Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Traseele de cicloturism Eurovelo reprezintă rețeaua de rute special gândite să fie parcurse cu bicicleta, în ritm de concediu și vacanță. Până în acest moment există peste 45.000 km de traseu finalizat, dar în total avem 17 rute, unele încă în construcție. Când vor fi finalizate, Eurovelo va însemna nu mai puțin de 90.000 km.
Dintre acești kilometri nefinalizați fac parte și porțiuni din rutele Eurovelo 6 și 13, care trec și pe teritoriul țării noastre, Eurovelo 6 „De la Atlantic la Marea Neagră”, fiind cea care atinge Delta Dunării în partea ei de sud.
„The famous sections along the Loire and the Danube Rivers are known to cycle tourists around the world, and for good reason. In France you’ll taste the best wines after cycling through the vineyards, in Vienna you’ll visit the most stunning museums, and in Serbia you’ll experience the warmth of the people”, stă scris pe site-ul oficial Eurovelo la descrierea traseului 6. După cum vedem, ce se întâmplă în România nu mai scrie, pentru că încă nu se întâmplă nimic.
Eurovelo 6 și 13 sunt un pas mai aproape de realitate pentru că miercuri, 15 decembrie 2021, s-a semnat Declarația de la Timișoara a Conferinței EuroVelo România unde, toate părțile implicate s-au angajat să susțină proiectele care vor duce la finalizarea construcției traseelor Eurovelo 6 și 13. Spre exemplu, o variantă discutată și luată în calcul, a fost legată de folosirea digurilor de protecție împotriva inundațiilor, și adaptarea lor pentru a deveni infrastructura acestor trasee.
La întâlnire au participat atât reprezentanți ai autorităților cât și ONG-uri: președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Timișoara, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, consilierul Ministerului Mediului, consilierul Ministerului Fondurilor Europene, consilierul Ministerului Dezvoltării, Comisarul șef al Ministerului de Interne, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, primarul Turnu Măgurele, reprezentanți ai Consiliilor Județene Mehedinți, Călărași și Caraș-Severin, primarul orașului Tulcea, primarul orașului Moldova Nouă, primarul comunei Cleja, președintele Consiliului Județean Gorj și Constanța, directorul Direcției Județene Timiș pentru Sport și Tineret, reprezentant al Ministerului Sportului.
Din partea ONG-urilor au fost prezenți European Cycling Federation, Federația Bicicliștilor din România, Green Revolution, HaicuBicla, Go4Fun.
Mulțumim Oana Turturică și HaicuBicla pentru informare și implicare!
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.