorilor marilor orașe. Menționez aici Drumul bicicletei, BikeWalk-ul sau Masa Critică. Vestea bună este că aceste mici evenimente se îndreaptă vertiginos către maturitate. Când o vor atinge? Nu știm, dar ne revine în minte mereu povestea celor 80.000 de bicicliști care au pedalat împreună la Masa Critică din Budapesta, pe 20 Aprilie 2008. Un record absolut dealtfel.


Este lipsit de orice sens să comparăm aceste cifre cu cele din România, însă un calcul simplu pe care-l poate efectua și un copil de clasa a 2a ne arată că numărul celor interesați în a lua parte la evenimente biciclistice este în continuă creștere de la un an la altul. Pentru România, un număr estimat de 2.000 de participanți la Prima Evadare ediția 2011, este cu adevărat impresionant. Ne arată că numărul de utilizatori ai bicicletei a crescut. Unii au renunțat la lene și s-au mobilizat pentru o viață mai sănătoasă, alții renunță la confortul oferit de automobil pentru a alege varianta rapidă și economică pe două roți.


Practic, nici nu contează care sunt motivele. Cu cât mai variate cu atât mai bine, deoarece fiecare găsește la un moment dat o explicație solidă pentru care utilizează bicicleta. Important este că multitudinea competițiilor și a evenimentelor n-ar fi în continuă expansiune dacă creșterea numărului de bicicliști n-ar fi luat (între timp) suficient avânt. Iar asta este cea mai bună veste pe care ne-o putea aduce această primăvară!


Pedalați cu spor, în fiecare zi!


Dragoș Mitroi
editor-in-chief


Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + twelve =