Acum citesti
Pedalezi şi produci apă curată de băut

Este puţin spus „folositoare” dacă vorbim despre invenţia de faţă. Dispozitivul din imagine produce apă direct din aer şi tot ce are nevoie este să te afli pe bicicletă în mişcare şi ceva energie solară. Kristof Retezár, designerul acestui dispozitiv, a gândit condensatorul pentru a fi folosit în oraşe ca Lima, Peru, unde 1,2 milioane de oameni trăiesc fără apă curentă.

Condensatorul Fontus apa potabila bicicleta 1

Condensatorul Fontus practic stoarce umezeala din aer şi o condensează sub forma picăturilor de apă pe care apoi le depune într-un PET de 0,5 litri. Dispozitivul este electric şi alimentat de la câteva mini panouri solare. Condensatorul Fontus pare a fi un dispozitiv esenţial pentru zonele deşertice unde apa din pământ există în cantităţi foarte mici întrucât până şi din aerul uscat din aceste zone se poate extrage apă. La fel de folositor este însă şi pentru biciclişti care pot beneficia de apă curată chiar dacă în tura lor de cicloturism nu găsesc un izvor sau fântână mai multe zile la rând.

Timpul de umplere a unei sticle PET de 0,5 litri depinde de umiditatea din aer însă cu cât mergi mai repede pe bicicletă cu atât mai repede se umple întrucât la principiul de funcţionare contează şi volumul de aer care este absorbit în dispozitiv. Condensatorul nu purifică apa produsă însă aceasta este totuşi filtrată împotriva prafului din aer. Fiind apă extrasă din aer şi nu din pământ aceasta ar trebui să fie mai curată cu condiţia ca şi aerul din jur să fie curat.

Ideea nu este nouă în unele locuri practicându-se de 2.000 de ani. Şi noi o vedem pusă în practică în fiecare vară de aerul condiţionat care în casă introduce aer rece, iar afară picură apă. Ideea nu este nouă însă este pentru prima dată când un astfel de dispozitiv a fost făcut suficient de mic pentru a putea fi instalat pe o bicicletă.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

twenty − 8 =