Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă…
Dacă cel mai mare maraton al Europei de Est se află în România, cu Prima Evadare la care participă aproape 3.000 de biciclişti, Salzkammergut Trophy este cel mai mare din Austria şi în Top5 vest European cu cei peste 4.500 de concurenţi înscrişi la start.
A mai rămas doar o săptămână până la startul acestei competiţii de mtb la care participă biciclişti din 40 de ţări inclusiv România. Anul acesta Freerider.ro este la faţa locului prin Dan Lupşa care ne va ţine la curent cu desfăşurarea „ostilităţilor” între 11 şi 13 Iulie. Aşa cum majoritatea maratoanelor mtb oferă mai multe lungimi de traseu Salzkammergut Trophy oferă nu mai puţin de 7 distanţe de concurs: 22,1; 37,9; 53,5; 76,0; 119,5 km şi proba extremă, distanţa monstru, traseul rege de 211,3 km cu 7.049 m diferenţă de nivel. Aceasta distanţă de concurs este mai mare chiar şi decât singurul maraton pe etape din România, 4Munţi, care însumează timp de 4 zile 205,5 km şi o diferenţă de nivel 6.990 m. La aceste 6 distanţe de mtb maraton se adaugă şi a 7a de 60,4 km pentru mtb all mountain.
La ora 5 dimineaţa Dan Lupşa va ataca distanţa de 211,3 km întrucât aceasta este proba la care s-a înscris. Traseul îl va duce pe Dan prin câteva din cele mai frumoase regiuni muntoase din Austria, patrimoniul UNESCO Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut. Speram că va avea suficientă energie să mai şi admire peisajul. Dar concentrarea maximă va fi asupra terenului întrucât după atâţia zeci şi sute de km se pot face uşor greşeli.
Salzkammergut Trophy nu este însă o cursă doar pentru profesionişti. Mulţumită acestui număr mare de opţiuni de trasee cât şi timpului limită relaxat de finalizare a cursei, un biciclist cu o viteză medie sub 10 kmh tot rămâne în cursă, evenimentul este o adevărată sărbătoare a acestui sport şi un motiv de încurajare pentru amatorii care doresc să evolueze.
Categoria All mountain, introdusă anul trecut, oferă traseul de 60,4 km şi este special croit pentru cei care adoră full-urile. Pe lângă cele 3 cele mai dificile secţiuni de downhill de la tura extremă de la maraton, traseul include şi o mulţime de secţiuni tehnice de trail. Aşadar iubitorii suspensiilor mari cu siguranţa nu vor fi dezamăgiţi.
Apoi mai este şi proba Eliminator care are loc cu o zi înainte de startul celor 7 trasee. În această cursă 4 ciclişti se întrec între ei într-o cursa eliminatorie. Cei mai rapizi doi avansează în următoarea rundă. Apoi cei mai buni 4 la masculin şi feminin se lupta în finală.
La Salzkammergut Trophy nici copii nu sunt neglijaţi sau uitaţi. ASVÖ-SCOTT Junior Trophy are loc la o zi după marea cursă. Nu-i nicio mirare că Austria este unul din liderii mtb-ului mondial când vedem că la startul competiţiei pentru copii se aliniază 400 de concurenţi care mai de care mai entuziaşti şi cu vârste între 3 şi 14 ani. Iar pentru ei startul se dă în Bad Goisern, la fel ca la „oamenii mari”. Traseele sunt reglate în funcţie de vârste şi variază de la 125 metri (U5) până la 9,6 km (U15).
O altă disciplină populară în Austria este uniciclul. 100 de temerari vor lua startul la vale pe aceste (mono)ciclete, pe un traseu cu o diferenţă de nivel negativă de 500m.
Nu în ultimul rând pe durata de desfăşurare a festivalului se va organiza şi Bike-Expo unde vor fi prezenţi peste 70 de expozanţi. Expoziţia este cu vânzare aşa că vei putea cumpăra sau testa orice apare nou şi este disponibil în Austria şi în lume în materie de biciclete.
Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.