Acum citesti
Noul flagel al societății: bicicliștii violenți

Nu o să-ți vină să crezi ce face acest biciclist! Scena incredibilă în care este implicat un biciclist! Filmarea care schimbă tot ce știam despre bicicliști! Ai să rămâi prost când vezi violența de care sunt capabili bicicliștii! Masacru pe străzile Capitalei! Bicicliștii se revoltă! Și pleiada de titluri senzațional-otevisto-tabloide ar putea continua, asta dacă redactorul care a publicat această știre nu ar fi fost presat de goana postării acestui material.

mars_biciclisti_bucuresti

Noii “bizoni” ai traficului sunt bicicliști. Ce mai… Deontologia jurnalistică în cel mai strălucit moment al ei. O simplă altercație în trafic devine motiv de generalizare. Voi, ăștia cu bicicletele, sunteți în plus și apăsați un trafic deja sufocat! Pe deasupra, vă mai și bateți cu bieții șoferi care și așa au o viață grea în acest haos urban. Ați adus violența în acest mediu pașnic și tihnit care erau străzile din București, deci sunteți noii bizoni. Cam așa s-ar traduce articolul apărut zilele trecute pe site-ul realitatea.net. Din păcate, goana după senzațional îi face pe mulți să întreacă anumite măsuri și, îmi permit să spun, să denatureze anumite fapte. Nu contest că acel biciclist i-a tras șoferului vreo două scatoalce și o mostră de salivă pe frunte. Nici nu contest că reacția a fost exagerată, chiar dacă unele situații nu au decât o rezolvare violentă. În principal, face parte din natura umană, că ne place sau nu.

Când însă această întâmplare izolată se pune în lumină ca fiind un obicei, atunci există deja o problemă. Se poate că autorul textului și superiorii săi sunt niște neprihăniți care nu au ieșit din casă până acum și asistă (indirect) la prima bătaie în trafic, dar astfel de lucruri se mai întâmplă. Da, oamenii se mai și bat. Pe stradă, pe stadion, în trafic, șoferi, studenți, avocați și ce locuri și categorii sociale mai vreți. Dar cine e mai bizon? Cel care nu a acordat prioritate sau cel care a venit să îi bată obrazul pentru acest lucru? Nu există buni și răi în acest caz, cum nu există buni și răi nici în disputa bicicliști vs. automobiliști. Cu toții participăm la trafic și dacă cu toții am da dovadă de respect și toleranță atunci s-ar produce schimbarea pe care o așteptăm de atâta vreme.

Vezi Comentarii (38)
  • Articolul asta e foarte manipulator. Oricare ar fi fost motivul (de data asta doar neacordarea prioritatii, care se intampla atat de des in trafic) reactia este extrem de deplasata. Total inacceptabila !

    De ce nu pui filmuletul cu bataia ca sa vada toata lumea ce s-a intamplat?

  • pe blogul lui Zoso comenteaza cineva care spune ca este autorul video-ului si care spune ca biciclistul se incadra sa faca stanga si taximetristul a incercat acelasi lucru dar fara sa se uite.

  • Simplu. taximetristul schimba directia de mers ca si cum ar fi la masa pe tarla (fara sa se asigur) aprope accidentand grav biciclistul.
    Eu felicit biciclistul pentru initiativa, poate in felul asta taximetristul data viitoare foloseste si el oglinda.

  • @Andrei: evident că ceea ce s-a întâmplat este de condamnat. Dar cu toate acestea, cel care a publicat știrea pe realitatea nu poate să generalizeze și să afirme că bicicliștii sunt noii bizoni din trafic. Până la urmă despre asta era vorba. Există link către film în header-ul acestui articol. Vă rog citiți cu atenție.

