Acum citesti
Traseu – Valea Vâlsanului Transfăgărăşan

Text: Daniel Mihai Florea

Tura prezentata in cele ce urmeaza a fost planuita cu mult timp inainte. Am tot pus intrebari in stanga si in dreapta, pana cand am aflat ca drumul ce face legatura intre valea Valsanului si Transfagarasan este in stare buna. Stiam ca in ultimii ani se incepuse amenajarea vaii Valsanului, dar inca mai erau portiuni la trecerea muntelui care erau cu probleme.

Initial  planuisem sa plecam din Bradetu, dar in ziua plecarii am hotarat sa pornim mai de jos, din Musatesti. Am urcat destul de repede pana in Bradetu, asfaltul fiind de foarte buna calitate. Cam la 2 kilometri de la iesirea din sat drumul devine forestier, dar in stare destul de buna, cu exceptia unor scurte portiuni unde raul a muscat destul de mult din mal. Insa aceasta portiune este perfecta pentru bicicleta. Oricum, are o lungime de numai 5 km. Dupa iesirea din cheile Valsanului revine si asfaltul, iar odata cu el si ultimele urme de civilizatie (in traducere libera locuri de campare, o cabana, deci o posibilitate de a ramane peste noapte) inainte de intrarea pe Transfagarasan. Drumul asfaltat mai continua pret de cativa kilometri, pana la trecerea peste culme. La 1 kilometru de la acest popas incepe urcusul abrupt, lung cam de 3-3,5 kilometri. In aceata zona am vazut si anunturi pentru zone de hranire pentru salbaticiuni. Dupa atingerea punctului de inaltime maxima am oprit pentru o sesiune foto, cu o pajiste imensa.

traseu cicloturism Valea Vâlsanului 10

In continuare am avut parte de o usoara coborare pe marginea poienii, iar odata cu reintrarea in padure am avut parte din nou de urcare. Din fericire panta a fost foarte mica, dar si scurta. A urmat o coborare lunga de circa 3 kilometri, prin padure, cu finalitate in Transfagarasan. Dupa o noua sesiune de fotografii am plecat mai departe. Dupa cateva fotografii in galagia de la Vidraru am pornit o coborare vijelioasa spre hidrocentrala de la Capataneni. In Capataneni am facut pauza de masa cu gandul la ultima parte a drumului. Pana in Corbeni am avut parte de asfalt, iar apoi pana in Turburea de un drum de tara cu multe portiuni umplute cu piatra.

Imediat dupa iesirea din Turburea drumul se transforma intr-o poteca/drum de vaci/carute, cu urcari abrupte, coborari la fel si multe urme de copite.  Noi am avut parte de multe portiuni umede in care abia ne tineam echilibrul. Peisajele care ne-au insotit au fost insa de vis. Tot acest drum a insemnat 7 kilometri dupa care am revenit in Bradetu. Aici am avut parte de o ploaie torentiala, dar cel putin dupa cativa kilometric am scapat de ea. O alta parte buna a fost revenirea asfaltului.

Per total am avut parte de peisaje faine, salbaticie, adrenalina, cam, tot ce trebuie unei iesiri de care san e amintim.

Articol postat în original pe PrinRomaniaSiNuNumai.blogspot.ro de Daniel Mihai Florea. Povestea completă o puteţi citi aici.

Statistici traseu:
Lungime: 72 kilometri
Diferenta de nivel:
Mapmyride – aprox. 1600 m
Oruxmaps – aprox. 2100 m
Timp: 9 ore
Altitudine maxima: 1101 m
Locuri de realimentare: in toate satele, in poienile de la iesirea din chei, iar intre Turburea si Bradetu se poate lua apa de la o stana.
Download track si puncte de interes.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen + one =