Acum citesti
Test – Garmin inReach MINI 2

Nu sunt rare situațiile când, în drumurile noastre pe coclauri, că suntem pe bicicleta, cu schiurile de tură sau doar cu rucsacul în spate, ajungem în zone unde semnalul GSM nu este prezent. În mod normal nu ar fi nicio problemă. Chiar vrem ca, din când în când, să fim rupți de lume, off grid pentru câteva zile. Problema apare când ai o urgență, când ai un accident în grupul cu care ești sau chiar tu ești accidentat, și nu poți lua legătura cu lumea exterioară, cu prietenii care pot chema ajutor sau direct, cu Salvamontul.

În aceste momente delicate, un dispozitiv care poate comunica cu lumea, chiar și când nu ai internet în jurul tău, sau semnal la telefon, devine vital pentru viața ta sau a partenerilor de tură. Iar Garmin inReach MINI 2 este un astfel de dispozitiv care, cu ajutorul rețelei de sateliți Iridium, poate comunica cu oricine, oricând, pe orice vreme.

Ce este „Iridium”?

Iridium este o rețea americană privată de sateliți, 66 la număr, folosiți în întreaga lume pentru comunicare cu voce și date, folosind dispozitive speciale, cum este și acest mic Garmin inReach MINI 2.

Ce este Garmin inReach MINI 2?

În primul rând nu este un telefon, sau un walkie-talkie așa cum, după forma sa, ai putea crede. Este mai degrabă un gps cu care poți să și comunici, dar prin mesaje tip text, nu voce. Așadar, în caz de urgență nu poți suna rapid, ci trimiți mesaj către unul sau mai multe contacte, prestabilite de tine înainte de a pleca în tură.

Garmin inReach MINI 2 este mic, foarte mic de fapt, dimensiunile sale fiind de 5,17 x 9,90 x 2,61 cm. Și ușor, are doar 100 grame.

Dispune de o baterie internă reîncărcabilă care ține între 30 de zile și 2 zile în funcție de modul de utilizare, o antenă mare, specială, cu care se conectează la sateliții Iridium și un ecran mic, alb negru de 2×2 cm, cu rezoluție de 176×176 pixeli. Este un gadget extrem de minimalist, dar care se poate dovedi vital.

Cum funcționează Garmin inReach MINI 2?

Important de știut este că Garmin inReach MINI 2 nu funcționează (exact) ca un gps, adică îi dai drumul și gata, ci trebuie să cumperi și un abonament. În funcție de ce alegi și prețul abonamentului, vei primi un număr nelimitat de mesaje SOS, număr limitat de mesaje text etc. Dacă apelezi SOS, mesajul se va duce spre Garmin IERCC, un centru de coordonare a răspunsului în caz de urgenţă cu personal disponibil 24/7.

De asemenea, abonamentul poate fi anual sau lunar. Anual este mai bine pentru cei care-l folosesc mai mult, lunar pentru cei care-l folosesc ocazional. Pentru testul meu, am cumpărat cel mai mic abonament posibil din gama Freedom, care a fost 19,99  euro. Atenție însă că se mai adaugă și alte costuri, voi detalia mai jos.

Desigur, inReach MINI 2 este smart, comunică prin BT și ANT+ si se conectează la telefon, folosind aplicația Garmin Explore. De aici poți configura ușor setările dispozitivului, textul mesajelor prestabilite etc. De asemenea, poți alege să partajezi, chiar și pe rețelele de socializare, traseul pe care îl faci. Practic, lumea te poate urmări în direct, pe Facebook.

Garmin inReach MINI 2 în teren

Gadgetul mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că este atât de mic, știe să comunice cu sateliții și-ți poate salva viața la nevoie. Pentru a-l folosi, tot ce trebuie să faci este să-l pornești și să-l agăți de rucsac. Este recomandat să-l pui undeva cu deschidere cât mai mare spre cer, pentru că în funcție de cât de bine „vede” sateliții, consumă mai mult sau mai puțină baterie.

Garmin inReach MINI 2 este robust, iar ecranul nu este tactil. Ai pe laterale butoanele care, și acestea sunt robuste și cauciucate. Dispune și de un buton special, pentru SOS, acoperit cu o protecție, pentru a nu-l apăsa din greșeală.

Spuneam mai sus că dispozitivul nu funcționează „exact” ca un gps, dar totuși înregistrează track-ul. Așadar, după tură, îl poți descărca pentru a-l avea pe viitor și, eventual, reface tura. Sau împărți cu prietenii, pentru a face și ei traseul. De asemenea, ai funcția „track back”, așa că, la nevoie, dacă e ceață sau cine știe, poți folosi inReach MINI 2 ca pe-un gps, pentru a te întoarce, dacă te rătăcești.

