Acum citesti
Pedale pentru bicicleta – ce aleg?

Pedalele sunt o componenta indispensabila si reprezinta puntea de legatura intre piciorul ciclistului si angrenajul care face parte din transmisia bicicletei. Mai mult decat atat, acestea sunt in unele cazuri responsabile pentru controlul si stabilitatea bicicletei pe anumite trasee. Ca o scurta completare la definitia termenului, pedala provine din latinescul „Pedis”.

Ce pedale aleg pentru bicicleta mea?

Oferta este vasta: de la pedale de plastic pina la cele din aluminiu si de la pedale cu tinte pina la pedale „clipless”. In ziua de astazi, poti opta pentru oricare dintre variante, dar inevitabil intervine intrebarea: ce tip de pedala merita sa cumpar si ce pedale trebuie sa utilizez in functie de proba pe care o practic? Asadar, iti vom explica cum sa alegi corect pedalele pentru bicicleta si care sunt modelele ce trebuie evitate.

Am comparat diferite tipuri de pedale: clipless, plastic, aluminiu, aluminiu cu plastic, pentru bmx sau cu insertii de cauciuc. Pedalele unei biciclete pot fi dotate cu rulmenti sau cu coroane (bile). Cele cu rulmenti sunt cele mai durabile, pe cand cele cu coroane (bile) nu garanteaza o perioada mare de exploatare, insa se bucura avantajul de a fi mai ieftine, iar uneori mai usoare.

Trebuie sa iei in considerare si modul in care acestea se monteaza: nu este un criteriu de achizitie, dar trebuie sa stii cu ce chei trebuie sa te pregatesti. Mai jos, sunt ilustrate cele doua tipuri de prindere ale axului pedalei de bratele angrenajului :

Pedale din plastic

Intreg corpul acestor pedale este realizat din plastic, de regula de slaba calitate (existand mici exceptii) si sunt dotate cu coroane. Sunt foarte ieftine (aproximativ 20 de lei) si cantaresc putin (0,15 kg x 2). Nu te lasa insa pacalit de aceste aspecte. Cu toate ca avantajele par evidente (usoare si ieftine) durabilitatea acestora lasa foarte mult de dorit.

Sa nu uitam nici faptul ca pedalele sunt in general foarte expuse loviturilor. Daca se intampla sa le lovesti de obiecte mai dure, exista un risc foarte mare ca acestea sa se sparga. De aceea, daca optezi pentru un astfel de set de pedale, este recomandat sa le utilizezi doar pentru deplasarile urbane, unde nu sunt puternic solicitate. Sunt recomandate ca solutie de buget si pentru bicicletele dedicate copiilor.

Cat despre aderenta in conditii de umiditate, aceasta este foarte scazuta, existand riscul ca piciorul sa-ti zboare de pe pedala la un sprint.

Pedale din plastic si aluminiu

Pedalele din imagine sunt foarte des intalnite ca dotare standard a multor biciclete noi. Sunt o solutie low cost pentru producatori de a-si dota bicicletele cu pedale, majoritatea nefiind livrate din fabrica cu aceste componente.

Beneficiaza de un corp din plastic si de o rama din aluminiu. Pretul este foarte mic, aproximativ 15 lei, iar greutatea de 0.2 kg x 2. Durabilitatea este scazuta si sunt foarte vulnerabile la lovituri. Primele care cedeaza, sunt suruburile care prind rama de aluminiu de corpul din plastic. Sunt recomandate doar pentru oras, necesitand solicitari mici din partea biciclistului.

In plus, aderenta este slaba atat in conditii de uscat cat si de umiditate, iar o scurta privire asupra suprafetei pedalei ar trebui sa te elucideze in acest caz.

Pedale cu corp si rama din aluminiu

Sunt un „upgrade” al pedalelor din plastic cu aluminiu, beneficiind de un corp realizat in intregime din aluminiu. Cantaresc 0.17 kg x 2 (chiar mai putin decat cele cu corp din plastic) si se dovedesc a fi ceva mai durabile. Totusi, in cazul loviturilor este foarte probabil ca rama din aluminiu sa se desprinda de corp, cele 4 suruburi nefiind suficiente pentru o rezistenta mare. Atat timp cat constructia este realizata din doua parti separate, sunt sanse mari sa se distruga chiar si la lovituri mai putin puternice.

Aderenta este la fel de slaba ca cea oferita de pedalele cu corp din plastic.