  • Mulțumesc Thomas. Comentariul celui care a filmat (de pe zoso.ro):

    viorel a comentat: 19 Mai 2013 at 9:46 pm

    „deci:
    1 eu sunt pe motocicleta care filmeaza (proprietarul filmului)
    2 deoarece camera nu este una calitativa nu se vede ca biciclistul semnalizeaza(cu mana) ca vrea sa faca stanga (motiv pentu care era pe mijloc, acesta plecand de pe banda 1) taxiul a vrut si el sa se incadreze pe banda 2 dar ce sa vezi, una bucata biciclist, taximetristul s-a facut cu masine spre acesta si de aici lucrurile au degenerat dupa cum se vede si in filmare.
    3 nu am interventit in favoarea taximetristului pentru ca la fiecare iesire cu motocicleta dau de cate unu care si-o cauta cu nocturna de pe stadion si tot ei sunt tari in gura.

    DREPT URMARE MA BUCUR CA SI-A LUAT-O FRAIERUL.”

    Am încheiat citatul.

  • Daca este de condamnat ar trebui sa reiasa din textul articolului. Ori acesta (in special ultima parte) nu face acest lucru si trateaza cu foarte mare indulgenta toata intamplarea. Eu stiam ca sunteti o revista online (deci care trebuie sa respecte o anumita deontologie) care militeaza pentru drepturile biciclistilor, nu drepturile batausilor.

  • Din pacate, atunci cand o masina aproape ca da peste tine, iti este pusa in pericol in viata, te umpli de adrenalina si stiintific vorbind organismul intra pe modul „fight or flight”. De aici, fiecare se descurca cum poate…

  • Cred că fraza de încheiere lămurește atitudinea noastră vizavi de astfel de evenimente: Cu toții participăm la trafic și dacă cu toții am da dovadă de respect și toleranță atunci s-ar produce schimbarea pe care o așteptăm de atâta vreme.

  • Chiar am ramas surprins de reactia sa… sunt perfect de accord ca taximetristul a gresit si acest lucru se intampla zilnic in special cu taximetristii .. dar totusi reactia biciclistului a fost mai mult decat exagerata… nu i-au partea taximetristului pt ca si eu am fost in aceasta situatie si nu doar o data.. dar credeam ca biciclisti in general sunt oameni mai pasnici, mai cumsecade si ca macar noi dam dovada de putin respect… dar in schimb el a reactionat mai ceva ca un sofer frustrat … rusine !!!

  • Eu sunt de acord cu biciclistul, am dat si eu cateva picioare in masini de-a lungul timpului, spre atentionare, gen.
    Imi este mult, mult mai frica sa ies cu bicla in oras decat pe orice offroad, si asta din cauza soferilor care conduc prost, repede, fara sa le pese…

    Daca esti in masina indoi un fier, te costa bani si niste timp, daca esti pe bicicleta pierzi luni de recuperare si poate mult mai mult, si esti constient de asta in trafic, asa ca orice ti se intampla e practic o amenintare grava la siguranta ta, si reactia e pt aia, nu pentru ce se vede sau nu pe o filmare.

    Il stie cineva pe tip? E faimos 😉
    Dan

  • Biciclistul NU avea ce sa caute pe banda aia si ce-l mai mult la 1m de bordura.
    PS: Macar avea cascheta, pe multi teribilisti ii vad pe sosele fara! 😀

  • Mariuscbn, citeste regulamentul rutier inainte de a comenta, te rog. E pacat sa strici discutia pe baza nestiintei tale.

    Nu pot spune ca as fi de acord cu biciclistul, dar cred ca il inteleg – cand cineva aproape ca da cu masina peste tine reactia de autoaparare si andrenalina sunt greu de controlat. Mai ales daca e un sofer care intentionat te mai sicaneaza in trafic.

  • nu incurajez astfel de comportamente insa unii chiar is nesimtiti, oricum are sange biciclistul inconjurat de taximetre pe asfalt si nu s-a lasat, plus ca a folosit si bicicleta ca aparare si 10 pt femeia ce a intervenit asta e spirit civic!!!