Ce mi-a plăcut foarte mult este că poți primi notificări meteo, în timp real, pentru zona în care ești. E drept că poți avea asta și pe telefon, dar pe telefon nu ai tot timpul semnal, sau poate nu vrei să-i consumi bateria. Prognoza pe care o primești pe Garmin inReach MINI 2 poate fi și detaliată, din 2 în două ore.

Ce m-a surprins însă este că dacă vrei să comunici prin mesajele prestabilite de tine acasă, sau indiferent de care tip este mesajul text, comunicarea nu este chiar instantanee. Durează ceva, chiar și câteva minute, până când mesajul este trimis. Cel mai bine îl trimiți și apoi îți vezi de treabă, verificând mai târziu răspunsul.

Garmin inReach MINI 2 este simplu și automat. Practic, în teren nu prea ai ce să-i faci, dacă nu te afli într-o situație delicată. Îi pornești și uiți de el, știind însă că dispozitivul își face treaba și-ți monitorizează permanent locația.

Bateria ține mult, însă un dezavantaj îl consider faptul că acumulatorul este integrat. Dacă ți se termină, trebuie să-l încarci prin USB-C. Alte gps-uri de aventură și drumeție, cum este gama Garmin eTrex, funcționează cu baterii normale AA, pe care le găsești în orice magazin sătesc de la țară, Afganistan sau Insulele Faroe. Altfel, trebuie să ai la tine și o baterie externă. Acumulatorul ține mult, dar poate ai pornit pe traseu fără să fie plin.

Oficial, bateria ține cam așa:

  • Până la 14 de zile la o monitorizare la 10 de minute, cu înregistrare standard a activităţii cu deschidere completă către cer
  • Până la 4 zile cu acoperire moderată de copaci (implicit)
  • Până la 5 de zile la o monitorizare la 10 de minute, cu înregistrare detaliată a activităţii cu deschidere completă către cer
  • Până la 2 zile cu acoperire moderată de copaci
  • Până la 30 de zile la o monitorizare la 30 de minute, cu înregistrare standard a activităţii cu deschidere completă către cer
  • Până la 10 zile cu acoperire moderată de copaci
  • Până la 1 an când este oprit

Dar mai trebuie să ții cont și de vreme, dacă e iarnă, vara etc.

Cât costă să folosesc un Garmin inReach MINI 2?

Garmin inReach MINI 2 funcționează ca un telefon, cu abonament. Prețurile variază între 19,99 euro și 74,99 euro / luna, în funcție de tipul abonamentului (Contract / anual sau Freedom / la liber / lunar), cât de complex este și câte opțiuni are incluse respectivul abonament.

Atenție la „tracking point” pentru că nu sunt gratis. Eu m-am cam păcălit, ținând activă funcția asta. Fiecare trackping point, pe care dispozitivul îl marchează automat și-l înregistrează, îți vine pe factură, dacă ai ales cel mai ieftin abonament. Dacă ai unul din abonamentele mai bune, acest tracking point este gratuit și este marcat fie o dată la 10 minute sau o dată la 2 minute, dacă ai abonamentul și mai scump. Avantajul este că în caz de urgență, salvatorii te găsesc mai repede. Teoretic cel puțin, întrucât precizia locației tale este actualizată mai des.

Mai sunt și alte costuri. Spre exemplu dacă vrei prognoză meteo „Premium”, atunci te mai costă 1,10 euro / prognoză. Așadar, înainte de alegerea abonamentului, studiază cu atenție opțiunile și vezi care ți se potrivește cel mai bine.

Avem nevoie de un Garmin inReach MINI 2 în viața noastră?

Și da și nu, pentru că depinde de stilul tău de viață outdoor. Dacă ești o persoană care iese doar ocazional în natură și foarte rar în zone fără semnal GSM, atunci nu ai nevoie. Dacă însă ești mai aventurier din fire și te avânți prin locuri pustii, mai ales dacă ești singur/ă, atunci da, ai nevoie. Cel mai util îl consider însă, dacă ești ghid și ești responsabil pentru un grup. Deși ești instruit să acorzi primul ajutor, având în vedere responsabilitatea pe care o ai, un Garmin inReach MINI 2 este mai mult decât recomandat să-l ai la tine, pentru a putea cere ajutor imediat.

Garmin inReach MINI 2 – specificații și preț

  • Dimensiuni: 5,17 x 9,90 x 2,61 cm
  • Ecran: 23 x 23 mm; 176 x 176 pixeli
  • Greutate: 100 g
  • Baterie: LiIon, nu e specificată capacitatea
  • Conexiune: USB-C
  • Comunicare GPS: rețeaua Iridium
  • Comunicare smart: BT si ANT+
  • Busolă electronică: da
  • Busolă GPS (în mers): da
  • Altimetru barometric: nu
  • Rezistență la apă: IPX7 (poate sta sub apa 30 minute, la adâncime de 1m)
  • Importator: SportGuru
  • Preț la data publicării recenziei: 1.899 lei
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 − seven =