Pedale din plastic CFRP

Sunt pedalele din plastic dedicate sporturilor extreme. In mod natural te-ai putea intreba cum de acestea rezista loviturilor dure incasate pe probleme extreme. Raspunsul este simplu: CFRP. Termenul provine de la „Carbon Fiber Reinforced Plastic”, asadar plasticul este completat prin injectarea carbonului in materialul initial, proces ce ajuta la ranforsarea acestora.

Beneficiaza de tinte pentru aderenta sporita si chiar daca nu sunt realizate din aluminiu, acestea fixeaza multumitor talpa piciorului tau de pedala. Totusi, acestea sunt nepotrivite ca forma pentru o bicicleta de oras. Sunt recomandate in special BMX-urilor, dar cu un risc asumat, le poti utiliza si pentru MTB.

Greutatea lor este decenta, 0.21 kg x 2 si se pot monta foarte usor pe bratele pedalierului.

Pedale din aluminiu inguste cu insertii de cauciuc

Sunt pedale potrivite bicicletelor urbane. Nu ofera o pata de contact foarte mare cu talpa piciorului tau, in schimb asigura o aderenta decenta. Cauciucul regasit pe suprafata pedalelor iti va oferi o aderenta acceptabil chiar si in conditii de umiditate. Rezista la lovituri, se monteaza facil si cantaresc 0,22 kg x 2.

Pedale din aluminiu late cu insertii de cauciuc

Principiul constructiei este asemanator cu cel al pedalelor prezentate anterior, in schimb ofera o suprafata de contact mai mare. Pornind de la aceasta idee, pedalele pot fi utilizate si pentru MTB-uri. Nu te astepta insa sa-ti ofere o aderenta asemanatoare cu cea oferita de pedalele cu tinte. Totusi, sunt oferite la un pret destul de mic iar greutatea este acceptabila : 0,26 kg x 2.

Pedale din aluminiu cu tinte

Acestea sunt pedalele dedicate iubitorilor de munte (All Mountain/Enduro). Beneficiaza de o constructie solida, de un ax cu rulmenti, astfel incat sa ofere o durabilitate crescuta in timp si sunt dotate cu un set de tinte din aluminiu. Acestea iti ofera siguranta ca talpa piciorului va fi mereu lipita de suprafata pedalei.

Sunt recomandate si pentru activitati extreme, suprafata mare de contact oferind un control bun. Pierd puncte la capitolul greutate, 0.27 kg x 2 si au un pret mai mare. Greutatea crescuta este data de utilizarea aluminiului in cantitati semnificative dar si de tintele, 10 la numar, montate pe suprafata lor. In total, acest tip de pedala beneficiaza de 20 de tinte.

Cand vrei sa optezi pentru un astfel de set de pedale, asigura-te ca tintele pot fi schimbate. Fiind realizate din aluminiu acestea se pot indoi sau chiar rupe la loviturile cauzate de contactul cu pietre sau alte obstacole dure.

Pedale high-end din aluminiu cu tinte

Am ales ca exemplu pedalele Relic, cu o greutate de 0,25 kg x 2 si cu un pret de aproximativ 300 de lei. Prelucrarea acestora este excelenta, beneficiaza de multe gauri pentru reducerea greutatii si sunt dotate cu rulmenti. Prinderea se face diferit fata de pedalele conventionale prezentate mai sus, acestea putand fi stranse pe bratele angrenajului doar cu o cheie de tip imbus.

Sunt recomandate pentru probele de Enduro si Downhill, acolo unde aderenta si rezistenta sunt primordiale. Costul acestora este insa pe masura performantelor si a durabilitatii si poate fi descurajant pentru un biciclist obisnuit. De aceea, in cele mai multe cazuri, acestea sunt rezervate profesionistilor in sporturi extreme.

Pedale de tip Clipless SPD

Desi utilizarea termenului SPD pentru a denumi o categorie de pedale este gresita (vezi xerox sau adidasi), aceasta a fost deja impamantenit si a devenit o regula.

Pedalele din aceasta categorie reprezinta avangarda tehnologiei in materie de pedale. Ofera atat o rigiditate cat si o rezistenta excelenta iar faptul ca pantoful se prinde de acestea printr-un mecanism destul de complex, asigura un transfer maxim de energie. Sunt recunoscute pentru echilibrul excelent intre greutate si functionalitate.

Shimano este cel mai mare producator de pedale Clipless, (SPD) din lume, iar acestea se bucura in general de cifre foarte bune de vanzari. Poti fi utilizate atat pentru MTB-uri cat si pentru cursiere (aspect/functionalitate diferite) si pot fi utilizate doar impreuna cu pantofi prevazuti cu sistem de prindere clipless.

