Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Aceasta a fost o tura facuta in graba, m-am hotarat vineri seara sa merg duminica, drept urmare nu am gasit decat 4 oameni disponibili sa mearga (tot pe Facebook am dat anunt) mai ales ca conform prognozei meteo era posibil sa ploua putin in zona Busteni la altitudini mai inalte.
Am hotarat sa pornim traseul pe biciclete din Busteni, de-a lungul muntilor Baiului, sa coboram in Secaria iar de acolo sa mergem in Comarnic. Ca de obicei, din Bucuresti pana in Busteni am mers cu trenul, urmand ca la intoarcere sa luam trenul din Comarnic.
Despre drum:
Din Busteni am inceput urcusul prin padure pe un drum forestier care porneste imediat in stanga dupa castelul Cantacuzino, drumul se imparte in 2, ambele fiind barate de o bariera, se merge pe drumul care se face in dreapta, ca si cum ai merge spre Sinaia si se urmareste marcajul turistic cu cruce rosie.
Drumul serpuieste si urca destul de abrupt prin padure pana la o raspantie unde se continua in stanga. De aici se tine drumul drept, fara abateri, urmarind acelasi marcaj, cruce rosie, se iese pe coama muntilor Baiului si se merge serpuit si drept pana in Secaria (se merge intr-una in directia Ploiesti, iar Valea Prahovei trebuie mereu sa fie pe partea dreapta in sensul de mers).
Prima parte a drumului, din Busteni, aproximativ 10-15 km este numai urcare, pe alocuri destul de anevoioasa, dar si cu unele mici coborari, sunt portiuni unde mergi pe langa bicicleta. Pe drum se trece pe langa 2 stane de oi, atentie la caini, incercati sa mergeti grupati si nu provocati cainii. Practic, traseul este jumatate urcare, jumatate coborare. Coborarea este destul de grea, sunt portiuni mari unde drumul este acoperit de pietre, care iti pot destabiliza pozitia pe bicicleta, dar marea majoritate a drumului este de pamant si iarba pe alocuri.
Cea mai proasta parte cred ca este cea de la intrare in Secaria (este tot coborare) unde drumul prezinta sleauri foarte mari, pietre de diferite marimi si un pietris destul de macinat care iti poate pune probleme la franare. In localitatea Secaria drumul este bun, atentie foarte mare la coborarea din Secaria spre Comarnic, drumul este foarte bun si esti tentat sa pedalezi mai repede, insa aveti grija ca imediat cum intri in Comarnic, drumul este numai curbe destul de inchise, iar masinile merg destul de repede.
Despre vreme:
Nu uitati sa verificati temeinic starea vremii inainte sa mergeti, indiferent de prognoza meteo, este recomandat sa aveti la voi ceva cu maneca lunga, o pelerina de ploaie si ceva de vant. Noi am mers in iulie, am prins o vreme de facut plaja in Busteni cand am coborat din tren, iar sus pe coama muntelui am avut parte de portiuni cu vant puternic si in care a plouat cu grindina. La distanta de o luna, adica in luna august am fost iar pe Muntii Baiului, acelasi traseu si a fost extrem de cald, nici macar vant nu am prins. Este mai bine sa fiti pregatiti de vreme rea.
Despre traseu:
Este un traseu destul de greu, cel putin prima parte in care mai trebuie sa impingi la bicicleta, nu este un traseu recomandat celor care nu au o conditie fizica cat de cat pusa la punct. Ca peisaj, este superb, ai o priveliste deosebita asupra muntilor Bucegi, de sus sunt portiuni de unde poti admira statiunile de pe Valea Prahovei si nu in ultimul rand muntii Baiului, care desi nu sunt impaduriti, ofera niste peisaje de neuitat. Deasemeni, traseul de pe Muntii Baiului se poate prelungi pana in Valea Doftanei, iar de acolo se poate cobori spre Campina, insa mai sunt ceva kilometrii de pedalat si in functie de timpul pe care il ai la dispozitie poti alege unde termini traseul.
Foarte important, trebuie sa aveti la voi o harta (gasiti in Busteni la chioscurile de ziare )anvelope cu crampoane, casca de protectie, manusi, o mini trusa medicala si o cantitate suficienta de apa. Din Busteni pana in Secaria nu aveti de unde va aproviziona cu apa, iar pe traseu veti trece pe langa un izvor, care nu ne-a fost recomandat de catre ciobanii de la stana, plus ca am vazut noi diverse insecte si gunoaie in el. Deci, sa aveti apa la voi.
Traseul pe bikemap aici:
http://www.bikemap.net/route/1079356
Trimis de: Bogdan Costea
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Buna,
Se poate sa ne dai si noi traseul pe google map ?