  • I-a lovit masina cu bicicleta! hahahahha

    Nu inteleg de ce sunteti atat de indignati. Cand apare cate un articol care spune ca toti soferii sunt ciobani care nu stiu sa respecte *sigh* drepturile biciclistilor sunteti cei mai fericiti.

    In orice caz, extraordinar de comica filmarea. Nu m-ar mira ca biciclistul respectiv sa se trezeasca pe asfalt la un moment dat.

  • Mariuscbn, iti recomand cateva lucruri:

    1. Inainte sa te apuci sa scrii, ia un abecedar in mana.
    2. Dupa ce o sa stapaneste tainele abecedarului, ia un cod rutier. Sunt convins ca o sa-ti dea peste cap filosofia vietii tale de pana acum.

  • Taxi-Driverul a gresit iar Biciclisrtul s-a defulat pe masina pentru toate frustrarile lui trecute, prezente si viitoare. Biciclistul a exagerat, nu are deca sa isi puna camera de trafic cum avea motociclistul-raportor si daca i se intampla mizerii in trafic, da un mail la Politie si gata. E un film cu doi golani……asta e nivelul strazii cateodata…..

    Se mai putea intampla sa sara si alti taximetristi…si circul era gata…nici nu mai conta vinovatia unuia sau a altuia….. RAZBUNARE=PROSTIE MAXIMUS

  • Violenta nu aduce la randul ei decat alt val de violenta. In principiu nu pot sa aprob, dar, exista cazuri in care, din nefericire, nu se poate altfel. E o vorba (taximetristii sunt soferi profesionisti). Hai nu zau? Caz concret aseara: Ma indreptam catre casa cu tramvaiul. Un taximetrist taie fata tramvaiului (care avea verde) si era sa fie lovit lateral daca nu frana violent vatmanul. Ce se intampla imediat dupa? Taximetristul coboara si incepe sa il injure cum stia el mai bine (in timp ce clientii (2 la numar) il asteptau in masina) pe vatman. De ce? El gresise.. si inca grav.. Nu generalizez, sunt soferi si soferi dar riscul pentru noi biciclistii este foarte mare si cred ca sunt in asentiment cu toti cand zic ca mai vreau sa traiesc, nu de alta dar mai am de pedalat..

  • Nu sunt adeptul batailor in trafic, oricum foarte multi conservari au clar probleme cu nervii. Dar legat de taximetristi, o cafteala ar trebui sa primeasca fiecare dintre ei, macar o data pe zi…. Nu stiu de unde se aduna toti la fel, acelasi pattern de „smecherasi” cocliti. Ca pana mea, ciobanetele de la volanul masinii galbene face parte din peisajul trist al orasului, biciclistul de unde a mai aparut el civilizat. Afaraaaaaaaaaa de pe sosele cu astia civiliztai, lasati domne taximetristii imputiti in pace sa faca ce vor pe sosele.Auzi tu domne’ ce rai sunt biciclistii astia.

  • Viitorul e simplu. Gherila de biciclisti, cu legea in mana (un pic mai lunga,eventual din cauciuc sa usture), aplicata dom’le la fiecare galbejit d’asta de se crede pe tarla. Si pana atunci, dragi comentatori in favoarea galbejitilor „sfinti”, mai iesiti din casa ca o sa va doara gatul de la monitor….

  • Ce sa- intamplat ce nu s-a intamplat…..asta nu mai conteaza. Din punctul meu de vedere se circula pe banda 1 lanaga bordura…..si treci pe trecere. E ca si cum ai fii cu caruta pe sosele si te-ai astepta sa te respecte toti. Cat despre faptul ca era un taximetrist implicat….sincer, la ce reactia a avut individul, cred ca ar fi putut fi oricine. Nu vreau sa iau apararea taximetristilor, eu la randul meu ma feresc daca circul pe sosea DAR repet….banda 1 la bordura si folosesc trecerile de pietoni… nu m aplimb cu caruta pe banda 2, 3..etc ca sigur nu pot sa merg nici macar cu 50 la ora constant. Daca ne strangem 3000 la mittinguri pentru piste asta nu inseamna ca trebuie sa ne consideram autoturisme acu si sa circulam ca atare

