Acum citesti
Test – coburi Merida Gravel pentru șa și furcă

Gravel biking-ul și bicicletele pentru gravel par să câștige teren. Majoritatea mărcilor importante de biciclete au astfel de biciclete în ofertă, iar asta înseamnă că utilizatorii le consideră suficient de importante. Însă gravel biking-ul este puțin diferit de mersul pe mtb și este clar diferit față de mersul pe cursieră. Dacă pe mtb mergi într-o tură de-o zi sau chiar mai lungă, cu un rucsac în spate, poți face asta și cu un gravel bike însă aici producătorii au lansat accesorii speciale pentru acest tip de biciclete.

Este vorba în primul rând de coburii cu instalare pe tija de șa, cu prindere de tija de șa și railurile șeii, coburi de capacitate medie care îțî permit să nu mai mergi cu rucsac în spate. E vorba aici în primul rând de confort.

Odată cu lansarea bicicletei lor pentru gravel denumita Silex, pe care am testat-o aici, Merida a oferit și propria „colecție” de accesorii pentru gravel. Însă producătorul german nu s-a limitat la geanta de șa ci a făcut și una mai mică ce poate fi instalată pe brațele furcii bicicletei.

Coburul pentru șa Merida Gravel are construcția clasică pe care o știm deja, cu chingile aferente pe care le folosești când fixezi coburul de tija de șa respectiv șa și închiderea prin rulare. În plus față de alte modele pe care le-am mai testat, acesta are câteva accesorii în plus și anume: un mic buzunar cu fermoar pe partea inferioară și un alt buzunar deschis, mai mare, pe partea superioară plus un șnur elastic sub care poți transporta o jachetă de ploaie spre exemplu, pentru a o avea la îndemana la nevoie.

Coburul pentru șa este construit din materialul impermeabil Nylon 600D însă cusăturile nu sunt vulcanizate așadar această geantă nu este complet impermeabilă. Pentru transportul hainelor și al altor obiecte trebuie să le pui la interior intr-o pungă de plastic.

Dimensiunile de 63.5 x 15.24 x 17.78 cm și capacitatea de transport pentru 5 kg fac din Merida Gravel pentru șa un cobur în care poți transporta aproape toate cele necesare unei ture de o zi. Însă ideal ar fi să mai ai fie un rucsac mai mic în spate fie coburul pentru furcă, daca totuși ai multe lucruri la tine.

Închiderea prin rulare este o idee foarte bună și o întâlnim la toate produsele de acest gen. Ai mai multe avantaje. În primul rând dacă geanta nu este complet plină, o poți rula atât cât este nevoie pentru ca lucrurile din interior să fie compactate, iar coburul să aibă o formă bine definită. În al 2lea rând rularea oferă și o închidere sigură, care nu permite pătrunderea noroiului la interior.

Pe bicicletă geanta stă bine însă mai puțin bine decât alte produse similare testate. Modul cum sunt amplasate chingile fac ca acest cobur să se îndoaie de la mijloc, ajungând ocazional destul de aproape de roata spate. Din acest motiv, din când în când, la gropi mai mari, acesta chiar atinge roata. Însă pe de-a lungul testelor am încercat mai multe modalități de fixare. Până la urmă am găsit poziția ideală, probabil cea recomandată de producător, în care geanta stă bine.

Buzunarul de dedesubt este mic însă e securizat cu fermoar și oferă suficient spațiu pentru a transporta un portofel mic. Nu uita însă că și acesta trebuie protejat de ploaie și în primul rând de apa aruncată de roată. În buzunarul de deasupra, fiind  deschis, poți ține ceva mâncare, cum ar fi batoane energizante, acestea aflându-se la îndemână. Nu în ultimul rând avem și cordelina elastică despre care am pomenit mai sus. Aici poți pune jacheta de ploaie sau o haină în plus dacă se răcește afară.

Geanta Merida Gravel pentru șa dispune de elemente reflectorizante pe laterale și în spate plus o serie de 5 găici unde poți agăța un stop spate. De asemenea coburul este echipat cu alte două găici rezistente din plastic de care poți agăța o alta chingă. În felul ăsta poți transporta geanta pe umăr când ajungi seara la destinație și urci în pensiune, sau când urci cu bicicleta în tren.

Coburul de furcă este un produs nou pentru mine. L-am găsit însă foarte util chiar dacă are o capacitate mică, de 5 litri, greutatea maximă transportabilă fiind de 3 kg. Coburul Merida Gravel pentru furcă este construit din alt material, mai precis 210D Diamond TPU, iar acesta este complet impermeabil, inclusiv cusăturile fiind vulcanizate. În testele mele „de laborator”, am aflat că apa nu pătrunde prin material însă dacă geanta nu este suficient rulată, ceva apă poate pătrunde prin partea de sus.

Gentuța este mică însă am reușit să introduc aici suficiente lucruri utile pentru o tură de graval bike. În combinație cu ce poți transporta în coburul de șa sau într-un rucsac, geanta oferă suficient spațiu.

Se livrază împreună cu suportul special care se montează pe furcă. Modalitatea de instalare poate fi cu șuruburi, dacă furca permite sau cu ajutorul a două bride groase, dacă vrei să instalezi această geantă pe o furcă normală.

Pachetul include și cele două chingi care fixează coburul de suport. Din teste am aflat că unele furci care oferă aceste prinderi speciale nu dispun și de șuruburi suficient de lungi, iar suportul este posibil să cadă, așa cum mi s-a și întâmplat. Așa că pentru siguranță suplimentară am folosit cele două chingi pentru a fixa coburul petrecându-le prin spatele brațului furcii.

Și această geantă se închide prin rulare, deci poate avea o formă bine definită și dacă nu este plină. De asemenea are la rândul ei cele două găici din plastic de care poți prinde o altă chingă pentru a o transporta ușor pe umăr.

Cei doi coburi pentru bicicletă și în special pentru bicicleta gravel – a cărei furcă oferă în general posibilitatea instalării acelui suport special, mi-au plăcut și îi găsesc foarte utili. Capacitatea celor două produse este suficientă chiar și pentru o tură de două zile dacă este făcută vara și nu stai la cort. Pentru durată mai lungă consider că e nevoie și de un rucsac. Coburii Merida Gravel pentru tija de șa și furcă sunt de asemenea utili mai ales dacă nu vrei să instalezi pe bicicletă un portbagaj spate din metal sau efectiv nu ai montanții necesari pentru portbagaj pe bicicleta ta de „race”.

Merida Gravel Șa
– dimensiuni: 63.5 x 15.24 x 17.78 cm
– material: 600D Nylon
– sarcină maximă: 5 kg
– greutate: 390 g
– preț: 265 Lei

Merida Gravel Furcă
– dimensiuni: 217×125×74 mm
– material: 210D Diamond TPU
– capacitate: 5L
– sarcină maximă: 3 kg
– greutate: 250 g (suport inclus)
– preț: 149 Lei

Importator: BikeFun

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 + 11 =