Acum citesti
Boala Lyme, cel mai silențios inamic

Titlul acestui articol este titlul articolului publicat de Alin Cîrdei, antrenor de alergare, pe blogul său, articol pe care îl consider un semnal de alarmă pentru cei care petrec mult timp în natură. Este vorba de căpușe și boala pe care o pot transmite dacă, practic, ai ghinion. Iar asta pentru că nu toate o transmit și chiar dacă ți-o transmit, nu toți fac boala, nu la toți se activează bacteria sau se activează, dar nu atât de rău. Așadar este vorba de noroc și de cât de repede le depistezi și le dai jos de pe tine.

Alin Cîrdei a fost mușcat de o căpușă care, fiind infectată, i-a transmis bacteria care provoacă boala Lyme. Va recomand să citiți întreg articolul scris de Alin din care eu am reținut în principal simptomele pe care le-a avut înainte să i se confirme, prin analize, că are Lyme.

Din păcate acestei afecțiuni i se mai spune și „boala cu 1000 de fețe”, întrucât simptomele variază de la persoană la persoană. Personal însă am reținut ideea generală și anume că dacă ești în general o persoană activă, care are grija de corpul sau prin sport și timp petrecut în natură, dacă începi să te simți rău relativ din senin, atunci trebuie să începi „să te cauți”, șansele să fii fost mușcat de o căpușă fiind mari.

Tratamentul difera de la om la om însă, din câte m-am documentat și eu, pentru a reduce șansele ca insecta să-ți facă rău, aceasta trebuie scoasă cât mai curând posibil. Iar pentru a o scoate corect, adică întreaga, fără a rămâne bucăți din ea în tine, operația trebuie făcută cu pensetă specială, pentru căpușe.

Am deja la activ destule „operații” de succes, căpușe scoase de pe mine, familie și prieteni, iar pentru asta am folosit penseta O’Tom Tick Twister. Penseta mare este pentru căpușe normale și mari, iar penseta mica pentru căpușe extrem de mici. De reținut că nu am nicio afiliere cu respectiva marcă de pensete sau cu magazinele care le vând. Este ceea ce folosesc eu după ce m-am documentat și am concluzionat și testat că este cea mai bună variantă de extracție.

Scoaterea căpușei se face prin rotire (înșurubare sau deșurubare) trăgând ușor în sus. Vei simți și vedea că insecta se ține de tine, efectiv cu fălcile. Trebuie tras ușor în sus în timp ce rotești penseta. Dacă dorești poți păstra căpușa într-un recipient ermetic pentru a o duce la un laborator și testa dacă are Borrelia. Eu am făcut operația asta la Synevo. Dacă ți se spune că are, atunci nu ar strica să-ți faci și tu analize. Dacă ți se spune că nu are, atunci ar trebui să fii „safe”.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 + 11 =