  • Ca fapt divers, la sfarsitul filmuletului se vede cum gibonul se urca pe bicla si trece strada pe la trecerea de pietoni (desigur, pentru ca este pieton sau vehicul dupa cum ii convine) si trece strada pe rosu. Asta ca sa elucidam si cat de corect circula gibonul, pe langa modul in care isi manifesta nemultumirea. Si, inainte sa fiu acuzat de marea comunitate a bikerilor ca sunt de partea soferilor, nu am masina si circul cu bicla prin Bucuresti. Daca as fi asistat la scena, as fi chemat politia pe capul biciclistului zelos…

  • @ andrei : sincer mi se pare că ești un labagiu la vîrsta a 2-a posesor de logan în rate pe 15 ani
    deci taci naibi și nu mai da din ciocul de papagal
    biciclistul merită nota 10 . Ce a făcut r raspundere civică. Adică tu te uiți la toți cum aruncă gunoiul pe stradă sau dau în cap si nu intervi! El a fost aproape trimis la spital de un taximetrist ordinar după care handicapatul a avut tot el ciocul mare…cam ca tine așa. Deci dacă ăla l-ama atacat, el și-a folosit dreptul la apărare și îmi pare rău că nu l-a scos din taxiul ăla de rahat și să îl bată sa il lase lat. Așa data viitoare toate gunoaiele în cuști galbene ar avea grijă, ca nu cumva să și-o ia. Asta e singura soluție! Plus camerele de supraveghere și miliția să ia permisele la cîteva dejecții

  • Parerea mea este ca taximetristul si-a meritat-o. In primul rand, cu totii stim ca in Romania sunt probleme grave de comportament dintre biciclisti si soferi.
    In Timisoara, de exemplu, situatia nu e cu mult mai roz decat cea din Bucuresti. Rar intalnesti un sofer, mai ales taximetrist, care sa se comporte respectuos fata de tine, ca biciclist.
    Biciclistii au fost intotdeauna rau vazuti de soferi, tocmai din cauza ca ei sunt aparent cei care ii „blocheaza” in trafic, insa nu este asa. Cu totii avem drepturi egale, fie biciclist sau sofer, toti avem dreptul de a participa la trafic, in limita bunului simt.
    Sunt de parere ca, chiar daca primariile ar incepe un proiect de constructie a pistelor de biciclete pe carosabil, ca si in Sibiu, totul ar fi la fel de haotic ca si acum, tocmai din cauza ca nu exista acel respect reciproc. Ma indoiesc ca acest lucru se va schimba in bine cat de curand.
    Revenind la subiectul propriu-zis, biciclistul probabil ca a avut antecedente cu taximetristi si soferi in general, iar aceasta faza probabil ca l-a scos din minti.
    Eu circul cu cursierea pe sosea, circul normal si legal cu media de 45km/h. Iar ca sa fiu mai al dracului, ocolesc zonele cu piste de biciclisti, tocmai ca sa le pot da peste nas soferilor. Noua legislatie spune ca nu ai ce cauta cu bicicleta pe trotuar daca nu sunt piste prezente. Deci, sac!
    Si da… poate ca imi pun viata in pericol, dar sincera sa fiu, putin imi pasa. Poate ca pana nu imi ies si eu din minti ca biciclistul din videoclip, nu se va schimba mai nimic in Romania asta.
    Sa cautati pe youtube filme cu traficul de zi cu zi din alte tari ale Europei, va veti uimi de ce veti vedea, sunt convinsa. Nu pot spune ca acolo nu se intampla conflicte si momente de disrespect, dar nu atat de des ca la noi.
    O zi/seara buna sa aveti.

