Acum citesti
10 trasee mtb enduro pe care trebuie să le faci! vezi video

Încă nu avem vreme ideală de pedalat, însă pregătirile pentru noul sezon pot începe de pe-acum. Sunt deja mulți dintre noi care fie își upgradează bicicletele fie cumpără una nouă, în așteptarea noului sezon de bicicletă. Pentru a ne ușura alegerea următoarei aventuri pe care o vom face la vară, dar și pentru a avea mai multe opțiuni, Victor Cristescu împreună cu Cătălin Constantin de la Nufo Bike Trip, ne-au trimis 10 trasee mtb pentru mtb-enduro ce pot fi făcute în munții noștri.

1 – Predeal – vf. Clăbucetul Taurului

Urcarea pe vârful Clăbucetului (1520m) se face dinspre Predeal sau și din Azuga (marcaj trunghi albastru), numit  „Drumul Tunului”, din cauza luptelor date în zonă în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului. Vârful se află  pe linia frontului Predeal-Azuga (Munţii Bucegi-Munţii Baiului) și  încă se păstrează urmele tranșeelor şi adăposturilor armatei române din anul 1916.

Panorama din vârf oferă o vedere foarte largă a munților Baiului, Bucegi, Piatra Craiului, Postăvarul, Piatra Mare. Din vârf se coboară spre Cabana Gârbova, traseul continuă spre Predeal pe langă telescaun prin pădure unde se află un traseu amenajat special pentru MTB care pe alocuri se intersecteaza cu poteca turistică. Traseul mtb e cu  mult flow, contrapante și două jump-uri medii ce pot fi sărite cu usurință de orice biker cu skill-uri minime de MTB. Traseul mtb se termină la baza pârtiei Clăbucet – Predeal. Link Strava. Vezi video:

2 – Bucegi – Șaua Strunga

Traseu: Sinaia, Cota2000, Platou Bucegi, Padina, Șaua Strunga, Șimon-BRAN, Zărnești

Probabil cel mai fain traseu din Bucegi pentru MTB. Asta e varianta Strunga scurtă, cu coborâre de pe platoul Bucegilor spre Padina unde avem parte de o coborâre foarte tehnică printre bolovani, văi largi dar și potecuțe înguste. Din Padina urcăm o secțiune mixtă de pedalat și pushbike pâna la Refugiul Salvamont unde începe și coborârea prin Șaua Strunga spre satul Simon – Bran. Link Strava. Vezi video:

3 – Bucegi – Poiana Izvoarelor si Vf. Grecului

Coborâre din Poiana Izvoarelor spre Gura Diham – Bușteni. Marcaj Bandă Roșie. Coborâre din Vârful Grecului (1432 m) pe traseul nemarcat,  Muchia Lungă – Bușteni. Link Strava. Vezi video:

4 – Valea Prahovei – MTB TRAIL MIX

O zi întreagă de dat?? Alte trasee mtb interesante! Păi începem din Predeal spre Cabana Diham. Continuăm până în Poiana Pichetul Roșu și Poiana Coștila unde avem o coborâre lungă și faină până în Bușteni (marcaj triunghi roșu). Din Bușteni băgăm repede o pedală în Azuga, luăm telecabina, băgăm o porțiune faină de coborâre pe o muchie de deal și dăm traseul Roșu din bikepark. Coborâm la Predeal și tăiem serpentinele prin pădure pe o potecă ce ne scoate la Cotul Donului. Urcăm și până la Cascada Tamina dacă tot suntem în zonă. Deși scurtă,  poteca merită tot efortul. Link Strava. Vezi video:

5 – Făgăraș – Cabana Bârcaciu, Cabana Suru

Bârcaciu și Suru sunt două destinații epice de vizitat în munții Făgăraș. În prima zi la Bârcaciu am urcat până în Șaua Scara,coborârea înapi la cabană e compusă din poteci înguste și pietroase printre jnepeni și afiniș în partea alpină. Odată intrați în pădure peisajul se schimbă,  poteca devine mai abruptă si tehnică pe alocuri. De la cabană se coboară pe marcaj cruce roșie, o potecă cu „de toate” unde ai parte de bolovani mari, multe rădăcini (foarte multe), secțiuni tehnice cu un grad de inclinație mare și foarte multe linii de ales. Urmează ceva flow după care vine o porțiune mai îngustă cu multe switchback-uri și totul se termină într-un drum forestier până în Poiana Neamțului.

