Acum citesti
Prin sate de munte românești pe două roți

Una dintre seriile de evenimente care sunt organizate pentru grupul Adevărații VeloPrieteni este cea denumită „Prin sate de munte românești pe două roți”. Prima ediție a acestui eveniment a avut loc la început lui noiembrie 2013, iar traseul i-a dus pe 38 de bicicliști în zona Nucșoara, un sat de munte argeșean plin de istorie contemporană, de numele căruia este legată rezistența anticomunistă din munți, în frunte cu eroina Elisabeta Rizea, „simbolul rezistenței țăranului român în fata Evului Mediu comunist”. Este locul în care, timp de zece ani (1949-1958), pentru a învinge rezistența muntenilor conduși de Toma Arnăuțoiu, trupele de securitate și miliție au mobilizat cel mai mare număr de securiști pe cap de locuitor din întreaga istorie a represiunii comuniste.

De asemenea, în acest sat de munte, se afla singurul lac format pe ghips din România: Lacul Învârtita cu o suprafata de 2,2 ha si o adâncime maxima de 5 m.

In anul 2015, la editia a 10-a evenimentului momentul a fost aniversat, repetand plimbarea la Nucsoara, de data aceasta schimband sensul de mers. La cea de-a doua editie au participat 75 de biciclisti, dintre care aproximativ jumatate veniti din localitatile din zona Argesului, Pitesti, Campulung si Curtea de Arges, alaturandu-se celor veniti din Bucuresti. Toata lumea a fost atat de incantata de plimbare, de traseu, de decor, incat s-a promis ca la fiecare inceput de noiembrie plimbarea la Nucsoara sa fie repetata.

Prin sate de munte romanesti pe doua roti nucsoara adevaratii veloprieteni 01

Traseul care are in jur de 100 de km cu diferenta de nivel de aproximativ 1000 de metri, este un traseu simetric, intr-un sens urcare, in celalalt sens coborare, urcarea dinspre Bradet catre Nucsoara fiind aproximativ 4 km de offroad cu o medie de 10%, dar si cu portiuni care depasesc 25%, unde rotile bicicletelor cu greu mai au aderenta.

Astfel, duminica, 6 noiembrie 2016, a fost organizata a 12-a editie a evenimentului, ajungand pentru a treia oara la Nucsoara. De data aceasta, traseul a fost putin asimetric, plecarea realizandu-se din Curtea de Arges, pentru a mai varia decorul.

Prin sate de munte romanesti pe doua roti nucsoara adevaratii veloprieteni 03

50 de biciclisti au plecat din Bucuresti cu un tren sageata albastra pus de catre CFR la dispozitia cicloturistilor in urma solicitarii facute de Asociatia Adevaratii VeloPrieteni. Aproximativ alti 50 de biciclisti s-au alaturat grupului venit cu trenul din Bucuresti, astfel incat o suta de veloprieteni au pedalat impreuna prin satele de munte argesene, cei 100 de km ai traseului.

Prin sate de munte romanesti pe doua roti nucsoara adevaratii veloprieteni 04

Intoarcerea in Bucuresti s-a realizat prin alocarea unui vagon la unul dintre trenurile cu plecare din Pitesti.

Costurile acestei veloexcursii au insemnat cei 50 de lei pentru biletele de tren, inclusiv biletul de bicicleta, plus ceea ce a mancat si baut fiecare dintre participanti. Totodata, Asociatia a oferit participantilor batoane energizante, iar sus la Nucsoara langa lacul Invartita, cei de la Rovelo Biciclete i-au asteptat pe participanti cu dulciuri, fructe si bauturi energizante pentru refacerea energiei pierdute pe catararea destul de dificila dinspre Nucsoara.

Plimbarea a inclus si o vizita la manastirea Corbii de Piatra si la Casa din povesti, situata in imediata apropiere a acestei manastiri.

Prin sate de munte romanesti pe doua roti nucsoara adevaratii veloprieteni 02

Cei aproximativ 100 veloprieteni au fost si de data aceasta incantati de plimbare, avand parte de o vreme perfecta pentru pedalat. Drept urmare s-a facut promisiunea revenirii si la anul cand se va incerca organizarea unei plimbari de weekend in aceasta zona turistica a tarii.

Pentru a afla despre evenimentele organizate de Adevaratii Veloprieteni fie esti membru al grupului de pe Facebook, fie urmaresti pagina asociatiei, fie urmaresti pagina evenimentului, in cazul celui de la Nucsoara si a altor evenimente care au loc prin sate de munte romanesti.

Evenimentul celei de-a treia editii, unde poti vedea cat de frumoasa a fost plimbarea prin postarile si fotografiile participantilor, este aici.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × three =