  • eu am si masina si bicicleta(le conduc cam de 11 ani pe amandoua) dar la deplasari prefer bicicleta adeseori pentru a evita aglomeratia din oras..Nu toti taximetristii merita tratamentul primit de cel in cauza.insa cea mai mare parte a lor se comporta ca si cum tot drumul le-ar apartine si am fost tentat sa ma comport ca biciclistul din imagini..ca sa nu mai spun de alti soferi cu masini bombe care conduc sportiv gata sa te doboare de pe bicicleta +claxoane date de la 20 de cm..Pe scurt, bravo baiatului de pe bicicleta,nu a facut neprovocat ce a facut.

  • Realitatea TV, e dupa nume ironic simti dar si vezi ca realitatea la TV e deformata pentru a dezinforma. Singura noastra aparare e tot aceeasi care ne si ataca, mediu, adica TV, si un alt post de televiziune, sa zicem unul care e superior la realitatea TV. Oricum fapta e ispravita, tot ce putem face e sa invatam de la alti pt. a evita astfel de circ.

  • Problema asta nu se va rezolva doar prin existenta pistelor de bicla, desi asta ajuta. In strainatate, se invata la scoala de soferi ordinea prioritatii in trafic: intai au prioritate pietonii, apoi biciclistii, apoi masinile mici si la urma masinile mari. Pana nu se „invata” respectul, solutiile celelalte sunt doar de suprafata. Si este vorba de respect in general pt cel de langa tine, ce ar trebui sa porneasca de acasa, lipsa acestuia se simte in multe situatii de viata in Romania. Eternul razboi taximetristi-biciclisti este doar unul dintre ele.

  • @clau: THIS. Observi si din comentarii lipsa respectului pentru cel de langa tine. Da, taximetristul era vinovat. Dar biciclistul chiar trebuia sa se coboare la nivelul unui tigan cu carnet? Problema nu este numai ca lipseste respectul pentru cel de alaturi, dar lipseste in primul rand respectul pentru lege si lipsa/inconsecventa organelor de politie. La noi se aplica cu drag zicala „hotul neprins e negustor cinstit”, si fiecare accepta riscul de a fi prins. Din pacate asta are de-a face cu educatia si cu cei 7 ani de acasa. Cum ar decurge respectivul incident in Germania? Simplu: soferul este neatent si se face spre biciclist, biciclistul se fereste, ii atrage atentia, daca exista pagube se schimba numerele de asigurare si cam atat. Totul politicos, bineinteles, altfel exista x martori, iar injuriile se pedepsesc cu amenda si despagubiri materiale pentru defaimare…

  • De fiecare data cand se intampla un incident intre o bicicleta si o masina se gaseste cate unul care sa spuna ca biciclistii n-au ce cauta pe strada, ca biciclistii trebuie sa se plimbe pe trotuar, etc.

    Asta e mare problema in romania, atat soferii cat si autoritatile au senzatia ca biciclistii se plimba pe strada. Prea putina lume intelege ca de cele mai multe ori biciclistii vor sa ajunga undeva (la serviciu, la scoala, la o intalniri, etc) la fel ca restul participantilor la trafic.