Nici Suru nu se lasă mai prejos, oferind o potecă superbă dar mult mai lungă în schimb. Plecând de la cabană urmăm marcajul triunghi roșu. Prima porțiune a potecii e mai bolovănoasă și prezină secțiuni tehnice dar și zone unde din păcate trebuie să te dai jos să treci de niște bolovani uriași. După partea tehnică și vreo 2-3 urcări scurte, dar lejere urmează probabil cea mai faină coborâre din zonă. Lungă, mult flow, fără obstacole majore care să te oprească pâna la ieșirea din pădure, mai coborâm un deal și ajungem în satul Sebeșul de Jos. Vezi trasee mtb aici: Link Strava 1, 2, 3, 4. Vezi video:

6 – Făgăraș – Valea Dejanilor – Curmătura Brătilei – Vf. Comisu

Braşov 6.00h – Făgăraş 7.32h cu tren. Făgăraş – Dejani (18km ↑ 227m); Dejani – Curmătura Brătilei (16km ↑ 1700m – forestier + pushbike la greu) – triunghi roşu

Curmătura Brătilei 2125m – Comisu 1883m – bandă roşie. Tranziţie pe triunghi albastru până la intersecţie cu triunghi galben – Sub Vf. Comisu – Vf. Văcarea Mare – Vf. Nămaia – Mărgineni (19.6km ↓ 1490m ↑ 360m) – triunghi galben. Mărgineni – Făgăraş (17.6km ↓ 167m). Făgăraş 22.26h – BV 23.38h tren cu delay clasic de la CFR. Link Strava. Vezi video:

7 – Munții Baiului – Piscul Câinelui

O tură care încântă ochiul cu piveliști de jur-împrejur, creste și dealuri cât vezi cu ochii numai  bune de dat. De la cross-country la enduro, ai ce să faci aici.

Am urcat din Predeal pe vârful Clăbucetul Taurului, cobârâre pe triunghi albastru în Azuga unde am luat gondola până sus și am pedalat până pe vârful Baiul Mare(1908 m). De aici urmează o serie de coborâri și urcări succesive până în Vârful Piscul Câinelui (1658 m). Continuăm coborârea spre Sinaia tot pe creste până la intrarea în pădure. Traseul mtb urmează o potecă abruptă ce se întâlnește cu un forestier ce ne scoate în spatele șinelor de tren. Link Strava. Vezi video:

8 – Băișoara Enduro Trip

Vezii trasee mtb: Link Strava: 1, 2. Vezi video:

9 – MTB Clabucetul Azugii

Traseul mtb este nemarcat de la stâna Azuga. Link Strava. Vezi video:

10 – Piatra Craiului – cabana Curmătura, poteca Piticilor

Probabil cea mai cunoscută și ușor accesibilă destinație din Parcul Național Piatra Craiului este Cabana Curmătura. Acesta este locul de plecare al multor trasee de munte și alpinism, dar și câteva practicabile cu MTB-ul. Traseul din videoclip este pe marcaj Punct Galben, probabil cel mai flow din toate. Finish-ul traseului poate fi putin dificil în funcție de condițiile traseului, fiind foarte îngust și expus pe ultima secțiune, care ne scoate în Prăpăstiile Zărneștiului. Link Strava. Vezi video:

Poteca Piticilor este cea mai scurtă variantă de urcare si coborâre între Prăpăstiile Zărneștiului și satul Măgura. O potecă superbă ce pornește printre grădinile sătenilor, mărginită de gardurile rustice, specifice zonei. Se traversează o zonă de fâneață dupa care si intră în pădure pe alocuri cu rădăcini și pietre și finalul este chiar în drumul Prăpăstiile Zărneștiului, un pic mai sus de parcarea de la Fântâna lui Botorog. Link Strava. Vezi video:

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen + 1 =