Acum citesti
Test – șosete iarnă Northwave HUSKY CERAMIC

Pentru a supraviețui iarna pe bicicletă ai nevoie, desigur, de echipament special. Însă pentru ciclism nu orice haine sau accesorii sunt bune, majoritatea hainelor obișnuite de iarnă fiind voluminoase. Acestea nu ne ajută prea mult, chiar dacă de cald țin.

În sensul ăsta, echipamentul de iarnă special gândit pentru bicicletă, este diferit. Deși ține de cald la fel de bine, hainele și accesoriile sunt mult mai subțiri, motivul principal fiind să nu-ți împiedice libertatea de mișcare pe bicicletă.

Este și cazul șosetelor de față, Northwave HUSKY CERAMIC, făcute să-ți țină picioarele calde iarna.

În specificațiile oficiale Northwave nu precizează temperaturile pentru care au fost proiectate șosetele astea, întrucât rezistența la frig este ceva subiectiv și personal pentru fiecare ciclist/ă în parte. Cu alte cuvinte, depinde doar de tine și de cât de bine tolerezi frigul, dacă șosetele ți se potrivesc. Toamna asta și acum, la început de iarnă, eu le-am testat în mai multe situații. De la zile reci de toamnă la seri friguroase și ploioase de iarnă.

Northwave HUSKY CERAMIC au în alcătuire lâna merino, dar din specificațiile oficiale nu reiese procentul. Din câte am „simțit” însă pe traseu, lâna reprezintă o mare parte din componență, restul fiind țesătura Resistex Bioceramic, un material sintetic, elastic și rezistent la frecare. O altă proprietate interesantă a Resistex-ului Bioceramic, este că, potrivit Northwave, reflectă înapoi spre tine căldura emanată de picioare. Folosind procedeul ăsta, șosetele izolează foarte bine la frig, dar fără a fi groase.

De ce este lâna Merino așa bună?

Deja de multă vreme, hainele cu lână Merino în alcătuire au început să fie din ce în ce mai căutate și apreciate, în detrimentul fibrelor sintetice. Iar motivul este simplu: deși puțin mai scumpă, lâna oferă o mulțime de avantaje naturale.

Astfel, pe lângă faptul că oferă izolare bună, lâna transportă umezeala spre exterior și are proprietăți antistatice. De asemenea, nu provoacă mâncărime și nu face multe cute. Este ușoară și nu se deformează ușor în timp. Lâna în general si lâna Merino în special, este o alternativa multifuncțională și naturală la hainele sintetice. Așa cum spuneam, costă mai mult, dar echipamentul care are merno, ține mai mult în timp și, cel mai important, miroase mai puțin după ce îl porți.

Aceasta proprietate am observat-o li eu, reușind să folosesc șosetele la trei ture de bicicletă, înainte să înceapă să se simtă ceva miros și să fie nevoie de spălare. Acest avantaj este foarte bun, mai ales atunci când ești la o tură de bikepacking unde, pentru că ai la tine puțin echipament, trebuie să iei puțin și să-l refolosești des. Practic, tot ce trebuie să faci pentru a refolosi a doua zi hainele care au merino în alcătuire, este să le lași la aerisit peste noapte.

Dar cum reușește lâna merino să facă asta? Tot mulțumită proceselor naturale din interiorul ei. Keratina din lâna merino descompune bacteriile din transpirație care provoacă miros. Desigur, aici trebuie pus un asterisc și spus că depinde și de organismul tău și de cât de abundent transpiri. Nu este exclus ca doar lâna în sine să nu facă față transpirației, fiind nevoie și de spălarea echipamentului, în fiecare seara.

Cum s-au comportat Northwave HUSKY CERAMIC în teren

Revenind la șosetele noastre, cu Northwave HUSKY CERAMIC m-am simțit excelent! Personal, nu sunt alergic la șosetele din material sintetic, așa că nu am putut testa cât de „delicate” sunt aceste Husky cu picioarele mele. În schimb am putut afla cât de călduroase sunt când, într-o tura făcută la începutul iernii pe Transfăgărășan, la întoarcere ne-a prins nu doar noaptea, cu temperaturile scăzute, dar și ploaia rece.

Pe coborâre m-am udat complet la picioare, ciclocomputerul arătându-mi temperatura de 4 grade cu plus. Astfel, deși eram leoarcă, nu-mi era deloc frig la picioare. Și mai frig fusese însă pe urcare, când temperatura a fost de doar 1 grad cu plus. Nici atunci nu am simțit niciun pic de disconfort.

Northwave HUSKY CERAMIC – alte avantaje

Pe lângă lâna merino din alcătuire, șosetele au și fibra sintetică. Este vorba de Resistex Bioceramic, despre care am vorbit la început, pe care o găsim, mai mult, în zonele predispuse la uzură pronunțată, mai precis la călcâie și vârfuri. Resistex Bioceramic este folosită însă și în alcătuirea șosetei per ansamblul ei, fibra având, la rândul ei, proprietăți de izolare față de frig.

Concluzie șosete de iarnă Northwave HUSKY CERAMIC

Nu pot fi decât extrem de mulțumit de șosetele astea. Testându-le exact așa cum au fost gândite, m-au protejat foarte bine împotriva frigului, chiar și când erau complet ude. Mai mult, pentru că nu sunt groase, spre exemplu ca niște șosete pentru schi, le poți folosi fără probleme în pantofii de ciclism care, la rândul lor, sunt destul de minimaliști și subțiri. Nu în ultimul rând, nici prețul nu este atât de mare, când te gândești cât de utile sunt Northwave HUSKY CERAMIC în natură.

Specificații Northwave HUSKY CERAMIC

  • Compoziție: lână merino și fibră Resistex Bioceramic
  • Întărituri la vârf și călcai
  • Construcție: Biomap, specific stâng-drept
  • Înălțime: 24 cm
  • Sezon: toamnă/iarnă
  • Măsuri: S (36-39) – M (40-43) – L (44-47)
  • Culori: galben, negru, roșu/negru, negru/portocaliu
  • Preț la data publicării recenziei: 89 lei
  • Importator: Bikefun.ro
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − four =