Sistemul de prindere este foarte bine gandit, astfel incat sa-ti poti retrage piciorul oricand este necesar sa te sprijini in el. Greutatea lor este foarte mica, punand pe cantar doar 0,14 kg x 2. In schimb pretul este mai mic decat te-ai astepta : 110 lei pentru modelul entry-level prezentat de noi. Daca achizitionezi aceste pedale, trebuie sa iei in calcul si achizitionarea unor pantofi clipless, oferiti in general pentru un minim de 250 – 300 de lei.

Concluzii

Asadar ce pedale aleg pentru bicicleta mea?

Pentru bicicletele de oras, iti recomandam pedalele inguste cu insertii de cauciuc la suprafata, in special datorita aderentei oferite pe ploaie.

Pentru bicicletele de munte, iti recomandam sa alegi un set de pedale cu tinte sau Clipless. Daca vine vorba de sporturi extreme, ai la dispozitie pedalele din plastic ranforsate cu carbon sau cele din aluminiu, precum modelul oferit de Relic.

Alege-ti pedalele in functie de necesitati. Nu cumpara un set care nu iti este util in oras. Iar cand vine vorba de munte, ia in calcul achzitionarea unui set de pedale clipless. Transferul de putere este excelent, iar usurinta utilizarii este peste asteptari, e nevoie doar de ceva exercitiu pina te obisnuiesti cu procesul de clipsare/declipsare.

Mai jos, ai la dispozitie o fisa completa cu greutatile si preturile pedalelor prezentate in acest articol :

 

Vezi Comentarii (15)
  • Pedalele de plastic sunt ordinare. La fel ca si cele cu plastic si aluminiu. Trebuie sa le evitati neaparat. Mai bine cumparati ceva realizat full din aluminiu (vezi cele albe din pozele de mai sus, cu tinte). Succes!

  • la alea clipless prezentati doar shimano, de parca doar alea exista, de crank brothers sau alte firme n-ati auzit?

    + ca shimano alea nu au 280 pana is eu popa… alea au 400 !

  • salut!Eu am o bicicleta semicursiera si vreau sa ii schimb pedalele insa din articolul de mai sus am inteles ca s-ar potrivi doar cele clipless insa as dori sa aleg un alt model deoarece bugetul nu imi permite.ce mi-ati recomanda.
    Multumesc mult!

  • Salut. Am o bicicleta DHS jumper si am observat un lucru ciudat. Pedalele care le’am cumparat odata cu bicicleta au axul mai mic decat celelalte pedale de la alte biciclete. In concluzie trebuie sa schimb angrenajul cu totul pentru a putea folofi alte pedale sau exista si din acestea? Daca credeti ca ma puteti ajuta trimiteti’mi un email : [email protected] Multumesc.

  • Eu ți-aș recomanda să schimbi angrenajul măcar cu unul de la Shimano. Asigură-te mai întâi că este compatibil angrenajul Shimano cu diametrul țevii unde este montat (întreabă direct în magazin sau service). Nu cunosc Jumper-ul dar bănuiesc că are un angrenaj de tip vechi.

  • Salut! Am si eu o problema, vreau sa scimb pedalele insa cea din stanga nu reusesc sa o desfac! Am stricat deja doua chei destul de scumpe si mi-am facut o gramada de nervi! Acum nici nu mai sunt sigur in ce parte se desface si in ce parte se strange! Stiu ca o sa primesc tot felul de comentarii rautacioase dar poate si putin ajutor!

  • Din cate stiu eu,pe bratul stang filetul este invers.Daca vrei sa desfaci pedala trebuie sa rotesti cheia catre dreapta (catre roata din spate).

  • Salut, ce tip de filet trebuie sa aiba o peda pt a putea fii montata la un bmx dhs jumper?Am luat niste pedale de aluminiu dar filetul era prea mare.

  • Cea mai mare prostie ce am auzit-o pe un site de profil : Sa recomanzi spd-uri pentru mountain. Se pare ca acolo unde orice reactie conteaza mai ales in turele lungi si epuizabile sa mai adaugi niste fractiuni de secunda in a-ti debloca piciorul e o solutie buna pentru unii. Nici nu mai vorbesc de downhill. N-am auzit pe nimeni serios in ture de munte sa foloseasca spd-uri. Poate doar cei care vor sa mai faca niste vanzari.

    Iar aia cu „asigura un transfer maxim de energie” e mondiala.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + four =