  • Taximetristii au o mentalitate gresita a utilitatii serviciului prestat de ei. Cumva si-au format impresia ca sunt o breasla importanta, care face un serviciu public, la fel ca mijloacele de transport in comun si se comporta in trafic intr-un mod de-a dreptul periculos. Pentru ei deplasarea pe drumurile publice e un drept, in timp ce pentru toti ceilalti participanti la trafic (tratati ca un fel de jaloane mobile) e un privilegiu ce poate fi anulat oricand. Regulile de circulatie sunt incalcate flagrant, pentru ca taximetristul se considera in misiune, ceva similar cu pompierul sau politistul, iar principiul de baza este ca dupa incalcare codului rutier nu raman urme pe asfalt daca nu se produce accident. Adica mersul pe o straduta scurta pe sens interzis nu e o contraventie. Depasirea liniei duble continue nu produce rasturnarea soselei sau ruperea liniilor sau asfaltului. O simpla manevra de intoarcere intr-o intersectie, la finalul unei curse, se transforma intr-o incalcare flagranta a catorva articole din codul rutier: nerespectarea semaforului (intoarce pe rosu, pentru ca nu se misca nimeni inca), neacordare de prioritate masinilor care s-au pus in miscare, neacordare prioritate pietoni care au verde, blocat intersectia pentru a finaliza cu orice pret manevra, oprit in statia de autobuz sau oprit pur si simplu pe banda intai cu avariile aprinse pentru a-si numara banii. In fiecare zi vad astfel de idioti care ar trebui sa-si piarda permisul pentru sfidarea legii. Sa nu ne miram ca taximetrie practica niste oameni de joasa calitate si fara pregatire de nici un fel, fosti puscariasi, teribilisti fara ocupatie sau oameni ce nu stiu sa faca nimic altceva. E singura meserie, daca se poate numi meserie, pentru care orice persoana cu permis de conducere e apta sa o practice. In Bucuresti sunt 12000 de autorizatii, plus pirati, insemnand un taxi la cel mult 200 persoane. O comparatie: orasul Graz din Austria, 250 mii locuitori, are cam 800 de taxiuri si toate sunt folosite intens in special catre aeroportul situat in afara orasului, dar primaria nu permite mai multe, pentru a nu incurca traficul. Cererile de autorizatie de taximetrie asteapta in coada la primarie si nu se elibereaza una noua decat daca renunta un taximetrist la autorizatie.

    Reactia biciclistului din video este rezultatul unor experiente similare acumulate, e o rabufnire a sicanelor si umilintelor la care a fost supus de taximetristi. Am sa va dau exemplu personal de incident: mergeam cu 30 km/h si ma depaseste un taximetrist, pentru a frana brusc dupa ce a terminat depasirea, adica aflat la 5m in fata mea, pentru a intra in benzinaria de pe dreapta. Am avut o reactie rapida si am franat, dar a iesit practic din fata mea, altfel ma loveam de el, pentru ca franarea pe doua roti nu e la fel de eficienta ca pe patru. Am intrat dupa el in benzinarie si l-am intrebat de ce e idiot si face astfel de manevre periculoase, de ce nu a ramas in spatele meu 50m pana treceam de benzinarie fara sa ma depaseasca, pentru ca mergeam destul de repede, cu 30km/h. Raspunsul a fost: „pai de ce mergi ca bezmeticul cu asemenea viteza?”. As fi vrut sa-l bat la fel ca biciclistul din video, pentru ca un astfel de specimen nu intelege logica, doar violenta.

  • TAXIMETRISTI SUNT CEI MAI MARE SOBOLANI!

    CU PREA PUTINI OAMENI AM AVUT PROBLEME IN TRAFIC DAR CU TAXIMETRISTI E ALTA POVESTE!

    INTRA IN TINE INTENTIONAT, TE LOVESC CU OGLINZILE, SE DAU SPRE TINE, SE BAGA IN FATA TA!

    abia astapt sa imi iau o camera sa umplu youtubul si forumul politistilor de filmari!

  • stiti cum respect eu soferi , exact cum ma respecta ei pe mine, in cazu in care unu face gargara si se crede mare mahar ca este dupa caroserie zbang pe geam si la dileala ca asta merita toti bizoni de soferi mufa sparta …eu respect regulile de circulatie si respect soferi ,dar ei de ce nu respecat biciclisti ….si atunci trebuie sa le raspunzi cu aceeasi moneda,daca nu crezi ca faci fata la un smeker in BMW atunci scoate 2 spryuri cu pipeer si ati rezolvat treaba ..plus un cadru in gura :))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twelve + 4 =