Acum citesti
Gpx, gdb, kml şi altele. Ce opţiuni avem când navigăm?

Recent am auzit pe cineva întrebându-se foarte intrigat la vederea unor turişti pe stradă care umblau cu o hartă din hârtie în mâini, cum de mai este posibil aşa ceva în ziua de azi, să te orientezi folosind „hârtie” şi nu un dispozitiv electronic. Dacă ne uităm în jur şi vedem cât de înconjuraţi suntem de electronice nedumerirea respectivului este justificată. Pe de altă parte o harta din hârtie este mult mai folositoare, la navigaţie, în comparaţie cu un gps sau telefon smart pentru simplul motiv că îţi oferă o super imagine de ansamblu şi nu te limitează la un ecran mic. Nu de puţine ori în aventurile noastre pe bicicletă ne-am lovit de lipsa imaginii de ansamblu a locaţiei în care ne aflam datorită ecranului mic al gps-ului. Un alt motiv este şi faptul că electronicele au nevoie de o sursă de curent în timp ce hărţile tipărite vor merge întotdeauna perfect şi fără baterii.

Revenind la electronice, s-a avansat foarte mult în domeniul navigaţiei însă companiile s-au încăpăţânat în general să-şi utilizeze sistemul propriu de navigaţie şi, mai ales, extensiile proprii pentru fişierele pe care dorim să le navigam.

În acest material vom vorbi exclusiv despre cele mai comune modalităţi de navigaţie şi anume gps-urile Garmin, programul Google Earth şi website-ul Bikemap.net. Cele mai întâlnite fişiere sunt „gdb”de la Garmin, extensie proprietară pentru compania americană, sau „kml”şi „kmz”de la Google Earth. Însă acestea nu funcţionează în general decât pe aparatul respectiv. Din fericire există şi o extensie universală care poate fi folosită pe majoritatea dispozitivelor comune de navigat. Este vorba de „gpx” sau GPS Exchange Format, un format „open” care poate fi folosit fără a plăti vreo licenţă.

garmin

Însă faptul că există acest format universal nu ne ajută prea mult dacă track-ul pe care dorim să-l navigăm sau coordonatele gps la care vrem să ajungem sunt pe calculator într-un limbaj pe care gps-ul nu-l înţelege. Aici intră în scenă GPSBabel un „tool” miraculos care transformă orice format gps în orice alt format gps. Este o aplicaţie gratuită care există mulţumită donaţiilor. Aşadar dacă vă simţiţi în putere nu ezitaţi să contribuiţi.

gpsbabel

Folosind GPSBabel transformăm orice format gps, fie că este cel de la Garmin sau de la Google Earth în „gpx” pe care îl putem apoi încărca în gps sau în telefonul smart. Pentru Garmin transferul este simplu, se face prin cablu USB sau wireless. Pentru telefoanele smart transferul este similar făcându-se prin cablul USB sau wireless trimiţând respectivul fişier prin email spre exemplu şi apoi stocând-ul în folderul special pe care îl cere aplicaţia.

google earth

Nu în ultimul rând există şi Bikemap.net un alt instrument pe care bicicliştii îl folosesc atunci când doresc să navigheze. Fişierul pe care Bikemap.net îl exportă, după ce ai desenat traseul sau când vrei să exporţi unul existent, este „gpx” sau „kml”. Aşadar eşti acoperit indiferent ce doreşti să faci mai departe – să-l încarci în gps sau telefon sau să-l studiezi în Google Earth.

bikemap-net

Dacă mai ai întrebări legate de navigaţie pe bicicleta poţi lăsa un comentariu în secţiunea dedicată de mai jos.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven + thirteen =